sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Esikoisten saarnaajat ja tuore UT:n tutkimus


    Tuoreet Suomessa julkaistut Uuden testamentin teologian kirjat, Heikki Räisäsen Mitä varhaiset kristityt uskoivat? ja Timo Eskolan Uuden testamentin narratiivinen teologia, olisivat mielestäni molemmat hyödyllistä luettavaa esikoisten saarnaajille ja myös maallikoille.

    Ne sisältävät toki paljon tietoa pyhästä Raamatusta ja alkuseurakunnasta ja monenlaisia näkemyksiä.

    Mutta ajattelen kahta asiaa erityisesti:

    Heikki Räisänen - koska alkuseurakunnassa oli monenlaista uskon ymmärrystä ja painotusta, voisimme me tänään olla avoimempia ja suvaitsevaisempia toisin uskovia kristittyjä kohtaan.

    Tämä on varmasti myös Herramme Jeesuksen Kristuksen toivomus ja rukous, että he yhtä olisivat. Eivät vain omassa porukassaan...

    Timo Eskola - narratiivinen teologia on kertovaa. Saarnoissa saisi olla paljon elävää ja eloisaa Uuden testamentin tapahtumien kerrontaa.

    Ei heti ryntäystä selittämään asioita hengellisesti vaan viipymistä kertomuksen, narratiivin, äärellä ja siihen eläytymistä.

    Samoin saarnoissa voisi hyvin olla uskovien pyhien elämään liittyvää eloisaa kerrontaa, joka valottaisi ja selittäisi Uuden testamentin kirjoituksia.

    Nämä kaksi asiaa, suvaitsevaisuus toisin uskovia kohtaan ja Uuden testamentin kertomusten kertominen, voisivat olla suureksi iloksi ja hyödyksi seuraväelle.

    Kun Jumalan armon kanssa saa elovainioilla työtä tehdä.

kysyvät korskeasti; kukas sinä olet saarnaajia neuvomaan? 
vastaan yhtä korskeasti: en yhtikäs mittään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti