perjantai 26. lokakuuta 2012

Devon (2)

Myöhäisen Devonikauden kala-apaja!
Gogo esiintymä luoteis Australiasta (Frasnian)

Kristitty lukijani!

Jos katsoit, mitä on kirjoitettu Devon (1) tekstissä, toteat kolme asiaa

1. Kuvaan hieman Devonin historiallista maakuntaa Ison-Britannian lounaiskulmassa

2. Kerron, kuinka Devonin Kanaalin rannalta havaittiin 1800-luvulla erityisiä kalliomuodostumia, joita esiintyy muuallakin maakunnassa, mutta ei niin vaan yleisesti sen enempää Englannissa kuin muuallakaan.

3. Kysyin, tuleeko näiden tietojen kertaamisesta kristitylle paha ja kielteinen olo, että tässä ollaan taas nakertamassa uskon perustaa ateistisen naturalismin lippua kantaen.


Havainto
Kuningatar Victorian ajan herrasmiehet, toinen aivan paroni, havaitsivat asioita Jumalan luomakunnassa.

On merkillistä, että kun Galileo Galilei alkeellisella kaukoputkellaan (useimmat halvat kiikarit tänään ovat sitä vahvempia) havaitsi auringossa mustia pilkkuja, tämä väite tuomittiin Rooman paavin johdolla hengelliseksi harhaopiksi!

Eivät vaivautuneet itse katsomaan, onko niitä kirottuja hereettisiä mustia pisteitä auringossa, joka sentään on täydellisen Jumalan vertauskuva.

Pelkään, että pienessä muodossa sama on totta näiden Devonin kallioista tehtyjen ja muiden samanlaisten havaintojen kanssa. On kristittyjä, jotka tuomitsevat kadottavana harhaoppina tehdä havaintoja Jumalan luomakunnasta sellaisena kuin se on. Asiat on heidän mielestään nähtävä pyhän Raamatun ja uskon valossa oikein.


Tulkinta
Galilei ei käsittänyt lainkaan, miten auringossa on tuommosia täpliä, mutta niiden liike pitkin auringon pintaa kertoi hänelle, että aurinko itsekin näyttää pyörivän. Asiaa on sitten paljon tutkittu ja moderni tiede vahvistaa, että Galilein havainto oli oikea - auringon huikeasti roihuavassa pinnassa on tummia läikkiä. Jotain niistä jo tiedetäänkin.

Devonin louhoksen kallioita ihmettelevät englantilaiset herrasmiehet eivät juurikaan tienneet tekemiensä havaintojen merkityksestä. Näytti siltä, että Devonin kauden muodostumat ovat yleensä Silurian kauden kivikerrostumien päällä, joten varmaan myöhempiä kuin Silurian.

Geologit ovat sittemmin jatkaneet tutkimuksia ja moderni tiede vahvistaa, että Englannin kallioperästä tehdyt havainnot ovat oikeat - Devonin kausi on tavattoman mielenkiintoinen ja tärkeä vaihe elämän historiassa maapallolla. Vaan geologiasta on tullut samalla monitieteellinen ja erittäin vaativa tutkimusala.  Kuten muussakin tieteen kehityksessä, opiskelijat joutuvat melko varhain erikoistumaan johonkin osa-alueeseen, josta toivovat jokapäiväisen leivän kerran irtoavan, koska kukaan ihminen ei pysty nykyään hallitsemaan valtavaksi paisunutta alaa.

Minulle henk. koht. geologia on teologiaa.

On kristittyjä, jotka torjuvat mielestään Devonin kalansaaliin, joka on saatu Gogosta Australiasta, puolustaakseen pyhän Raamatun arvovaltaa ja uskoa. He kieltäytyvät lukemasta Jumalan luomisen kirjan kallioita ja kiviä ja fossiileja, ja väittävät vasten totuutta, ettei Jumala ole sellaisia luonut vaan "ateistiset naturalistit ovat vääristäneet näkemyksemme elämän kehityksestä".

13 kommenttia:

 1. Pitkiin ajanjaksoihin viitaten. Jotkut kristityt uskovat, kuulema Raamatun alkukielen perusteella, että ennen viimeisintä luomista Maa olisi tullut autioksi. Aikaisempi elämä olisi kuollut ja fossiloitunut kauan sitten. En ole paneutunut em. väitteisiin. Tärkeintä on riippua Herrassa ja jouduttaa Hänen paluutaan.

  Jyrki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jyrki

   Kirjoitat Luonnon maailmasta, ja yllätit minut iloisesti kommentoimalla tätä viestiä! Yhdeksän filmitähteä kymmenestä olisi lopettanut jo keskustelun kanssani.

   Kirjoitat Armosta
   "Tärkeintä on riippua Herrassa ja jouduttaa Hänen paluutaan." Tästä kristikansa on samaa mieltä.

   Isän Jumalan valtavat luomistyöt, Pojan ihmeellinen kirkkaus ja ihmisiä etsivä rakkaus, Pyhä Henki, joka on Totuuden Henki.

