perjantai 26. helmikuuta 2016

Luominen.fi ja Jehovan todistajat

Suomalainen luominen.fi sivusto sisältää paljon creation.com ja sen kilpailijan Answers in Genesis tuottamaa aineistoa. Mukana on myös suomalaisten kreationistien kirjoituksia.

Useat tekijät kertovat luominen.fi ja Jehovan todistajien toiminnan samankaltaisuudesta vaikka keskeinen sisältö on tietenkin erilainen. Tuon tässä esiin joitain mielestäni merkittäviä näkökohtia yrittämättä näiden kahden  kaikenkattavaa tai järjestelmällistä vertailua.


Made in USA
Globaali ote (world headquarters), käytännöllisyys, yksilöön selkeästi kohtikäyvä (this is about you and your faith), tehokas iskevä markkinointi (business-like, marketing strategy), numeroiden pelastava tärkeys (Jeesuksen paluu, luomisen ajankohta), vahvat taloudelliset resurssit ja sponsorit, hyvin selkeä kaksijako (are you with us?) ja hurjat uhkaukset niille, jotka eivät usko näin.

Jehovan todistajien historialliset juuret ovat amerikkalaisessa hengellisyydessä 1800-luvun kansanherätyksessä ja siitä nousseessa Seitsemännen päivän adventismissa. Creation.com tausta puolestaan on suureksi kasvaneen baptismin jyrkkä fundamentalistinen siipi, joka pitäytyy selkeästi ja yksinkertaisesti Raamatun sanassa.

Kaava
Molemmille liikkeille on ominaista rautalangasta väännetty selkeä kaava menneestä, nykyisestä ja tulevasta, jonka persutana on Raamatun tulkinta. Tämä kaava on helppo ymmärtää, omaksua ja sille annetaan pelastava arvo. Jehovan todistajat katsovat, että vain kaavan omaksuva ja sen mukaan ojentautuva pääsee Uuteen Maailmaan. Kreationist puolestaan tuomitsevat kaikki kaavan arvostelijat tai hylkääjät epäuskoisiksi "liberaaleiksi" ja pyhästä Raamatusta pois eksyviksi.

Kaava on kuin kreikkalaisen mytologian Prokuresteen vuode, johon todellisuus pakotetaan. Tieto valitaan siten, että kaavaa tukeva aineisto saa suuren painoarvon ja kreationistien parissa kaavasta poikkeava vaietaan kuoliaaksi tai leimataan sielunvihollisen työksi (evoluution demonistointi).

Ristipistot
Teksti näyttää vakuuttavalta, jos sitä on tukemassa alaviitteet. Jehovan todistajien kaikki merkittävät tekstit ovat täynnä viitteitä, jotka noudattavat normaalia tieteellisen julkaisun tyyliä (teoksen kirjoittaja, julkaisun nimi, painopaikka ja vuosi, sivu). Sama tekniikka näkyy myös luominen.fi artikkeleissa, joissa tukena voi olla kymmenkuntakin eri teosta.

Huolimaton lukija vakuuttuu alaviitteistä, koska hän ei pane merkille, että ne ovat sisäpiirin ristipistoja. Meidän X kirjoittaa näin, kuten tässä sanon, ja samoin meidän Y. Avaa web sivu tai katso kirjaa, niin viittaus on teksnisesti oikein tehty. Ilmiö on havaittavissa yhtä lailla Jehovan todistajien julkaisuissa Vartiotornista alkaen luominen.fi sivujen artikkeleihin. Harhauttava käytäntö, jolla on totuuden ulkokuori mutta sisältä täysin laho ja kritiikin kestämätön.

__________
Tässä siis vain joitain hajanaisia huomautuksia. Yllä on hyvin tärkeitä kohtia, joita en tässä rupea sen enempää käsitelemään - etenkin näitä kahta eksytystä luonnehtii selkeä kaava Jumalan suunnitelmista sekä vuosiluvuille, annettu pelastava merkitys.

1 kommentti:

  1. Luin pari artikkelia kummastakin viittuksesta mutta jouduin keskeyttämään kun tunsin ajautuvani eräänlaiseen mielipuolimaailmaan. Heidän raamattu näkemyksensä täytyy olla vahingollista sielulle koska siinä ei uskalleta kohdata totuutta todellisuudesta vaan eletään harhojen maailmassa.

    VastaaPoista