keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Radio Hein suuri rottakeskustelu


Radio Heissä järjestettiin keskiviikkona 4.4. suuri keskipäivän rottakeskustelu, joka lähetettiin livenä.

Pöydän ympärillä istui toimittajan seurana neljä kutsuvierasta kullakin kuulokkeet korvilla ja mikrofoni suun lähellä. Tarkkaamossa lasin takana valvottiin, että kuuluvuus oli kaikilla hyvä. Mukaan oli kutsuttu lääkäri Reijo, Biocum neurobiologi Juhani, Turussa Väisäsen instituutissa toimiva intialainen tutkija Rajah ja Aalto yliopiston projektiin osallistuva pietarilainen biologi Sabina.

Ohjelman alussa toimittaja muistutti osallistujia ja kuulijoita keskustelun tavoitteesta:
"Tervetuloa kaikki mukaan tähän suureen rottakeskusteluun. Erityisesti kiitokset sinulle, Reijo, että lupauduit tällaiseen debattiin. Tiedämme, että olet tiedemies ja tutkija mutta myös henkilökohtaisesti Raamattuun uskova kristitty. Tässä rottakeskustelussa siis jätät pois kaiken tieteellisen tietosi asioista, ja käytät vain pyhää Raamattua argumenttinasi. Teen teille muille kysymyksiä ja Reijo kommentoi niitä kristillisen uskon näkökulmasta."

Reijo lääkäri nyökkäsi rauhallisesti ja otti mukavamman asennon studion pöydän ääressä.

Juhanin puheenvuoro
"Juhani, olit äskettäin Saksassa Homburgin yliopistossa ja veit sinne erikoislähetyksenä valkoisten rottien aivoista otettuja viipaleita. Voitko kertoa, mistä oli kysymys."

Juhani naurahti muistaessaan lentoaseman turvatoimia hänen kantamiensa koeputkien kanssa.

"Olemme täällä Suomessa varsin pitkällä näiden rottien aivojen fysiologian ja toiminnan selvittelyssä erityisesti elektronisten ärsykkeiden roolissa solutason porttien aukeamisessa ja sulkemisessa. Maailmalla on tehty enemmän työtä kemiallisten ärsykkeiden kanssa, joten minua pyydettiin esittelemään sähköisten ärsykkeiden tutkimustamme. Näillä porteilla on laaja merkitys rotan aivojen ja sen ruumiintointojen säätelyssä, ja toivomme että jatkossa perusttutkimuksesta olisi lääketieteellistä apua esimerkiksi kaatumatautia poteville ihmisille, joiden aivojen sähkötoiminnassa on ongelmia."


Viipaloidut rotan aivot

Toimittaja kääntyi Reijon puoleen, joka kuunteli kiinnostuneena "Mitä Raamattu sanoo tähän?"

"Raamattuhan ei oreksinista tai solutason porteista tai sähköisistä ja kemiallisista ärsykkeistä sano mitään. Mutta tämä kaikki on suurenmoista näyttöä siitä, että Jumala on viisaasti luonut myös valkoiset rotat niinkuin meidätkin. Tämä on Raamatun sanoma, että Jumala on tämän kaiken takana."


Rajahin puheenvuoro
Toimittaja kysyi sitten Rajahilta "Tervetuloa Radio Hei ohjelmaan, Rajah. Hienoa että olet oppinut suomenkieltä näin paljon. Sinä olet uskonnoltasi hindu, joten juutalais-kristillinen Raamattu on sinulle tuttu mutta ei sinänsä ainoa auktoriteetti. Voisitko kertoa meille työstäsi rottien parissa?"

Rajah asetti kätensä vastakkain ja nyökkäsi kohteliaasti sahibille. "Meillä on Mombasassa laboratorio, jossa olen tehnyt samanlaista rottien aivojen tutkimusta kuin mistä Juhani tuossa kertoi. Tosin työmme on keskittynyt kemiallisten aineiden vaikutukseen solujen reaktioihin ja sähköiset ärsykkeet eivät ole olleet keskeisiä. Olen Turussa tehnyt tutkimusta kolmen suomalaisen nuoren tutkijan kanssa ja valmistelemme julkaisua kansainväliseen biologian aikakauslehteen."

Toimittaja sanoi Reijolle "näemme tässä, että hindu tekee rottien kanssa samanlaista tutkimusta kuin kristityt suomalaiset ja esimerkiksi japanilaiset tutkijat. Usko Raamattuun ei näytä heilauttavan itse tutkimusta mihinkään suuntaan?"

