lauantai 25. huhtikuuta 2009

Kari Kuula - voi helvetti

Jeesus Kristus, Jumalan ainoa Poika
Taiteilijan näkemys

Jeesus Kristus itse puhuu Raamatussa eniten Gehennasta, helvetistä, tulisesta rangaituksen paikasta. Hän ei vain puhu siitä vaan on itse ollut Tuonelassa ja tullut sieltä takaisin. Hän antoi itsensä täydellisesti uhriksi Isälleen, jotta kenenkään ei tarvitsisi testata onko helvettiä olemassa vai ei. Iankaikkinen elämä on Jumalan lahja, jonka Hän ilmaiseksi tarjoaa Poikansa kautta.

Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: "Sinä olet Israelin opettaja etkä tätä tiedä!

Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: me puhumme, mitä tiedämme, ja todistamme, mitä olemme nähneet, ettekä te ota vastaan meidän todistustamme. Jos ette usko, kun minä puhun teille maallisista, kuinka te uskoisitte, jos minä puhun teille taivaallisista?

Ei kukaan ole noussut ylös taivaaseen, paitsi hän, joka taivaasta tuli alas, Ihmisen Poika, joka on taivaassa.

Ja niinkuin Mooses ylensi käärmeen erämaassa, niin pitää Ihmisen Poika ylennettämän,
että jokaisella, joka häneen uskoo, olisi iankaikkinen elämä. Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi.

Joka uskoo häneen, sitä ei tuomita; mutta joka ei usko, se on jo tuomittu, koska hän ei ole uskonut Jumalan ainokaisen Pojan nimeen.


Mutta tämä on tuomio, että valkeus on tullut maailmaan, ja ihmiset rakastivat pimeyttä enemmän kuin valkeutta; sillä heidän tekonsa olivat pahat.
Sillä jokainen, joka pahaa tekee, vihaa valkeutta eikä tule valkeuteen, ettei hänen tekojansa nuhdeltaisi.

Mutta joka totuuden tekee, se tulee valkeuteen, että hänen tekonsa tulisivat julki, sillä ne ovat Jumalassa tehdyt."
Joh 3:10-21 KR 1938Dosentti Kari Kuula (s. 1963 Turku)

Helsingin yliopiston eksegetiikan laitoksen dosentti, teologian tohtori, tietokirjailja, Puijon seurakunnan kappalainen Kari Kuula ei kaikesta päätellen oikein jaksa uskoa, että Jeesus Kristus olisi käynyt jossain myyttien haadeksessa tai että helvettiä edes olisi oikeasti olemassa. Ne jotka panevat toivonsa siihen tieteen ja epäuskon lupaukseen, että saavat kuolemassa lakata olemasta, atominsa sekaantuvat takaisin materiaan ja energiaan, eikä mitään viimeistä vastuun paikkaa, viimeistä tuomiota ole, saavat dosentti Kuulan opetuksen perusteella nukkua rauhallisesti kuoleman uneen. Rauha rauha, ei hätää mitään!

Ai että Jeesus? No, jos tämä kristillinen usko oppeineen ikuisesta elämästä tuo jotain lohtua niin hyvä juttu, onhan täällä meillä ihmisillä kärsimyksiä ja uskonnon opium kummasti rauhoittaa, kuten Karl Marx jo totesi viisaasti. Ei dosentti Kuula sitä vastusta!

Dosentti Kuula kirjoittaa netti-sivullaan virkeästi aiheesta "Helvetin hirmuinen historia".
Napakka otsikko jo kertoo, että helvetti ei loppujen lopuksi ole niin vakavasti otettava uhka ihmiselle kuoleman jälkeen. Sivut viittaavat laajaan 336 sivua käsittävään kirjaansa

Helvetin historia. Pohjalta pohjalle Homeroksesta Manaajaan
(Kirjapaja 2006).

Teoksessa on pitkälti kirjoitusta antiikin Kreikan käsityksistä ihmisen tuonpuoleisesta tilasta johdantona ikäänkuin hellenistinen kulttuuri todella antaisi tieteellisesti parhaan perustan roomalaisajan juutalaisten uskonnonhistorian tutkimukseen.

Sivuilla on minusta ikävästi kirjoitettu "Klassisen helvettiopin perustan valoi kirkon johtava infernologi Augustinus (k. 430)."

Voi helvetti, mikä lause eksegetiikan dosentilta!


Erityisen olen pahoillani tästä nettisivun tekstistä, joka on tappava:

Toisenlaista raamatullista linjaa edustivat apostoli Paavali ja evankelista Johannes, joiden mukaan kadotetut tuhoutuvat lopulta olemattomiin ja ikuiseen elämään pääsevät vain pelastetut. Vanha kirkko äänesti kuitenkin synoptiseen traditioon tallennetun Jeesuksen tulilinjan puolesta, josta tuli kristikunnan strandardinäkemys yli tuhanneksi vuodeksi.

Voi helvetti, mikä teksti Kuopion hiippakunnan papilta, Puijon ihanan savolaisen seurakunnan kappalaiselta!


Nuoren aatelisnaisen elämä päättyy kohta.
Onko sinulla giljotiinilla surmattuja sukulaisia?


ja kansa hurrasi

Kari Kuulan wikipedia kuvauksista tulee minulle jotenkin orpo olo, sieltä kun niin tuntuu huokuvan ajatus "katsokaa, kuinka maailman ihmiset arvostavat minua".

Kirja sai myönteisen vastaanoton Aatos Erkon suurimmalta osalta omistamassa Helsingin Sanomien julkaisemassa arvioinnissa. Kirjalle myönnettiin myös Lauri Jäntin säätiön kunniamaininta vuonna 2007. Onnittelut molemmista saavutuksista ovat paikallaan.

Ja kuitenkin, dosentti Kuula on mielestäni tässä hieman kuin aatelismies, jota viedään härkävankkureilla kohti giljotiinia ja joka hymyilee Hesarissa hurraavalle kansalle, että kyllä tämä Ranskan vallankumous on sitten hyvä juttu!

surettaa kirkkomme, joka korkeimmalla tasolla näyttää ajattelevan, että näin omaa uskoamme käsittelemällä saamme maailman kunniotuksen ja arvostuksen ja sieluja voitetaan tai ainakin sivistyneistöä saadaan pysymään kansankirkossamme.... sillä ohi ovat ajat, kun Jeesus oli pilkattu ja vihattu ja halveksittu, nyt mennään muodikkaasti ja kirkko joutui kantamaan herjaa.
näin ajatteleviin kirkkomme johtajiin sopivat jollain tavoin nuo Vladimir Leninin tutut sanat - "kapitalistit myyvät meille köyden, jolla heidät hirtämme".

Piispat ja papit kertovat itse, ettei usko Jeesukseen ole järkevän ihmisen asia. Mitä tuollaiseen kirkkoon siis kuulua ja maksaa elämän todellista arvoa, rahaa, tyhjästä?


Hesarissa oli kirjan arvioinnille annettu paljon puhuva otsikko:
Piru vie, sanoi pastori pahoille. Helvetin kauhut muuttuivat tulijärvestä pappien runoiluksi.

Sen sijaan että olisi puuttunut moiseen pappien runoiluun, Kari Kuula näyttää pitävän koklleegoitaan alta lipan vetävää lausetta kunnianosoituksena itselleen!

Mtuta ei tämä ole kehua vaan pohjimmaista aikamme kulttuuri-ihmisen ylpää ivaa älyllisesti täysin kestämättömän ikivanhan myyttikokoelman, kristinuskon, keskeistä teemaa kohtaan. Dosentti Kuula on samoissa kärryissä meidän muiden pappien kanssa...

Giljotiiniin! kansa huutaa. papeilta nirri pois valehetelemasta enää kansalle helvetillä pelotellen ja vanhoja Jeesus taruja lapsenuskoisille syöttäen.

Hinnomin laakso, Gai Bne Hinnom, nykyisessä asussaan
Jerusalemin eteläpuolella


Raamatun sanastosta ja kääntämisestä

Suomen kieleen tuotu sana helvetti esiintyy vuoden 1938 Kirkkoraamatussa ainoastaan Uudessa Testamentissa ja siellä kaikkiaan kymmenen kertaa. Kreikkalaisessa alkutekstissä se on Gehenna, γέεννα

Vanhassa Testamentissa mainitaan Jerusalemin kaupungin eteläreunassa oleva syvä Gai Bne Hinnom eli Hinnomin poikien laakso, josta tuo kreikannos Gehenna.

Ylivoimaisesti eniten sana esiintyy Jeesuksen opetuksessa Matteuksessa ja Markuksessa (9) ja kerran Jaakobin kirjeessä.

Luukas ja Johannes ei käytä sanaa lainkaan.


Matteuksen evankeliumi (6)

Vuorisaarna (3)

Mat 5:22 Mutta minä sanon teille: jokainen, joka vihastuu veljeensä, on ansainnut oikeuden tuomion; ja joka sanoo veljelleen: 'Sinä tyhjänpäiväinen', on ansainnut suuren neuvoston tuomion; ja joka sanoo: 'Sinä hullu', on ansainnut helvetin tulen.

Mat 5:29 Jos sinun oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se pois ja heitä luotasi; sillä parempi on sinulle, että yksi jäsenistäsi joutuu hukkaan, kuin että koko ruumiisi heitetään helvettiin.

Mat 5:30 Ja jos sinun oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä luotasi; sillä parempi on sinulle, että yksi jäsenistäsi joutuu hukkaan, kuin että koko ruumiisi menee helvettiin.


Sekä lisäksi kolmessa muussa kohdassa (3)

Mat 10:28 Älkääkä peljätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät voi tappaa sielua; vaan ennemmin peljätkää häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin.

Mat 18:9 Ja jos sinun silmäsi viettelee sinua, repäise se pois ja heitä luotasi; parempi on sinun silmäpuolena mennä elämään sisälle, kuin että sinut, molemmat silmät tallella, heitetään helvetin tuleen.

Mat 23:15 Voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, te ulkokullatut, kun te kierrätte meret ja mantereet tehdäksenne yhden käännynnäisen; ja kun joku on siksi tullut, niin teette hänestä helvetin lapsen, kahta vertaa pahemman, kuin te itse olette!

Mat 23:33 Te käärmeet, te kyykäärmeitten sikiöt, kuinka te pääsisitte helvetin tuomiota pakoon?


Markuksen evankeliumi (3)

viettelykset (3)

Mar 9:43 Ja jos sinun kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki. Parempi on sinulle, että käsipuolena menet elämään sisälle, kuin että, molemmat kädet tallella, joudut helvettiin, sammumattomaan tuleen.

Mar 9:45 Ja jos sinun jalkasi viettelee sinua, hakkaa se poikki. Parempi on sinulle, että jalkapuolena menet elämään sisälle, kuin että sinut, molemmat jalat tallella, heitetään helvettiin.

Mar 9:47 Ja jos sinun silmäsi viettelee sinua, heitä se pois. Parempi on sinulle, että silmäpuolena menet sisälle Jumalan valtakuntaan, kuin että sinut, molemmat silmät tallella, heitetään
helvettiin,Sekä kerran Jaakobin kirjeessä (1)
Jaak 3:6 Myös kieli on tuli, on vääryyden maailma; kieli on se meidän jäsenistämme, joka tahraa koko ruumiin, sytyttää tuleen elämän pyörän, itse syttyen helvetistä.

Erityisen merkittävä on Jeesuksen sana Vuorisaarnassa, koska se selvästi esittää eri asteisia rangaistuksia, ja alleviivaa Gehennan luonnetta - se palaa tulessa.

Mat 5:22 Mutta minä sanon teille:
jokainen, joka vihastuu veljeensä, on ansainnut oikeuden tuomion;
ja joka sanoo veljelleen: 'Sinä tyhjänpäiväinen', on ansainnut suuren neuvoston tuomion;
ja joka sanoo: 'Sinä hullu', on ansainnut helvetin tulen.Suomennettu sana kadotus esiintyy kerran Vanhassa Testamentissa

Isa 38:17 Katso, onneksi muuttui minulle katkera murhe: sinä rakastit minun sieluani, nostit sen kadotuksen kuopasta, sillä sinä heitit kaikki minun syntini selkäsi taa.

שׁחת בּלי on herpean kielessä paha korruptoitunut kuoppa, tuho, kuolemaUudessa testamentissa kadotus tulee vastaan 27 kohdassa, eniten Paavalin kirjeiden koko voimalla, synoptikoissa, Johanneksella, Apostolien teoissa, Heprealaiskirjeessä 2 Pietarin kirjeessä ja Ilmesetyskirjassa.

Mat 7:13 Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät; εἰς τὴν ἀπώλειαν
Mat 18:14 Niin ei myöskään teidän taivaallisen Isänne tahto ole, että yksikään näistä pienistä joutuisi kadotukseen. ἵνα ἀπόληται
Markus 16:16 Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen. ὁ δὲ ἀπιστήσας κατακριθήσεται.
Luuk 6:37 Älkääkä tuomiko, niin ei teitäkään tuomita; älkää kadotustuomiota lausuko, niin ei teillekään kadotustuomiota lausuta. Antakaa anteeksi, niin teillekin anteeksi annetaan. μὴ καταδικάζετε
Luuk 9:25 Sillä mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saattaisi itsensä kadotukseen tai turmioon? ἑαυτὸν δὲ ἀπολέσας ἢ ζημιωθείς;
Joh 17:12 Kun minä olin heidän kanssansa, varjelin minä heidät sinun nimessäsi, jonka sinä olet minulle antanut, ja suojelin heitä, eikä heistä joutunut kadotetuksi yksikään muu kuin se kadotuksen lapsi, että kirjoitus kävisi toteen. ὁ υἱὸς τῆς ἀπωλείας
Apt 8:20 Mutta Pietari sanoi hänelle: "Menkööt rahasi sinun kanssasi kadotukseen, koska luulet Jumalan lahjan olevan rahalla saatavissa. εἰς ἀπώλειαν
Room 5:16 Eikä lahjan laita ole, niinkuin on sen, mikä tuli yhden synnintekijän kautta; sillä tuomio tuli yhdestä ihmisestä kadotukseksi, mutta armolahja tulee monesta rikkomuksesta vanhurskauttamiseksi. εἰς κατάκριμα
Room 5:16 Eikä lahjan laita ole, niinkuin on sen, mikä tuli yhden synnintekijän kautta; sillä tuomio tuli yhdestä ihmisestä kadotukseksi, mutta armolahja tulee monesta rikkomuksesta vanhurskauttamiseksi. εἰς κατάκριμα
Room 5:18 Niinpä siis, samoin kuin yhden ihmisen lankeemus on koitunut kaikille ihmisille kadotukseksi, niin myös yhden ihmisen vanhurskauden teko koituu kaikille ihmisille elämän vanhurskauttamiseksi; εἰς κατάκριμα
Room 8:1 Niin ei nyt siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka Kristuksessa Jeesuksessa ovat. κατάκριμα
Room 8:34 Kuka voi tuomita kadotukseen? Kristus Jeesus on se, joka on kuollut, onpa vielä herätettykin, ja hän on Jumalan oikealla puolella, ja hän myös rukoilee meidän edestämme. κατακρίνων
1Kor 1:18 Sillä sana rististä on hullutus niille, jotka kadotukseen joutuvat, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima. ἀπολλυμένοις
1Kor 11:32 mutta kun meitä tuomitaan, niin se on meille Herran kuritusta, ettei meitä maailman kanssa kadotukseen tuomittaisi. σὺν τῷ κόσμῳ κατακριθῶμεν
2Kor 2:15 Sillä me olemme Kristuksen tuoksu Jumalalle sekä pelastuvien että kadotukseen joutuvien joukossa: τοῖς ἀπολλυμένοις
2Kor 3:9 Sillä jos kadotustuomion virka jo oli kirkkautta, niin on vanhurskauden virka vielä paljoa runsaammassa määrin kirkkautta. ἡ διακονίᾳ τῆς κατακρίσεως
2Kor 4:3 Mutta jos meidän evankeliumimme on peitossa, niin se peite on niissä, jotka kadotukseen joutuvat, ἐν τοῖς ἀπολλυμένοις
Fil 1:28 vastustajia missään kohden säikähtämättä; ja se on heille kadotuksen, mutta teille pelastuksen merkki, merkki Jumalalta. ἀπωλείας
Fil 3:19 heidän loppunsa on kadotus, vatsa on heidän jumalansa, heidän kunnianaan on heidän häpeänsä, ja maallisiin on heidän mielensä. τὸ τέλος ἀπώλεια
2Thes 1:9 Heitä kohtaa silloin rangaistukseksi iankaikkinen kadotus Herran kasvoista ja hänen voimansa kirkkaudesta, ὄλεθρον αἰώνιον
2Thes 2:10 ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen, sentähden etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen, voidaksensa pelastua. ὁ υἱὸς τῆς ἀπωλείας
1Tim 6:9 Mutta ne, jotka rikastua tahtovat, lankeavat kiusaukseen ja paulaan ja moniin mielettömiin ja vahingollisiin himoihin, jotka upottavat ihmiset turmioon ja kadotukseen. ἀπώλειαν
Heb 10:39 Mutta me emme ole niitä, jotka vetäytyvät pois omaksi kadotuksekseen, vaan niitä, jotka uskovat sielunsa pelastukseksi. εἰς ἀπώλειαν
2Piet 3:7 Mutta nykyiset taivaat ja maa ovat samalla sanalla talletetut tulelle, säästetyt jumalattomain ihmisten tuomion ja kadotuksen päivään. ἀπωλείας
2Piet 3:16 niinkuin hän tekee kaikissa kirjeissään, kun hän niissä puhuu näistä asioista, vaikka niissä tosin on yhtä ja toista vaikeatajuista, jota tietämättömät ja vakaantumattomat vääntävät kieroon niinkuin muitakin kirjoituksia, omaksi kadotuksekseen. ἀπώλειαν
Ilm 17:8 Peto, jonka sinä näit, on ollut, eikä sitä enää ole, mutta se on nouseva syvyydestä ja menevä kadotukseen; ja ne maan päällä asuvaiset, joiden nimet eivät ole kirjoitetut elämän kirjaan, hamasta maailman perustamisesta, ihmettelevät, kun he näkevät pedon, että se on ollut eikä sitä enää ole, mutta se on tuleva. ἀπώλειαν
Ilm 17:11 Ja peto, joka on ollut ja jota ei enää ole, on itse kahdeksas, ja on yksi noista seitsemästä, ja menee kadotukseen. ἀπώλειαν


Tulinen järvi esiintyy Ilmestyskirjan näyissä

καὶ ὁ θάνατος καὶ ὁ ᾅδης ἐβλήθησαν εἰς τὴν λίμνην τοῦ πυρός· οὗτος ὁ θάνατος ὁ δεύτερός ἐστιν.
Ilm 20:14 Ja Kuolema ja Tuonela heitettiin tuliseen järveen. Tämä on toinen kuolema, tulinen järvi.Tuonela, heprean שׁאול sheol on Uudessa testamentissa ᾅδης Haades

Mat 11:23 Ja sinä, Kapernaum, korotetaankohan sinut hamaan taivaaseen? Hamaan tuonelaan on sinun astuttava alas. Sillä jos ne voimalliset teot, jotka ovat tapahtuneet sinussa, olisivat tapahtuneet Sodomassa, niin se seisoisi vielä tänäkin päivänä.

Mat 16:18 Ja minä sanon sinulle: sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani, ja tuonelan portit eivät sitä voita.

Luuk 10:15 Ja sinä, Kapernaum, korotetaankohan sinut hamaan taivaaseen? Hamaan tuonelaan on sinun astuttava alas.

Luuk 16:23 Ja kun hän nosti silmänsä tuonelassa, vaivoissa ollessaan, näki hän kaukana Aabrahamin ja Lasaruksen hänen helmassaan.

Apt 2:27 sillä sinä et hylkää minun sieluani tuonelaan etkä salli Pyhäsi nähdä katoavaisuutta.

Apt 2:31 niin hän edeltä nähden puhui Kristuksen ylösnousemuksesta, sanoen, ettei Kristus ollut jäävä hyljätyksi tuonelaan eikä hänen ruumiinsa näkevä katoavaisuutta.


Summa sumarum

Voi helvetti, mitä olet mennyt kirjoittamaan, Kari Kuula!

Kunpa dosentti Kari Kuula, Louhivuoren Mikko ja kaikki tätä lukevat pitäisimme mielessämme 2 Pietarin kirjeen varoittavat sanat:

niinkuin hän (Paavali ) tekee kaikissa kirjeissään, kun hän niissä puhuu näistä asioista, vaikka niissä tosin on yhtä ja toista vaikeatajuista, jota tietämättömät ja vakaantumattomat vääntävät kieroon niinkuin muitakin kirjoituksia, omaksi kadotuksekseen.

