tiistai 10. toukokuuta 2016

Esikoislestadiolaisuus ei herätysliike

S24 keskusteluissa kirjoitetaan vanhasta muistista es.lest. herätysliikkeestä. Herätysliike on kirkon sisällä vaikuttava hengellinen suuntaus, joka tyyplillisesti arvostelee kuollutta kirkkoa ja vaalii yksilön hengellistä elämää yhteisen jaetun perinnön ja kokemuksen pohjalta.
Vuoden 2015 loppuun tämä ihana Kristuksen Hengen herättämä liike on ollut herätysliike ja tehnyt syväkyntöä seuraväen ja sukujen pariissa. Jokainen tänne kirjoittava tuntee mitä hienoimpia aidosti nöyriä ja syvästi hengellisiä uskovia tässä piskuisessa laumassa.
Nyt tämä satavuotinen perintö on särkynyt ja es lest liike on taas yksi vapaakirkko Suomen kansan parissa. Kyseessä ei enään ole herätysliike.

Nimimerkki ykksinkertaista kirjoitti s24  6.5. 2016:
"Evankelis-luterilaisen kirkon sisällä toimiva herätysliike. Näin lukee rauhan side lehdessä. "

8 kommenttia:

 1. On kyse yhä myös kirkon sisäisestä herätysliikkeestä. Vain osa rukoushuoneista ja vain osa liikkeestä on siirtynyt omien sakramenttien pariin. Osa rukoushuoneista ja osa liikkeestä on yhä kirkon sisällä toimivaa. Ja pieni osa on sellaista, joka ottaa osaa sekä ev. lut. kirkon sakramentteihin että esikoislestadiolaisen liikkeen sen osan sakramentteihin, joka sakramentteja itse toimittaa.

  Asiasta on ev. lut. kirkossa myös piispatason ohjeistusta, joka kehottaa jatkamaan yhteistyötä entiseen tapaan niiden esikoislestadiolaisen liikkeen osien kanssa, jotka eivät sakramentteja omiin käsiin ole ottaneet - ja suhtautumaan vastaavasti torjuvasti sellaisten liikkeen osien esimerkiksi tilapyyntöihin, jotka sakramentteja itse toimittavat.

  VastaaPoista
 2. Tässä on linkki dokumenttiin, jossa Mikkelin piispa antaa ohjeistusta esikoislestadiolaisasiassa:

  "...ei tule tehdä yhteistyötä niiden esikoislestadiolaisten paikallisosastojen kanssa, joissa maallikot toimittavat sakramentteja. Sen vuoksi on myös vakavasti harkittava, annetaanko seurakuntien tiloja niiden käyttöön. Tilojen käytöstä seurakunnassa päättää KJ 9:7 mukaan kirkkoherra ja kirkkoneuvosto. Muiden esikoislestadiolaisten paikallisosastojen kanssa yhteistyön toivon jatkuvan entisellään. Vakiintuneita käytäntöjä ja hyvää yhteistyötä kannattaa vaalia ja rakentaa.

  Sakramenttiseparatismi jakaa syvästi esikoislestadiolaisuutta. Toivon seurakuntien ottavan tämän huomioon ja kutsuvan ehtoollispöytään Kristuksen palveltavaksi niitä kirkkomme jäseniä, jotka tuntevat itsensä kodittomiksi ja hämmentyneiksi herätysliikkeensä erimielisyyksissä. He tarvitsevat hengellisen kodin, jossa voi armonvälineiden kautta kohdata elävän Kristuksen ja kuulla syntien anteeksiantamuksen evankeliumin."

  http://www.mikkelinhiippakunta.evl.fi/piispa/6

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi, joka syventää ja tarkentaa tilannekuvaa.

   Ilman Lapin wanhimpia kyse ei ole autenttisesta esikoislestadiolaisuudesta. Kyseessä on silloin rauhansanalaisuuden tapainen kirkon piirissä vaikuttava ryhmä.

   Ratkaisevaa on siksi Jällivaaran Kiirunan piskuinen lauma, jonka dynastiat suomalaisten ja norjalaisten uskovista kamppailevat. USA:ssa heidän asemansa on horjumaton, puolijumalia Pohjolasta vanhimmat.

   Wanhimmat täytyy vaihtaa ja saada Kristuksen nöyriä palvelijoita sinne, mutta taitaa olla liian myöhäistä. Lihallisen hengellisyyden syöpä on ulottunut lähes kaikkiin saarnaajiin, ja terveinä pysyneet on porukalla lempattu ulos OM ja GP kalliiden neuvojen ja puhelinsoittojen avulla.

   Poista
 3. Nyt on uusi Esikoiset Ry alkanut pyörimään. Tämä on tuttuun tapaan kirkon konkreettisestikin kirkon sisällä toimiva herätysliike. Liike on herättänyt suurta kiinnostusta ja myös vihaa vanhojen esikoisten laumassa. Nyt ei enää pääpaino ole LV henkilöiden ylistämisessä ja heidän ehdottomissa neuvoissa.

  VastaaPoista
 4. R.I.P. Mikko
  Zakris

  VastaaPoista
 5. Tämä blogi täytyy poistaa, ei vainajien nimiss pidä olla blogeja.

  VastaaPoista
 6. Mikko Louhivuoren muistoa kunnioittaen.


  Toivottavasti tämä blogi pysyy meidän luettavana.
  Vain kommentit on aiheellista estää.

  VastaaPoista
 7. Mikko Louhivuori
  Maailmankaikkeus olkoon sielun asuinsija.

  VastaaPoista