perjantai 5. lokakuuta 2012

Professori Heikki Räisänen - "Eiköhän se ole siinä"

Professori Heikki Räisänen (1941 -)
Kuva Vantaan Lauri
Entä mitä Räsänen arvelee itselleen tapahtuvan, kun hän kuolee? 
Eiköhän se ole siinä. Elämä ja tietoisuus päättyy. Näin arvelen, kysyttäessä - en siis ’opeta’.”
”Elämäni jatkuu jälkeläisissä ja jonkin aikaa joidenkin muistoissa. Läheisen kuolema ja siitä seuraava suru on tietysti rankka paikka, mutta oma kuolema ei tunnu pelottavalta. Ehkä vähän haikealta.”
Heikki Räisänen Suomen Kuvalehden haastattelussa 28.9.2012
Heikki Räisäsellä ja Suomen Kuvalehdellä on pitkä työsuhde.

Nuori etevä Raamatun tutkija Helsingin yliopistossa nousi kansan tietoisuuteen erityisesti SK haastattelusta, jossa häneltä kysyttiin, oliko Puutarhahauta tyhjä pääsiäisenä. Vastaus "Oli" ei olisi varmaan herättänyt suurempaa huomiota, mutta "Ei" oli silloin kristillisissä piireissä etusivun uutinen.

Eräs seuraus noista 1970-luvun keskusteluista Raamatun opetuksesta Helsingin teologisessa tiedekunnassa oli herätysliikkeiden tuella perustettu Suomen Teologinen Instituutti, jonka tärkeänä tarkoituksena oli ja on tarjota opiskelijoille vaihtoehtoja Raamatun tutkimukseen ja opetukseen. Vaan siitä ei ole oikein tullut mitään, kun tieteellinen tutkimus valloittaa totuudellisuudellaan, ja myös STI:n opetajat osallistuvat keskusteluun Raamatusta tieteen ehdoin.


Carl Sagan
Carl Sagan (1934-1996) wikimedia
Mielestäni voimme kutsua nerokasta amerikkalaista astronomi Carl Sagania (1934-1996) "modernin ateismin profeetaksi" koska hän niin suurelle ihmisjoukolle kertoi tieteellisen maailmankuvan ylivoimasta kaiken uskonnon yli.  Sagan oli itse arvostettu astrofysiikan ja kosmologian tutkija, jonka "profetia" hauskasti toteutui ensimmäisen Mars mönkijän jäätyä pyöristään jumiin Punaisen planeetan hiekkaan.

Hänellä on erityisen suuri merkitys ihmiskunnalle "atomisodan talven" (nuclear winter) tekemisessä tunnetuksi kylmän sodan aikaan, säikäyttäen niin itä-blokin kuin länsi-blokin poliitikot ja kenraalit aserajoitusneuvotteluihin. Tämä idea, että ydinsota voi nostaa elämälle tuhoisan pölypilven ja savupilven, tulee Jukattanin niemimaan luon noin 65 miljoonaa vuotta sitten iskeneen asteroidin tutkimuksesta. Irakin sodan aikaan Carl Sagan varoitti, että Kuwaitin ja Irakin öljykenttien syttyminen palamaan voi aiheuttaa samanlaista globaalia tuhoa.

Carl Sagan on suurelle yleisölle parhaiten tunnettu kosmologia televisiosarjastaan (Cosmos: A Personal Voyage), jossa hän katselee maaimlankaikkeutta ja ihmisen elämää kokonaisvaltaisesti tieteen ja kulttuurin ja myös uskonnon näkökulmista. Hän popularisoi modernin astronomian ja kosmologian tuloksia myös monilla kirjoillaan.

Yksi niistä, Contact (1985), kuvaa mitä voisi tapahtua, jos SETI hanke, jonka isä hän on, onnistuisi ja saataisiin yhteys maan ulkopuoliseen elämään (Search for Extraterrestrial Intelligence). Kirjasta tehtiin Hollywood elokuva vuonna 1997, jossa Jodie Foster näyttelee SETI tutkijaa nimeltä tri Eleanore Arrayway. Saa nähdä, toteutuuko tämäkin profetia kuten Jules Vernen kirjat aikoinaan!


Heikki Räisänen ja Carl Sagan samassa veneessä
Kaksi huippulahjakasta tutkijaa tulleet samaan lopputulokseen, toinen syventymällä Raamatun sanomaan sen aikahistoriasta ja kokoelman kirjoittajien maailmasta käsin, toinen syventymällä Jumalan luomakuntaan modernin tiedemiehen skeptisellä ja agnostisella otteella.

Kumpikin ehdottomasti totuutta rakastavia, ja kuten Carl Sagan sanoi "extraordinary events require extraordinary evidence" - poikkeukselliset tapahtumat vaativat poikkeukselliset todisteet.

Kumpikin päätyy ateismiin.

Vaikka uskoa elämän jatkumiseen löytyy kautta ihmiskunnan kulttuurihistorian kaikkialta, mikä sen poikkeuksellisempaa, että kolme päivää kuolleena ollut mies lähtisi haudastaan ja keskustelisi elävien ihmisten kanssa menneistä ja tulevista?


Ylösnousemuksen poikkeuksellisen heikot todisteet!
Vaan nytpä Jumala ei ole antanut poikkeuksellisia todisteita tästä poikkeuksellisesta tapahtumasta!

Jeesus ei ilmestynyt kaikelle kansalle Jerusalemin temppelin upeassa portaikossa, todistaen epäämättömästi kaikille, että oli kuollut ja nyt elää.

Sen sijaan taikauskoisen roomalaisen ajan yksinkertaiset oppimattomat kalastajat ja joku päästään hurahtanut fanaattinen fariseus ... heidän "apostolisen todistuksensa" varassa koko ikuisen elämän ja kuoleman ratkaiseva juttu!

Voiko sen heikommin poikkeuksellista tapausta enää todistaa?  Suorastaan Jumalan hulluutta tämäm että tämmöistä apostolista saarnaa pitäisi uskoa!


Saganin kuolema
Ja niin käy, että tämän maailman viisaat eivät hyväksy moisia todisteita, kun on jokseenkin ilmeistä, että kuoleman jälkeinen elämä ei ole tieteellisesti todistettava eikä niiin poikkeuksellisesta tapauksesta ole ikinä annettu vakuuttavia ja sisäisesti yhtenäisiä todisteita.

Monet kristityt kysyivät toiveikkaasti Carl Saganin ennenaikaisen kuoleman jälkeen - hän menehtyi syöpään vain 62 vuoden iässä - tuliko hän kuolinvuoteellaan uskoon?

Saganin vaimo Ann Druyan kertoo hänen rauhallisesta pelottomasta kuolemastaan ja sanoo, ettei hän eikä Carl usko koskaan enää kohtaavansa.

Ann Druyan kokosi Carl Saganin kuolemaa koskevan ajatuksen suurinpiirtein näin "Eiköhän se ole siinä"


Paavali Korinttin alkuseurakunnalle 53/57 AD
Jos kerran julistetaan, että Kristus on herätetty kuolleista, kuinka jotkut teistä voivat sanoa, ettei kuolleiden ylösnousemusta ole? Jos ei ole kuolleiden ylösnousemusta, ei Kristustakaan ole herätetty kuolleista. Mutta ellei Kristusta ole herätetty, silloin meidän julistuksemme on turhaa puhetta, turhaa myös teidän uskonne. Silloin nähdään, että olemme antaneet Jumalasta väärän todistuksen, kun olemme väittäneet hänen herättäneen Kristuksen -- mitä hän siis ei ole tehnyt, jos kerran kuolleita ei herätetä. 16 Ellei kuolleita herätetä, ei Kristustakaan ole herätetty.  Mutta ellei Kristusta ole herätetty, teidän uskonne on pohjaa vailla ja te olette yhä syntienne vallassa. Ja silloin nekin, jotka ovat nukkuneet pois Kristukseen uskoen, ovat joutuneet perikatoon. Jos olemme panneet toivomme Kristukseen vain tämän elämän ajaksi, olemme säälittävimpiä kaikista ihmisistä.

Mutta nyt Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta jotka ovat kuolleet. Kun kerran kuolema sai alkunsa ihmisestä, samoin kuolleiden ylösnousemus on alkanut ihmisestä. Sillä niin kuin kaikki ihmiset Aadamista osallisina kuolevat, niin myös kaikki Kristuksesta osallisina tehdään eläviksi, jokainen vuorollaan: esikoisena Kristus ja sen jälkeen Kristuksen omat, kun hän tulee. Sitten seuraa kaiken päätös, kun hän luovuttaa kuninkuuden Jumalalle, Isälle, kukistettuaan kaiken vallan, mahdin ja voiman. Kristuksen on näet määrä hallita, kunnes hän on saattanut kaikki vihollisensa jalkojensa alle. Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema. Sillä "Jumala on alistanut hänen jalkojensa alle kaiken". Kun sanotaan, että kaikki on alistettu hänelle, tämän ulkopuolelle jää tietysti Jumala, joka itse on kaiken alistanut Kristuksen valtaan. Sitten kun kaikki on saatettu hänen valtaansa, silloin hän itse, Poika, alistuu sen valtaan, joka on saattanut kaiken hänen valtaansa, ja niin Jumala hallitsee täydellisesti kaikkea.
1 Kor 15:20-28 


Vaan kuka uskoo meidän saarnamme, kenelle Herran käsivarsi ilmoitetaan?

Eivät kaikki, ei kaikelle kansalle. Näin on Jumala käsittämättömässä viisaudessaan päättänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti