lauantai 28. joulukuuta 2013

Pohdintaa: Christmas - New Catholic Encyclopedia

Vuonna 1908 katolisen kirkon hyväksynnän saanut (nihil obstat) artikkeli sisältää kirkkohistorian lähteisiin nojaavaa pohdintaa joulun ajankohdasta.

Teksti on hieman syvää kahlattavaa, mutta sisältää käsittääkseni kaikki apologia.fi artikkelissa esiin nostetut seikat antaen tarkkoja viitteitä patristisiin lähteisiin.

Ei mitään uutta auringon alla siis.

Kysymykseen Konstantinus Suuren roolista Lännen joulun ajankohdan asettamisesta joulukuun 25. teksti antaa ainoastaan tuon viittauksen Khrysostomukseen. Artikkelin varsin perusteellisen kirjoittajan tiuhaan haaviin olisi varmasti tarttunut tuolta ajalta säilyneitä referenssejä, jos sellaisia olisi.

Johtopäätöksissään artikkelin kirjoittaja torjuu täysin ajatuksen, että joulun läntinen ajankohta liittyisi Roomassa vietettyyn Saturnalia juhlaan tai sen tyyppisiin muihin pakanallisiin aurinkoon liittyviin juhliin. Hän ei anna mitään perusteluja näkemykselleen ja sitten merkillisesti viittaa talvipäivän seisaukseen selityksenä. (En ymmärrä artikkelin logiikkaa tässä lyhyessä yhteenvedossa).

Läntisen juhlan 25. joulukuuta alkuperää kirjoittaja nimenomaan ei vedä idästä, vaan sanoo, että ajoitus tulee itään lännestä myöhemmin taistelussa areiolaisen kirkon kanssa.

350-luvulla joulua vietetään Roomassa 25.12. ja Khrysostomos sanoo, että se oli keisarin asetus. Tähän meidän kai on tyytyminen.

Mielenkiintoista ja haastavaa!

2 kommenttia:

  1. "Johtopäätöksissään artikkelin kirjoittaja torjuu täysin ajatuksen, että joulun läntinen ajankohta liittyisi Roomassa vietettyyn Saturnalia juhlaan tai sen tyyppisiin muihin pakanallisiin aurinkoon liittyviin juhliin."

    Saturnalia ei ollut mikään auringon juhla, vaan roomalaisella seudulla vietetty sadonkorjuujuhla. Se on siis roomalainen vastine juutalaisten lehtimajajuhlalle. Ja sen ajoitus on satokauden päätteeksi. Aurinkoa ei Saturnaliassa juhlittu, vaan satoa, ja sadonkorjuun jumalaa roomalaisessa uskomusmaailmassa edustanutta Saturnusta. Saturnushan tarkoittaa suomeksi satoa. Auringon juhlinta on eri asia. Sitäkin roomalaiset tekivät, mutta pääasiassa syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentissasi on outoa käsitteiden sekavuutta, koetan selventää asiaa uudessa tekstissä Saturnalia

      Poista