tiistai 8. joulukuuta 2015

Vaaniiko Shalhevetjassa kuolema?

Suomen Lähetysseuran toimintakeskus Shalhevetja - Herran liekki - sijaitsee erinomaisella paikalla Länsi- ja Itä-Jerusalemin rajamailla Musrara korttelissa.

Vuosien mittaan kuolema on tempaissut sieltä tietääkseni ainakin viisi henkilöä. Siellähän asui Risto ja Kerttu Santalan perhe ja pikkuinen Ismo-poika. Viimeksi mielestämme aivan liian aikaisen lähtökutsun sai Ulla Malinen, häntä ennen esimerkiksi parhaassa miehuusiässä ollut Jouko Kokkonen - kaikki jonkin aggressiivisen syövän murtamina.

Shalhevetjan naapuritontilla on voimakas radioasema, Kol Israel, jonka antennit ovat suurinpiirtein samalla tasolla työkeskuksen uuden siiven toisen kerroksen kanssa ja jotka näkyvät myös vanhan pappilan sen suuntaisista ikkunoista. Etäisyys pääantenniin on muutamia kymmeniä metrejä.

En todellakaan tiedä, onko Musraran alueella muutenkin tavallista korkeampi syöpään sairastumisen vaara enkä sitä, ovatko kaupungin viranomaiset suorittaneet radioaseman ympäristössä säteilymittauksia. Kyse voi olla melko heikosta säteilystä, sillä jos yhteyksiä sairastumisiin on, nämä ovat pitkäaikaisia Israelin lähettejä jotka ovat asuneet Shalhevetjassa monia vuosia.

Voi olla, ettei radioaseman säteilyä ole pidetty vaaratekijänä, mutta nyt mobiiliverkkojen myötä on monin paikoin Israelissa yhtälailla kuin Suomessa noussut ääniä puhelinverkkojen antennien sijoittamisesta liian lähelle ihmisten koteja ja työpaikkoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti