torstai 26. syyskuuta 2013

Ja Jumala loi naisen (2)

Valeria Marini 
Raamattu on Jumalan Sanaa.

Jumala ei Sanojaan tuhlaa, vaan ne kohdistuvat tarkoin ja sisältävät moniulotteista ja monisäikeistä sisältöä, jonka tyhjiin ammentamiseen yhden tai kahdenkaan ihmisen ikä ei riitä.

Jotka sanovat "lukeneensa jo Raamatun" eivät ole sitä koskaan todella lukeneet.

Raamatun kuvaus naisen luomisesta ensimmäisessä luomiskertomuksessa 1 Ms 1:1-2:3 ja toisessa luomiskertomuksessa 1 Ms 2:4-3:31 sisältävät paljon enemmän, kuin tuo Roger Vadimin 1956 elokuvasta kuuluisaksi tullut otsikon lause Et Dieu… créa la femme. Filmi teki Brigitte Bardosta (s. 1934) yhdessä illassa kansainvälisen sensaation.

Me ihmiset emme lakkaisi kertomasta, millainen täydellinen kaunotar Eeva oli. Oli kyllä - ja on.

Jumalan Sana sen sijaan antaa kaksi täysin toisestaan poikkeavaa kuvausta naisen luomisesta, joissa on valtavasti syvyyttä ja joiden vaikutushistoria ihmiskunnan historiassa on uskomattoman voimakas. Kyseessähän on vain muutama A4 sivu tekstiä, jos sitäkään.

Raamatun vaikutus naiskuvaan juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin maailmoissa ei suinkaan ole ollut eikä ole vain myönteinen. Mutta väkevä se on.

Luonnon järjestys
Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu."  Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu."
1 Ms 1:26-28 

Armon järjestys
Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä. Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma."

Herra Jumala sanoi: "Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen." Ja Herra Jumala muovasi maasta kaikki villieläimet ja kaikki taivaan linnut ja vei ne ihmisen luo nähdäkseen, minkä nimen hän kullekin antaisi. Ja jokainen elävä olento sai sen nimen, jolla ihminen sitä kutsui. Näin ihminen antoi nimet kaikille karjaeläimille, kaikille linnuille ja kaikille villieläimille. Mutta ihmiselle ei löytynyt sopivaa kumppania.

Silloin Herra Jumala vaivutti ihmisen syvään uneen ja otti hänen nukkuessaan yhden hänen kylkiluistaan ja täytti kohdan lihalla. Herra Jumala teki tästä kylkiluusta naisen ja toi hänet miehen luo. Ja mies sanoi:

-- Tämä se on! Tämä on luu minun luustani ja liha minun lihastani. Naiseksi häntä sanottakoon: miehestä hänet on otettu.

Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi.

Ja he olivat molemmat alasti, mies ja hänen vaimonsa, eivätkä he tunteneet häpeää.
1 Ms 2:15-25

Syntinen nainen, viettelijätär
Käärme oli kavalin kaikista eläimistä, jotka Herra Jumala oli luonut. Se sanoi naiselle: "Onko Jumala todella sanonut: 'Te ette saa syödä mistään puutarhan puusta'?" Nainen vastasi käärmeelle: "Kyllä me saamme syödä puutarhan puiden hedelmiä. Vain siitä puusta, joka on keskellä paratiisia, Jumala on sanonut: 'Älkää syökö sen hedelmiä, älkää edes koskeko niihin, ettette kuolisi.'" Silloin käärme sanoi naiselle: "Ei, ette te kuole. Mutta Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan." Nainen näki nyt, että puun hedelmät olivat hyviä syödä ja että se oli kaunis katsella ja houkutteleva, koska se antoi ymmärrystä. Hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi.

Silloin heidän silmänsä avautuivat, ja he huomasivat olevansa alasti. He sitoivat yhteen viikunanlehtiä ja kietoivat ne vyötärölleen.
1 Ms 4:1-7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti