sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Jeesus nousi kuolleista ja astui ylös taivaisiin

Nikea 325:
joka meidän ihmisten
ja meidän pelastuksemme tähden astui alas,
tuli lihaksi ja tehtiin ihmiseksi,
kärsi.
nousi kolmantena päivänä kuolleista ja astui taivaisiin

τὸν δι' ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα
καὶ σαρκωθέντα καὶ ἐνανθρωπήσαντα,
παθόντα
καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ, καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανούς,


Lyhyestä virsi kaunis!

Koko maailmaa järisyttävistä tapahtumista - sillä koska on kuollut noussut haudasta kolmantena päivänä? - ja meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen astumisesta ylös taivaaseen ei voi tämän lyhyemmin puhua, kuin Nikean uskontunnustuksen 325 muodossa

nousi kolmantena päivänä, astui ylös taivaisiin

Tässä ei mainita ristiinnaulitsemista maaherra Pontius Pilatuksen aikana, ei Jeesuksen hautaamista eikä istumista Isän oikealla puolella, jotka lisättiiin tunnustukseen Konstaninopolissa 381.

Nämä asiat on mainittu Apostolisessa uskontunnustuksessa. Siinä on mukana myös Jeesuksen astuminen alas helvettiin (lat. descendit ad inferna), jota ei esiinny Nikealais-konstaninopolilaisessa tunnustuksessa lainkaan.

"kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella"


Taivaisiin (monikko)
astui ylös taivaisiin on monikossa (tous ouranous).

Hepreassa sana taivas (shamaim) on monikossa, jota kutsutaan "juhlalliseksi monikoksi". Vanhassa testamentissa on ilmaus "taivasten taivaisiin"
Luuletkos Jumalan maan päällä asuvan? Katso, taivaat ja taivasten taivaat ei voi sinua käsittää: kuinka siis tämä huone, jonka minä rakensin, sen tekis?
1 Kun 8:27 (samoin 2 Aik.2:6 ja 6:18)
Nikean uskontunnustuksen lyhyet sanamuodot kertovat näin, että Jeesus palasi kotiin. Taivaasta hän astui alas tänne ja syntyi ihmiseksi, Hän kärsi ja nousi kolmantena päivänä ylös kuolleista ja astui ylös taivaisiin Isänsä luo.

Melkoinen matka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti