tiistai 16. lokakuuta 2012

Credo-akatemia


Credo-akatemia Turussa

Niimpalhiano!



Credo-akademin Tukholmassa

Mycket bra!


mahtaako näillä kahdella olla muutakin yhteistä kuin nimensä?

6 kommenttia:

  1. Satun tuntemaan pari nimeä suomalaisessa luennoitsija kaartissa ja he ovat hyvin karismaattisia lähestymistavassaan mutta ev lut kirkon jäseniä.

    Ruotsalainen Credo on vapaakirkollinen. Silti luulen että näillä on paljonkinyhteistä. Karismaattisissa piireissä ollaan yhteydessä yli rajojen.

    Vilkaisin mitä Ruotsin credo opettaa kehitysopista. He sitoutuvat ID-ajatteluun. Heidän kohdallaan siinä on tapahtunut kehitystä. Nykyisin he uskovat kaiken elämän yhteiseen alkuperään mutta ID kontekstissa.

    Luulen että abition suomalaisten kohdalla on luoda uusi karismaattinen yhteisö kun vanhat sellaiset ovat heidän mielestään jäykistyneitä organisatioissaan . Lisäksi luulen että he ovat aika lähellä fundamentalista Raamatun käsitettä.

    Markku Hirn

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos analyysistäsi, joka valaisee taustoja. nimien samankaltaisuus on hämmentävä, kun kuitenkaan ei kerrota onko muodollisempaakin Helsinki Stockholm akselia

      Poista
    2. "Luulen että abition suomalaisten kohdalla on luoda uusi karismaattinen yhteisö kun vanhat sellaiset ovat heidän mielestään jäykistyneitä organisatioissaan ."

      Ei kannata kauheasti luulla. Turun Credo-akatemia ei edes pyri yhteisöksi, vaan se on ekumeeninen, usean kirkkokunnan yhteinen yhteistyöhanke, jolla on taustakirkkokuntien tuki. Se ei ole siis mikään protesti nykyisiä organisaatioita vastaan, vaan päinvastoin niiden luoma oppimisalusta. Kukin oppilas joutuu ja saa hakea kotiseurakuntansa muualta.

      Poista
  2. Ruotsin CredoAkademin tiedän. Se on vähän kuin Ruotsin "teologinen instituutti". Siis vastaavanlainen järjestö, ja taustaltaan siis luterilainen. CredoAkatemiasta vastaa ja sen omistaa ruotsalainen evankelisluterilaisen kirkon sisällä toimiva herätysliike (Evangeliska Fosterlandsstiftelsen).

    CredoAkademi harjoittaa aktiivisesti julkaisutoimintaa (julkaisee erityisesti kirjoja), ja lisäksi se järjestää viikottain opetustoimintaa. Monet CredoAkademin opiseklijoista ovat teologian opiskelijoita Johannelundin teologiseta korkeakoulusta, joka on Ruotsin (luterilaiselle) kirkolle työntekijöitä kouluttava teologinen seminaari (vastaa suomalaista ammattikorkeaa), jonka jälkeen halukkaat voivat jatkaa teologian opintojaan Uppsalan yliopistossa, joka toimii sen Johannelundin teologisen korkeakoulun kanssa yhteistyössä.


    CredoAkademista voi lukea lisää esim. täältä:
    http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/ulkomaat/2808/ruotsin_credoakademin_tayttaa_20_vuotta

    Suomen Credo-akatemiasta en juuri tiedä. Osa nimistä on tuttuja. Mutta veikkaan toiminnan olevan pienimuotoisempaa kuin Ruotsissa. Nuo luennoitsijat tehnevät tehtäväänsä oman toimen ohella, eli ehkä 1-2 luontokertaa per lukukausi per henkilö. Kohderyhmänä ovat opiskelijat. Toiminta on ilmeisesti lähtenyt liikkeelle Turun Kristus-päivässä heränneestä yhteistyöstä eri kirkkokuntien välillä, minkä jälkeen on haluttu järjestää yhteistä opetustoimintaa.

    Siitä on lisää tietoa täällä:

    "Mukana on ihmisiä lähes kaikista Turun alueen seurakunnista: luterilaisesta kirkosta ja sen herätysliikkeistä, helluntaiseurakunnasta, vapaakirkosta, pelastusarmeijasta ja muutamasta kotiseurakunnasta. Yhteistyökumppanina on Suomen Liikemiesten Lähetysliitto, jonka omistamassa Sinitaivassalissa luennot pidetään"

    http://www.missionmen.fi/?s=kirjoitukset&sub=juurinyt-arkisto&id=27

    VastaaPoista
  3. Siteerataanpa vähän lisää tietoa Turun Credo-akatemiasta tuosta samasta linkistä:

    "Yhteiskristillisen Credo-akatemian raamattuluennot alkoivat viime viikon keskiviikkona 40 opiskelijan joukolla Turussa.
    Suunnittelutyöryhmään kuulunut toimittaja, kirkolliskokousedustaja Pekka Heikkilä kertoo, että raamattukoulutus on tulosta eri seurakuntien välisestä yhteistyöstä, joka on tiivistynyt Turun Kristus-päivästä lähtien."

    "Credo-akatemian noin 30 luennoitsijaa tulevat monista taustoista. Opetuksessa tuodaan Heikkilän mukaan esille erilaisia painotuksia, mutta kunnioitetaan toisen tapaa uskoa eikä riidellä oppikysymyksistä."

    "Opiskelijat on valittu hakemusten ja pastorien suositusten perusteella. Akatemia kokoontuu kahdesti viikossa kesäkuun puoliväliin asti. Maanantai-iltaisin keskitytään Raamatun systemaattiseen opiskeluun, keskiviikkoisin johonkin teemaan. Opiskelu edellyttää sitoutumista, ja se maksaa opiskelijalle 35 euroa kuukaudessa."

    VastaaPoista