   Poista
 2. Hei Jyrki

  miten on totuutta rakastavalle kristitylle mahdollisesti pysyä juurtuneena pyhiin kirjoituksiin, kuten apostoli Paavali kehottaa Timoteusta, ja samalla oppia tuntemaan Jumalan ihmeellistä luomakuntaa modernin tieteen tarjoamin keinoin?

  Toiset linnottautuvat 6k tapaisiin asetelmiin, vääntäen sekä Jumalan Sanan että Jumalan luomakunnan kummalliseksi. Eivät kestä katsoa Devonin rantakallioita Kanaalin luona.

  Minun neuvoni on tämä:

  luota uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen Kristukseen, jossa kaikki viisauden ja tiedon aarteet ovat kätkettyinä, kuten Kolossalaiskirje sanoo.

  Usko ei perustu erehtymättömään Raamattuun, erehtymättömään paaviin, erehtymättömään seurakuntaan, vaan ainoastaan Ylösnousseen Jeesuksen Kristuksen varaan.

  Kaikki muut rakennelmat saavat palaa poroksi, vain Kristus riittää, kun kaiken peittää yö ja sydän tuskan täyttämänä lyö!

  VastaaPoista
 3. Kirjoitit: "Usko ei perustu erehtymättömään Raamattuun"

  Voisitko selittää mitä tarkoitat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usko on Herran Jeesuksen aloittama, ilman Pyhää Henkeä ei kukaan voi tulla uskoon, ja Herra Jeesus ylläpitää uskon - pienet purjeveneemme eivät joudu vain älyllisten koettelemusten keskelle, vaan uskoamme koetellaan ja testataan monien eri agenttien toimesta.

   Elämän vastoinkäymiset, lihan kiusaukset, maailman kavaluus, Perkeleen hurja viha, syntiemme aiheuttama pelko ja ahdistus ja etäisyys Isästä Jumalasta.

   Raamatun pyhät kirjoitukset osoittavat Johannes Kastajan tavoin "Katso, Jumalan Karitsa"

   Uskomme alkaja ja täyttäjä on Jeesus Kristus, elävä Jumala, joka on täällä kanssamme tänään ja nyt. Immanuel.

   Ei jokin vanha kirjakokoelma, ei jokin kirkko tai seurakunta, jota ilman emme tosin voi pelastua (Kristuksen ruumis), ei kaste ilman uskoa, ei järjen vakuutus, että usko on tieteellisen varmaa...

   Ei, mikään näistä ei kestä.

   Ainoa, mikä kestää on Kristus meissä, kirkkauden toivo.

   Poista
  2. Moi Mikko. Kiitos kun vastasit.
   Olen mielestäni ihan tavallinen, ehkä yksioikoinenkin, uskovainen. Uskon suurimman osan uskovista olevan. Mielestäni sinulla on liian suuri urakka saada meidät tavikset kääntymään pois yksinkertaisesta luomisuskostamme. On selvää, että Kristus on uskomme alkaja ja ylläpitäjä. Raamattu on Hänen sanansa. Raamattu on leipä, joka pitää oikealla tiellä. Pahoittelen, mutta minusta Raamattu ei ole vanha kirjakokoelma.

   Vaikka en väheksy seurakuntayhteyttä, on selvää, etteivät kirkko ja kaste eikä ihmisjärki pelasta. Käsitykseni: Vaikka kuuleminen ja usko tulevat Raamatun kautta, voi uskova pitää yhteyttä Jeesukseen, ilman Raamattuakin, rukoilemalla. Uskova voi näin ollen asua yksin korvessa Herraansa turvaten. Hän pelastuisi, vaikka olisi tietämätön tieteen saavutuksista. Jeesus ei hylkää omiaan. Mutta jos uskovan Raamattu pölyttyy hyllyssä, on vaara, että tunteet ja järjenpäätelmät vievät harhaan, jos ja kun pitäisi tehdä tärkeitä ratkaisuja.

   Mielestäni on tärkeää rukoilla ja valistaa päättäjiämme, jotta evoluution opettaminen loppuisi kokonaan. Valistukseen tarvitaan luomista puolustavaa tiedettä. Ihmiset on opetettu uskomaan tieteeseen so. alistettu tieteen arvovallan alle. Surullista on, että valhetiede on riistänyt toivon ja aiheittanut paljon onnettomuutta. Ymmärrykseni mukaan parannus lähtee Herran huoneesta. Mikä on mielestäsi Herran huone?

   Yritän muistaa perusasiat: Rukoilkaa. Kiittäkää. Lähtekää. Lähettäkää. (Matt. 24:14 Ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu.)

   Jyrki

   Poista
  3. Hei Jyrki
   Olen kanssasi näistä 1. erimieltä ja 2. samaa mieltä!

   1. Kirjoitat
   "Mielestäni on tärkeää rukoilla ja valistaa päättäjiämme, jotta evoluution opettaminen loppuisi kokonaan.

   Minun mielestäni on tärkeää rukoilla ja valistaa päättäjiämme, jotta kouluissa annettaisiin totuudellista opetusta maailman ja elämän synnystä ja kehityksestä.

   2. Kirjoitat "Valistukseen tarvitaan luomista puolustavaa tiedettä."
   Amen! Suomalaisiin kouluihin tarvitaan totuudellista opetusmateriaalia maailmankaikkeudesta, elämästä, maailmankuvasta, joka on vapaa materialistisen ateismin tuomista vääristelyistä ja joka rehellisesti kertoo tieteen haasteista.
   Uskonnon ja filosofian opetus kuuluu omille oppitunneille, luonnontieteen opetus omille. Mutta hyvin toteutettu totuudellinen luonnontietene opetus ei suinkaan kumoa uskoa Luojaan, vaan osoittaa, että mikään luonnontieteen tulos ei todista, etteikö Luojaa olisi.

   2. kohta vaatii käytännön toimenpiteitä, ja olen Kristillisen koulun suuntaan koettanut asiaa viedä eteenpäin. Ehkä opetusministeriö ottaisi hyvän aineiston laajempaankin käyttöön, kunhan sellaista joku ensin tuottaa.

   Poista
 4. Anteeksi kun toistan, mutta tiedätkö onko luotettavaa tapaa arvioida maaperän tai fossiilin ikää?

  Jyrki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jyrki
   anteeksi, että en ole vastannut kysymykseesi maaperän tai fossiilin iän arvioimisesta. Aihe on hyvin laaja ja vastatakseni sinulle kirjoitin uuden tekstin, jossa viittaan Kari A. Tikkasen sivuihin.

   Mielelläni kanssasi keskustelen siellä esitetyistä näkemyksistä, joita toivon että arvostellen ja kriittisesti lukisit.

   En tunne Karia henkilökohtaisesti, enkä tiedä, millaista maailmankatsomusta tai uskonnollista näkemystä hän itse edustaa.

   http://mikkol-miettii.blogspot.co.il/2012/10/ka-tikkanen-ja-kreationismi.html

   Poista
 5. http://biologos.org/questions/ages-of-the-earth-and-universe

  The annual ice layers in glaciers provide a similar method that goes back much further in history. Each year, snowfall varies throughout the seasons and an annual layer is formed. Like the tree rings, this method can be verified by comparison to historical records for weather, as well as to records of volcanic eruptions around the globe that left thin dust layers on the glaciers. Scientists have drilled ice cores deep into glaciers and found ice that is 123,000 years old in Greenland2 and 740,000 years old in Antarctica.3 These annual layers go back much farther than the 10,000 years advocated by the young earth creationists. The Earth must be at least 740,000 years old.

  Moi Mikko.
  Täällä on kyllä kiintoisaa juttua. Tässä mainitaan Grönlannin jääkerroksen olevan 123000 vuotta vanhan. Luin taannoin tiedelehdestä siellä kairatun 250000 vuotta syvälle ja että kerrokset paljastivat jyrkät ja suuret muutokset lämpötiloissa. Paitsi että viimeinen 7000 vuoden jakso muodosti epätavallisen tasaisen lämpökäyrän eli pienen vaihtelun. Joten viljely olisi mukavaa ja turvallista. Ihminen tarkenisi napa-alueillakin.

  1Moos. 9:1 Ja Jumala siunasi Nooan ja hänen poikansa ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa."

  Mietin, että olisivatko jäätiköt selvinneet vedenpaisumuksesta vai olisiko Luojamme laittanut nuo "vuosirenkaat" koetellakseen uskoamme. Eihän testaamaton usko mitään todistaisi. Kiva sekoitus kylläkin. Toisaalta nopean luomisen kannalta ylipitkä jakso ja toisaalta Raamattua tukeva viimeinen lyhyt ja rauhallinen jakso. Toisaalta olen sitä mieltä, että kun vesivaippa ympäröi Maata, vallitsi kaikkialla miellyttävä lämpö. Elikkäs jäätiköt syntyivät valtavien jääkylmien vesiryöppyjen seurauksena. Ehkäpä nopeasti jäätyvät vesivyöryt mylläsivät mammutitkin pakastehautoihinsa.

  http://www.jokeroo.com/pictures/nature/frozen-wave.html
  http://www.hoax-slayer.com/frozen-tidal-wave-images.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi
   nuo kuvat ovat tosiaan hienoja, ensimmäisen kerran ne nyt näen. Antamasi jälkimmäinen linkki sisältää keskustelua noista Etelämantereelta otetuista aidoista kuvista.

   Kirjoitat "Toisaalta olen sitä mieltä, että kun vesivaippa ympäröi Maata, vallitsi kaikkialla miellyttävä lämpö."

   Tämä ajatus ei ole aivan uusi kristikunnassa ja on kiehtova. Kirjoitan siitä oman viestinsä, koska aihe on laaja.

   Poista
 6. Pikapikaa... muistin juuri tämän.
  http://kotisivu.dnainternet.fi/esa08/vedenpaisumus/ilmaston-muutos.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jyrki
   viet asiaa näillä viitteillä reippaasti eteenpäin. Kirjoitan tästä löytämääni omalle palstalleen vesikehän sijasta.

   Poista