tiistai 16. lokakuuta 2012

Kaiken käsikirja - Esko Valtaoja

Kaiken käsikirja URSA 2012


"Mitä teemme kaikella tiedolla? Parempaa maailmaa. Meille ei ole enää sijaa maailmassa, josta tulimme; tiedon portit ovat avautuneet eikä menneisyyteen ole paluuta. Mutta tieto on jäsenneltävä, siitä on koetettava löytää se olennaisin ydin, jonka varaan voi sitten omien halujensa, kykyjensä ja tarpeittensa mukaan rakentaa oman Kaiken käsikirjansa, oppaansa maailmaan. Tämä kirja on minun yritykseni tiivistää kaikki olennainen maailmasta ja ihmisestä, aineesta ja hengestä, pariinsataan sivuun."
Esko Valtaoja


Hieno juttu!

Kirjasta saamistani tiedoista päätellen professori Esko Valtaojan näkemys ihmiskunnan uskonnoista on samoilla linjoilla Carl SaganinmyBlog kanssa.

Vaan teosten nimissä olen aistivinani tietynlaisen asenne-eron.

Maailmankuulu kosmologi Sagan, jonka havainnot heiluttivat suurvaltojen sotilaspolitiikkaakin, kuitenkin antaa kansantajuiselle esitykselleen nöyrän nimen "Cosmos: Personal voyage" (Maailmankaikkeus - henkilökohtainen matka)

Kirjan nimenä Kaiken käsikirja huokuu Saganin otsikkoa totaalisempaa "tässä se nyt on tällä hetkellä" -ilmapiiriä, josta mielestäni on nöyryys kaukana.

Puolustuksena on kuitenkin heti todettava, että lainaamassani kirjan esittelyssä Esko Valtavaara asettuu nöyrästi  Carl Saganin esimerkin tavoin kaikkien ihmisten rinnalle, yhdeksi miettijäksi tsunamina vyöryvän tiedon alla, jäsentäjäksi ja integroijaksi, kutsuen kaikkia mukaan tutkimaan, oppimaan ja ajattelemaan!

Ei niinkään uskomaan.

1 kommentti:

  1. Eiköhän kirjan nimi ole huumoriksi tarkoitettu. Ironia on näköjään kuitenkin vaikea tyylilaji.

    VastaaPoista