2Piet 3:16 KR 1938

9 kommenttia:

 1. te lorujanne pyörittävät uskovaiset olette kyllä täysiä sekopäitä.

  Herätkää jo todellisuuteen! Ai niin; kristinusko on kenties maailman suurin kusetus -yhtä businesta. Kukas nyt leipäkoppaansa kusisi ?

  Jatketaan siis hurskastelua, joka perustuu täyteen paskaan.

  VastaaPoista
 2. Olen lukenut Kari Kuulan teoksen ja siinä on perusteltua ja painavaa tekstiä. Sen sijaan, että sinä Mikko Louhivuori puistattelet päätäsi Kari Kuula kirjoituksille, olisin odottanut sinulta edes jonkin tason vastinetta, mikä Kari Kuulan teksteissä tökkii? Helluntaipiireissähän ei helvetistä puhuta kuin pintaliitoisesti, joten monille tämä asia on ns. itsestäänselvyys vailla parempaa tietoa.

  VastaaPoista
 3. tämä blogi ei todellakaan ole dosentti Kuulan kirjan asiallista arvostelua.

  Samanlaisen uskontohistoriallisen tutkielman hän voisi kirjoittaa myös Taivaasta, kuinka ajatus sielujen kuolemattomuudesta on kehittynyt juutalaisuudessa ja millaisia kulttuurivaikutteita on taivas-käsityksessä vuosisatojen aikana ollut.

  blogissani katselen tuota Hesarin uutisointia, palkittu tietokirja kuitenkin sai kulttuuritoimittajan toteamaan, että tyhjää höpötystä, pappien keksintöä, koko helvetti.

  VastaaPoista
 4. Irja-Liisa Alhonen6. lokakuuta 2010 klo 12.13

  Kiitos Louhivuoren tekstistä. Eilen 5.10.2010 oli Tampereella ilmestyvässä Aamulehdessä kammottava artikkeli aiheesta Pappi ja paholainen. Siinä Kari Kuula tuntui lähes naureskelevan Raamatun kertomuksille paholaisesta.Välillä tuntuu että hän tuskin on perehtynyt koko Raamattuun Jobin kirjoineen ja Jeesukseen paholaisen kiusattavana erämaassa. Toivon että Louhivuori lähettäisi lehteen artikkeliksi tarkoitetun selvityksensä Raamatun totuuksista paholaisesta, jotta Kuulan eksytys ei jäisi ainoana sanana uskosta osattomien mieleen. Eihän paholainen ole ihmisten piirroskuvien kaltainen sarvipää mutta kaikkia meitä ympäröivässä maailmassa entistä agressiivisemmin vaikuttaa yrittävä Jumalan ja ihmisten vastustaja, kiusaaja ja eksyttäjä joka on todistettavasti tuhonnut valtavan ihmismäärän elämän.

  VastaaPoista
 5. kiitos viestistäsi, se näyttää vahvistavan tuon ajatuksen että näin Karin kirjaa voidaan lukea (itse asiassa sanot että Kuula itse suhtautuu asiaan näin menneisyyden myytteinä) en varmaan täältä kaukaa lehtiin kirjoittele, mutta olen tietysti iloinen, jos itse laitat Aamulehteen yleisönosastolle linkin tähän blogiin.

  minulla on tapana sanoa "etevä tuo Sielunvihollinen" - ja sitä hän todella on.

  VastaaPoista
 6. http://spiritlessons.com/documents/7_Jovenes/Finnish_7_Youths_Hell.htm

  Rakkaat ihmiset. Lukekaa, tehkää parannus ettette joutuisi ikuiseen kadotukseen. Herran siunausta teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyydän uskovia rukoilemaan Kari Kuulan ja uskosta osattomien pappien puolesta.

   Juhani Julin toimi Kristuksen uskossa. Hän, kuten myös Johannes Kastaja, apostolit ja vainotut kristityt, rohkaiskoon meitä uskontiellämme.

   http://www.google.fi/search?q=juhani+julin&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

   Jyrki Soini

   Poista
 7. Vihollisen uhatessa on koko kansan käännyttävä Jumalan puoleen.

  http://www.kotisatama.net/fi/raamattujasana/viikonsana/sana.php?paivays=2002-02-18

  http://blog.jeesusonherra.se/?p=8170

  VastaaPoista