lauantai 12. joulukuuta 2015

Olivatko Idän viisaat miehet nabatealaisia?

kuva Stellar House Publishing
Kyseessä on salapoliisikertomuksen tapainen haaste - keitä olivat Idän viisaat miehet?  Matteuksen evankeliumi antaa hieman epämääräisen tiedon tästä mutta evankeliumissa on mielenkiintoisia johtolankoja, jotka voivat kertoa heidän taustastaan.


JOHTOLANKA 1
Idän tietäjät
Τοῦ δὲ Ἰησοῦ γεννηθέντος ἐν Βηθλέεμ τῆς Ἰουδαίας ἐν ἡμέραις Ἡρῴδου τοῦ βασιλέως, ἰδοὺ μάγοι ἀπὸ ἀνατολῶν παρεγένοντο εἰς Ἱεροσόλυμα

Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen* aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä.Matthew 2:1
Evankeliumi käyttää tässä ainutkertaista kreikan lainasanaa, joka ei esiinny muualla evankeliumeissa, μάγοι, magoi, sekä lisää ἀπὸ ἀνατολῶν apo anatolon. Molemmat kreikkalaiset ilmaukset ovat löyytäneet tiensä eri kieliin ja kehittäneet merkityksiä kuten englannin magic, magician, Anatolia jne. Sana magoi puolestaan lainattiin kreikankieleen muinaisesta Persiasta, jossa sitä käytettiin arvostetuista tietäjistä, jotka tunsivat tähdet, tieteitä, parantamisen voimia - todellisia viisaita miehiä.

Kansan parissa Matteus 2 Idän tietäjät ymmärretään henkilöiksi, jotka saapuivat nykyisten Irakin tai Iranin seuduilta. Heidät yhdistetään luonnollisesti astrologiaan, koska he havaitsivat ja ymmärsivät Lännessä syntyneen Suuren Kuninkaan tähden merkityksen. Heidät kuvataan matkaamassa kamelein, vaikka Matteus ei juhtiin viittaa. Mutta kameli todella on ainoa eläin tuolla ajalla, joka kykeni pitkään taipaleeseen Irakista yli 1000 kilomentrin päähän.JOHTOLANKA 2
Vierailu Herodeksen palatsissa Jerusalemissa 
Idän tietäjät olivat riittävän merkittäviä, että itse kuningas Herodes Suuri (74/73  – 4 eKr) kutsui heidät luokseen. Hänen palatsinsa sijaitsi nykyisen Vanhan kaupungin Jaffa portin tienoilla (porttia kutsutaan niin, koska sieltä alkaa tiet Jaffan satamakaupunkiin Välimeren itäisellä rannalla)JOHTOLANKA 3
Lahjat
On mielenkiintoista, että kertoessaan, kuinka Idän tietäjien kumartavat lasta, Matteus luettelee yksithyiskohtaisesti heidän tuomansa lahjat
καὶ ἐλθόντες εἰς τὴν οἰκίαν εἶδον τὸ παιδίον μετὰ Μαρίας τῆς μητρὸς αὐτοῦ, καὶ πεσόντες προσεκύνησαν αὐτῷ, καὶ ἀνοίξαντες τοὺς θησαυροὺς αὐτῶν προσήνεγκαν αὐτῷ δῶρα, χρυσὸν καὶ λίβανον καὶ σμύρναν.

He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja:kultaa, suitsuketta ja mirhaa.Matthew 2:11
Koska lahjoja on kolmenlaisia, kultaa, suitsuketta ja mirhaa, Kirkon perinteen mukaan kyseeessä oli kolme tietäjää. Koska kukin lahja on hyvin kallisarvoinen, heidän täytyy olla kuninkaita ja näin saamme Kolme Kuningasta (tätä tukemaan löydettiin myös Psalmeista jae).
 • Melkhior - Persialainen oppinut
 • Caspar - Intialainen oppinut
 • Balthazar - Babylonialainen oppinut

Nabatealaiset
Ongelma on, etteivät evankeliumit mainitse nabatealaisten kuningaskuntaa lainkaan. Se on muutenkin huonosti tunnettu ja lähinnä historianharrastajien kiinnostuksen kohde. Valtakunta oli lyhyikäinen alkaen vuodesta 169 eKr kuningas Aretas I ja päättyen 106 jKr kun keisari Trajanus valloittaa sen ja kutsuu aluetta Arabia Petrea. Sen alue käsitti pääasiassa autiomaata Eufratin reunamilta Punaiselle merelle. Pääkaupunki oli upea kalliokaupunki Petra, Vanhan testamentin Sela.

Kuningas Aretas, jonka etnarkkia apostoli Paavali pakeni Damaskosta on Aretas IV Philopatres (9 eKr-  40 jKr). Hänen tyttärensä, prinsessa Phasaelis oli Herodes Suuren pojan, Herod Antipaan puoliso.

Tiedämme nabatealaisista hallitsijoista ja heidän historiastaan Josefuksen Antiquiitis ja Juutalaissodat teoksista.  Heidän arabiankielensä ja materiaalista kulttuuriaan, uskonnollista taidetta ja muuta tunnetaan arkeologisista kaivauksista, joita on suoritettu Jordaniassa, etenkin Petran seudulla, sekä pohjois-Negevissä Israelissa.

Nabatealaiset ovat kuuluisia taidostaan viljellä autiomaata ja hyvin hoidetusta kaivoverkostostaan pitkien autiomaareittien varrella, kamelin satulan keksimisestä ja kaupungein turvatuista kauppareiteistä. (Heprealaisella yliopistolla on oma tutkimusyksikkönssä, joka selvittelee nabatealaisen autiomaaviljelyn salaisuuksia).

Satuloitujen kamelien ja rakentamansa kaivoverkoston avulla nabatealaiset kykenivät ylittämään kuolettavan suola-autiomaan etelä-Jordanissa. Autiomaata on filmattu harvinaisen upeasti elokuvassa Arabian Lawrence (1962).

Nämä etuudet antoivat nabatealaisilla Maustetien, jota myöten he toivat suitsukkeita ja mausteita Jemenistä Petraan.  Sieltä tie jatkui länteen Aravan laakson poikki nousten Makhtes Ramon alueelle. Päääreitti jatkuji Välimeren rannalle Gazan satamaan, jossa roomalaiset laivat odottivat arvokasta lastia vietäväksi pääkaupunkiin ja satamakaupunkeihin eri puolille Välimerta.

Suitsukkeiden ja mausteiden tuonti Hadramaut käsitti mitä englanniksi kutsutaan  frankincense (suomennettu yleisilmauksella suitssuke) myrrh (myrra) sekä mahdollisesti myös suitsutke, jonka nimi on  zahav (kreikan kulta) . Kauppa teki nabatealaiset rikkaiksi, niin että heitä voidaan kutsua klassisen antiikin ajan arabialaisiksi öljysheikeiksi.


Olivatko Idän tietäjät nabatealaisia?
Tässä blogissa sinulle, Salapoliisi, on annettu johtolankoja Matteuksen evankeliumista sekä hieman taustatietoa pähkinänkuoressa nabatealaisista.

Jos kysymys sinua kiinnostaa, Matteuksen evankeliumin kertomus voi rikastuttaa elämääsi oppiessasi lisää Uuden testamentin ajan yleishistoriaa ja tutustuessasi tähän varsin hämmähstyttävään kansaan! (Petra taitaa olla uudessa maailman ihmeiden listassa.)

Tämä kutsu koskee erityisesti kristittyjä arabeja, joiden esi-istä voivat olla ensimmäiset ei-juutalaiset, jotka kumarsivat lasta pienessä Bethlehemin kaupungissa. Mahtava perintö, joka kannattaisi kevyesti sivuttaa!
6 kommenttia:

 1. Ajatuksia herättelevä blogikirjoitus!

  Nämä usein "itämaan tietäjiksi" mainitut henkilöt olivat mitä todennäköisimmin tähdistäennustajia, astrologeja, joka toiminta sinänsä oli kiellettyä Jumalan laissa. Ja vielä erikoisempaa oli, että tähti, joka lopulta johdatti nämä miehet Jeesus-lapsen luo, johdattikin heidät ensin kuningas Herodeksen luo. Miksi? Herodeshan kuuli juuri heiltä, miten on syntynyt kilpaileva hallitsija ja tämä aiheutti suuren lapsisurman tuohon aikaan. Kysymys oikeastaan onkin tämä: Kuka olisi halunnut Jeesuksen hengiltä jo varhaisessa vaiheessa?

  Salapoliisi päättelee: Jos joku johdattaa astrologian avulla ja asettaa Jeesuksen todelliseen kuolemanvaaraan, tämä ei varmasti ole lähtöisin Jumalasta. Saatana on aina halunnut Jeesuksen hengiltä, mutta Jumala ei sitä sallinut, vaan johdatti Jeesuksen perheen Egyptiin turvaan.

  Mietihän, mistä on peräisin nykyaikainen tapa koristaa joulukuusi tuolla tähdellä, joka symboloi juuri tuota edellä käsiteltyä teemaa, mutta todellisuudessa tuo tähti, ei ollut Jumalan, vaan Saatanan ohjausta. Tänäkin jouluna monessa kodissa tuo tähti koristaa korkeimmalla paikalla kuusen latvassa. Pervoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   On yleinen harhakäsitys, että Raamatun kirjoitukset tuomitsisivat astrologian. Näinhän asia ei ole.

   Poista
 2. Mikko, laitoin blogisi Marraskuu/2015,osioon kommentin koskien Esikoisten meneillään olevaa sakramentti-asiaa...
  Eikö noita vanhoja vuosi/kuukausi aiheita voikaan kommentoida niin että kommentti välittyy moderaattorin tietoon kun ei näy mahdollista vastaustasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rsain kyllä vietistäsi tiedon ja luin sen huolella. Mikkelissä tapahtuneen ehtoollisen jakamisen jälkeen sanouduin irti kaikesta esikoislestadiolaisuutta koskevasta keskustelusta. Blogissani on paljon materiaalia aiheesta ja luen kyllä kommentit. Itse suljen suuni tästä nyt omaksi kirkkokunnakseen kehittyvästä uskonnollisesta ryhmästä, joka ei ole enää sen kirkon herätysliike, jota itse olen saanut palvella.

   Poista
 3. Olin vastannut yllä olevaan kommenttiisi mutta poistin sen lopulta ymmärrettyäni ja hyväksyttyäni pointtisi joka ei lienee tarkoita ettei palstasi seuraajat käsittelisi aihetta.
  Silti, Harmin paikka. Hyvää Tapaninpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisevista kommenteistasi. Vanhin OM voi nyt myhäillen katsella tilannetta Suomessa, jossa Jällivaaran vanhat ovat päihittäneet Suomen ev lut kirkon piispat ja lammaslauma uskollisesti seuraa näitä paimenia ulos yöhön.
   Esikoiset jakautuvat nyt nopeasti ja selkeästi kahteen joukkoon joista RH siipi veti pitkän tikun ja sai haltuunsa tämän ex herätysliikkeen karitsar ja yhteisen omaisuuden.
   Hitautta tietenkin onn ja päämäärättömiä joukossa kilkijoitajoilla ei ole tuleville tapahtumille mitään merkityst.
   Tätä surunäytelmää lauman repimistä riekaleiksi Lapin huumassa en siis enää analysoi ulkopuolisena enkä tuo sispiirin tekstejä laajemmin luettaviksi tänne.
   Juna. Vislas jo pois Kouvolasta, ja siellä sen perävalot yön pimeydessä häämöttävät. Kristus jätettiin asemalaiturille eikä edes kalakukkoa Hänelle tarjottu

   Poista