sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Islamin sydämessä on musta kivi

"Mosquée Masjid el Haram à la Mecque" by Tab59 - Flickr: Mosquée Masjid el Haram à la Mecque.
Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons


Yli miljardi ihmistä kuuluu islamin vaikutuspiiriin. Heistä suurin osa sunneja. Vain kristittyjä on enemmän ihmiskunnan keskuudessa. Yksi islamin viidestä peruspilarista on pyhiinvaellus Mekkaan, hajj, jonka toteutuminen lienee jokaisen muslimin haaveena edes kerran elämässä. Kaikille se ei toki ole käytännössä mahdollista.

  1. Shahadah: uskontunnustus  "ei ole muuta Jumalaa kuin Jumala, ja Muhammed on hänen profeettansa"
  2. Salat: viisi rituaalista rukousta päivässä  
  3. Zakat: almuina 2.5% tulosita köyhille ja tarvitseville 
  4. Sawm: paastoaminen ja itsekuri Ramadan kuussa
  5. Hajj: pyhiinvaellus Mekkaan ainakin kerran elämässä, jos mahdollista.

"The Blackstone" by Amerrycan Muslim - Own work.
Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Kaaban musta kivi ja sitä suojeleva moskeija on islamin pyhin paikka maailmassa.

Islamin uskon mukaan tämä kivi putosi taivaasta osoittaen Adamille ja Eevalle, mihin rakentaa alttari Jumalalle. Nooan tulvassa paikka joutui kadoksiin, mutta profeetta Ibrahim (Abraham) sai enkeli Gabrielilta (Jibril) neuvon, missä se sijaitsee. Abraham antoi pojalleen Ismaelille, Muhammedin esi-isälle, määräyksen rakentaa paikalle pyhäkkö ja perustaa näin hajj pyhiinvaellusmenot. Muhammed kiinnitti perinteen mukaan itse kiven mustan kiven Kaaban muuriin vuonna 605 AD eli viisi vuotta ennen hänen saamiensa ilmestysten alkua.


"Al-Haram mosque - Flickr - Al Jazeera English" by Al Jazeera English - Al-Haram mosque.
Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Mekan pyhiinvaelluksen huipentuma on kiertää pelkkään valkoiseen kaapuun puettuna kymmenien tuhansien muiden kaikkialta maailmasta saapuneiden pyhiinvaeltajien kanssa Kaaban kivi seitsemän kertaa tawaf rituaalissa. Musta kivial-Hajar al-Aswad, on kiinnitetty kuutionmuotoisen rakennelman itäkulmaan kauniiseen hopeiseen raamiin. Hajj eli pyhiinvaeltaja koettaa päästä suutelemaan kiveä, toistaen suudelman jonka se perinteen mukaan sai Muhammedilta. Jos tämä ei ole mahdollista - väentungos on näet melkoinen - pyhiinvaeltaja osoittaa kätensä kiveä kohti kauempaa kullakin seitsemästä kierroksesta Kaaban ympäri.

Musta kivi on nykyiseltä kooltaan noin 20 x 16 cm. Se on alunperin esi-islamilainen kulttiesine, mahdollisesti - mutta ei varmuudella - meteoriitti, Arabian niemimaalla tunnettiin ennen islamin aikaa ainakin kolme pyhää kiveä, "punainen kivi" Ghaimanissa etelä-Arabiassa, "valkoinen kivi" Kaaba al-Abalat Tabalan kaupungissa Mekan lähellä sekä tämä islmain uskon sydämessä oleva Mekan "musta kivi".
"Black Stone front and side" by William Muir (died 1905) - p.29 of the book "The Life of Muḥammad"
Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons

Musta kivi on rikottu historian aallokoissa monta kertaa. Nyt raameissa on palasista koottu kivenpalojen ryhmä, jonka miljoonien pyhiinvaeltajien kädet ovat hioneet sileäksi.   
"Coveting the Black Stone" by omar_chatriwala - Coveting the Black Stone.
Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons
Islamin perinteen mukaan kivi putosi taivaasta hohtavan valkoisena, mutta on sitten ihmisten syntien tähden mustunut. Uskotaan, että kiven koskettaminen merkitsee syntien anteeksisaamista.

_______
artikkelin tiedot ja kuvat on otettu yksityiskohtaisesta englanninkielisestä wikipedian artikkelista, jossa on paljon lisätietoa Kaaban kivestä. Suosittelen.

2 kommenttia:

  1. ´´Muslimien musta kivi sileäksi suudeltu´´Tuomari Nurmio.Kurjuuden kuningas.

    VastaaPoista