perjantai 9. syyskuuta 2011

Rikkaan miehen tuomio

Rikas mies ja Lasarus - muonaa piisaa!
Tuntematon Alankomaalainen taiteilja n. 1610 (wikimedia)


Mistä syystä rikas mies sai niin kammottavan kohtalon Jeesuksen vertauksessa?

"Sitten köyhä kuoli, ja enkelit veivät hänet Abrahamin huomaan. Rikaskin kuoli, ja hänet haudattiin. Kun hän tuonelan tuskissa kohotti katseensa, hän näki kaukana Abrahamin ja Lasaruksen hänen rintaansa vasten. Silloin hän huusi: 'Isä Abraham, armahda minua! Lähetä Lasarus tänne, että hän kastaisi sormenpäänsä veteen ja vilvoittaisi kieltäni. Näissä liekeissä on kauhea olla.' Mutta Abraham sanoi: 'Muista, poikani, että sinä sait eläessäsi hyvän osan, Lasarus huonon. Nyt hän saa täällä vaivoihinsa lohdun, mutta sinä saat kärsiä tuskaa." Luukas 16:22-25 KR 1992

Köyhä mies kuoli ja sai enkelihoitoa.

Rikas mies kuoli ja sai ihmisten hoitoa: hänet haudattiin.

Miksi rikas mies joutui tuonelan tuskiin, liekkeihin, joissa on kauhea olla?

Jeesuksen vertaus ei suoraan kerro syytä, vaan alkaa yksinkertaisella - ja niin todelta kuulostavalla - tilannekuvauksella heidän elämästään:

"Oli rikas mies. Hänen vaatteensa olivat purppuraa ja hienointa pellavaa, ja päivästä päivään hänen elämänsä oli pelkkää ylellisyyttä ja juhlaa.

Mutta hänen porttinsa pielessä virui köyhä Lasarus, täynnä paiseita. Köyhä olisi nälkäänsä halunnut syödä niitä ruokapaloja, joita rikkaan pöydältä putoili. Koiratkin tulivat siihen ja nuolivat hänen paiseitaan."
Luukas 16:19-21 KR 1992

Saamme kuulla miehestä, joka pukeutui kalleimpiin mahdollisiin vaatteisiin, purppurasimpukan verellä värjättyihin pellaviin. Päivästä päivään hänen elämänsä oli pelkkää ylellisyyttä ja juhlaa.

Siinäpä rikkaan ihmisen osa!

Mitä pahaa siinä on? Ehkä hänen vanhempansa olivat tehneet ankarasti työtä ansaitakseen pojalleen suuren perinnön, ehkä hän oli muuten rikastunut laillisin keinoin ja nautti nyt työnsä hedelmistä?

Jeesuksen vertaus ei sinänsä tuomitse miestä sen tähden, että hän oli rikas ja eli ylellistä elämää.

Vanhurskaan Tuomarin katse kohdistuu sen sijaan miehen komean asunnon portille - missä se Ontuva Erikson makaa. Saamme käsityksen, ettei edes suurten juhlien aikana pöydästä putoilevia ruokapaloja köyhälle annettu. Ja että paiseet peittivät köyhän ihoa siinä rikkaan miehen portin vieressä, paiseet, joita vain saastaiset koirat nuolivat.

---
Jeesuksen vertaus kertoo, että tällainen asiantila ei ole jäänyt Abrahamilta huomaamatta ja osat vaihtuvat kuoleman jälkeen.

Mistä syystä rikas mies sai niin kammottavan kohtalon Jeesuksen vertauksessa?

Ymmärrämme vertauksen sisällöstä, että elämän tuomiossa kyse ei ollut siitä, mitä rikas mies teki.

Sen sijaan se, mitä rikas mies jätti tekemättä porttinsa vieressä lojuvalle köyhälle, toi hänelle kuoleman jälkeen mitä ankarimman tuomion.


Rikas saarnamies!
Näin kristillinen kirkko asettaa julistuksessaan ja opetuksessaan tämän maailman arvot päälaelleen.

Joel Osteen saarnaamassa (linkki)

Kristuksen kirkko ei kuitenkaan opeta niinkuin amerikkalainen saarnaaja  Joel Osteen, joka opettaa, että Jumala on parhaillaan siirtämässä rikkaiden jumalattomien maallisen omaisuuden uskoville, jotka osaavat sitä oikein käyttää köyhienkin hyväksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti