lauantai 9. tammikuuta 2016

Heikki Räisänen - Alla irhamo

Heikki Räisäsen vilpitön kiinnostus opiskelijoidensa ajatuksista ja kehityksestä oli tärkeä motivaatio Uuden testamentin tutkimukseen tutustumisessa alan laajan asiantuntemuksen ja terävien havaintojen ja johtopäätösten ryydittäessä opintojamme. Pitkällä tähtäimellä voin henkilökohtaisesti sanoa, että olen professori Räisäseltä oppinut Raamatun tutkimusta enemmän kuin keneltäkään muulta opettajaltani. Hänen hienostunut ystävyytensä, kohteliaisuutensa ja hiljainen pohdintansa kristinuskon keskeisimmistä kysymyksistä ahkeran tutkimustytön ja julkaisujen taustalla kertoi myös kaipuusta yksinkertaiseen uskoon, kuten hän itse toisinaan haastatteluissa mainitsi. Väkevän Raamatun tuntemuksnsa kautta Räisänen oli merkittävä hahmo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arjen elämän ja juhlan kannalta.

Apostoli Paavali ja Räisänen
Herran valitsema ase, apostoli Paavali, hänen sanomansa, taustansa ja vaikutuksensa, olivat Räisäsen jatkuvan mielenkiinnon kohteena. Paavalin sanat asettavat myös eräänlaiset raamit hänen elämäntyönsä ympärille, hengelliset puitteet. joilla on vavahduttava merkitys meille jokaiselle. Ne kaikuvat yli kaiken tulkinnan, uskontohistorian.aikahistorian, UT:n teologian koukeroiden, koineen kääntämisen yksityiskohtien, rabbiinisen taustan ja varhaisen seurakunnan analyysien hienojen mallien ja teorioiden. Yksinkertaisesti.

Puitteet antavat Räisäsen omat sanat kahdessa Suomen Kuvalehden haastattelussa, ensimmäisessä hänen uransa alussa ja toisessa emeritus-professorin katsantona tänään. Räisänen nousi julkisuuteen vastatessaan kielteisesti kysymykseen "oliko Jeesuksen hauta tyhjä pääsiäisaamuna". Elämäntyönsä iltapuolella hän vastasi kysymykseen, onko elämää kuoleman jälkeen rauhallisesti ja järkevästi "eiköhän se tässä ole". Nämä ovat hänen "suunsa tunnustusta", joista apostoli Paavali kirjoitti

"Sillä jos sinä tunnustat suullasi Jeesuksen Herraksi ja uskot sydämessäsi, että Jumala on hänet kuolleista herättänyt, niin sinä pelastut;sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan." (Room. 10:9-10).

Oikeudenmukaisuus
Täysin subjektiivisena mielipiteenäni katson, että professori Räisäsen usko Jumalaan ei sortunut älyllisiin ongelmiin, "mahdottomiin asioihin" joita Raamattu on tännä. Tämä on suhteellisen triviaalia epäuskoa tyypillistä aikamme ihmisille - ja kaikkien aikojen ihmisille.

Ongelma oli paljon syvällisempi ja sellaisena erittäin haastava jokaiselle, joka tahtoo ottaa Raamatun yhtä vakvasti kuin Räisänen sen otti. Muotoilisin ajatuksen näin teodikeaa tavoitellen: Miten on mahdollista, että se mitä Jumalan sanaksi sanotaan sisältää niin synkän pimeän puolen, avoimesti epäoikeudenmukaista ja kauheaa aineistoa?

Heikki professori ei ylittänyt tätä kepeästi joidenkin uskovien tavoin "Raamattu on ihana kirja" - koska se ei ole sitä. Ihanuutensa ohella se on nimittäin myös aivan kauhea kirjakokoelma..

Alla irhamo - olkoon Herra hänelle armollinen

3 kommenttia:

  1. Kaunis kirjoitus edesmenneestä Heikki Räisäsestä. Hän oli tinkimättömän rehellinen mies, aina siihen asti, että menetti uskonsa kristittyjen Jumalaan. Rauha hänen sielulleen.

    VastaaPoista
  2. Raamattu on tosiaan sekä armon kirja että myös tuomion kirja. Ihmisviisaus voi käydä yli ihmisen omankin ymmärryksen. Niin voi käydä niin minun kohdallani kuin kuin muidenkin kohdalla. Lasten kaltaisten sen sijaan on Jumalan valtakunta. Paavalikin opetti, että Raamatun puhe pelastuksesta on ilosanoma uskoville, muille se on vain hullutusta, jota ihmisviisaus ei kykene sulattamaan (1. Kor. 1:18).

    VastaaPoista