"Totta, rottien aivojen neuronien ja muiden solujen tutkimus ei ole riippuvaista tutkijan uskonnollisesta vakaumuksesta tai maailmankatsomuksesta" Reijo totesi. "Itse olin lääkäriksi opiskellessani ateisti, ja voin vain sanoa, että uskoon tuloni muutti myös näkemykseni lääketieteestä ja aloin ymmärtää, kuinka suuria Jumalan tekoja esimerkiksi ihmisen silmä tai keuhkot todella ovat."
Sabinan puheenvuoro
"Sabina, добро пожаловать! Voisitko kertoa työstäsi valkoisten rottien parissa?"

"спасибо! Juhanin ja Rajahin kertoma tutkimustyö edellyttää erittäin tarkasti kasvatettuja valkoisia rottia. Pietarissa meillä on keskus, jossa hoidamme näitä eläimiä. Jokainen rotta on numeroitu ja edustaa tutkimsuta varten jalostetun sukunsa ominaisuuksia."

"Tuo on eräänlaista evoluutiota, jossa luonnon valinnan sijasta ihminen valitsee, mitkä rotat jatkavat sukua ja näin ohjaavat sen kehitystä." toimittaja totesi.

"No, voihan niinkin asiaa katsoa. Valitsemme todellakin huolellisesti rotat, joiden ominaisuudet jatkavat tiettyä sukuhaaraa ja näin voimme tarjota maailmalla oleville laboratorioille erilaisiin tutkimuskohteisiin soveltuvia yksilöitä."

Tähän Reijo totesi "Raamatun mukaan Jumala loi eläimet lajiensa mukaan. Tällainen Sabinan kuvaama mikro-evoluutio on lajin sisäistä kehitystä, samalla tavoin kuin ne Galapakos saarten linnut, joiden muuntumista Darwin seurasi. Lajista toiseen tapahtuvasta makroevoluutiosta ei ole todisteita. Esimerkiksi aasin ja hevosen jälkeläinen muuli on hedelmätön."

Toimittaja "mutta Reijo, mehän sovimme että käytät Raamattua argumenttina. Raamattuhan ei tunne muuleja!"


Toimittajan yhteenveto
Rottakeskustelu eteni näissä merkeissä ja kun kello näytti että keskustelulle varattu aika Radio Heissä oli päättymässä, toimittaja esitti yhteenvetonsa.

"Minusta vaikuttaa siltä, että valkoisten rottien tieteellinen tutkimus on tärkeä meille ihmisille, vaikka siinä paljon eläimiä surmataankin tieteen alttarille. Paljon olemme saaneet kuulla solujen ja aivojen ihmeellisistä yksityiskohdista. Uskovalle Reijolle ne kertovat Jumalan suuruudesta, Juhani sanoo olevansa agnostikko ja on lumoutunut luonnon ihmeellisyydestä, Rajah ei hinduna usko yhteen luomiseen vaan elämän suureen kiertokulkuun ja ihmisen ja eläimen ruumiissa vaikuttaviin voimiin, Sabina on ateistisen kodin lapsi.

Ja kuitenkin te kaikki tutkitte samaa aihetta eri tahoilta ja pystytte keskustelemaan tieteellisestä aiheesta ilman, että uskonne tai sen puute tähän juuri vaikuttaa.

Reijo, sinä et ole Raamatun suunnalta voinut varsinaisesti lisätä tutkimusta ohjaavaa aineistoa. Kaikkeen mitä täällä on sanottu, olet voinut todeta "Jumala on suuri!" ja näinhän asia on. Mutta esimerkiksi kemikaalien tai sähköimpulssien vaikutuksesta neuroneihin ja soluportteihin Raamattu ei ilmoita mitään. Se, että uskot Raamatun Jumalaan ei ole oikotie luonnontieteen tai lääketieteen saavutuksiin ja uuden oppimiseen vaan joudut muiden tavoin etsimään metodeja, menetelmiä, tekemään kokeita, opiskelemaan jo tehtyä tutkimusta ja väittelemään kollegojesi kanssa asioista."

"Ateismi on vääristänyt tiedemiesten työskentelyä ... hinduista ja agnostikoista en osaa tässä nyt sanoa ... esimerkiksi Stalinin Neuvostoliitossa ateismin nimissä oli lähdettävä siitä, että opitut ominaisuudet periytyvät." totesi Reijo.

Toimittaja päätti keskustelun tarkkaamon annettua merkin ohjelmalle varatun ajan loppuessa ja sanoi "todellakin, tieteellisen tutkimuksen tulisi pyrkiä vapautumaan ateistisen materialismin tai esimerkiksi hindulaisen maailmankuvan tai kristillisen maailmankuvan asettamista puitteista, ja etsiä totuutta luonnosta luonnon omilla ehdoilla.

Meille on armosta annnettu Jumalan Sana ja sen pelastava ilmoitus, ja Jumalan luomakunnan suuri kirja Natura on avoinna lukemistamme varten. Olemme siinä vasta aivan alussa!

Kiitoksia teille jokaiselle, että tulitte mukaan ja annoitte tärkeän panoksenne tähän keskusteluun."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti