tiistai 24. syyskuuta 2013

Puolan juutalaisuus uhattuna - rituaaliteurastus

Puolan valtio on kieltänyt eläinsuojelun nimissä rituaaliteurastuksen, joka "aiheuttaa eläimelle turhaa kärsimystä".

Puolan juutalaiset teurastavat eläimiä Raamatun ja perinnäissääntöjen mukaan siten, että elävästä eläimestä vuodatetaan ensin sen veri. Sydän pumppaa veren kaulavaltimosta ja sitten vasta eläin tapetaan.

Kyse ei ole jostain sivuasiasta, vaan juutlaisen uskonnon ja kulttuurin perustavasta asiasta. Sillä Mooseksen kirjoissa Jumala kieltää syömästä eläintä, josta verta ei ole laskettu pois.

Tämän kiellon muuten Jerusalemin apostolien kokous antoi myös kaikille ei-juutalaisille, jotka kääntyvät kristinuskoon, välttäkää lihaa, josta verta ei ole laskettu pois.

Puolan teurastamoista kosher lihaa, rabbiinisen perinteen mukaan teurastettujen eläinten lihaa, lähetetään kaikkialle Eurooppaan juutalaisiin koteihin. Uskonnollinen juutalainen ei missään tapauksessa pistä suuhunsa mitään muuta lihaa, kuin rabbien hyväksymää ja oikealla tavalla teurastettua.

Asettamalla eläintensuojelun ikivanhan juutalaisuuden uskonnollisten käytäntöjen puolustamisen edelle, Puolan lainsäätäjät heittävät jääkylmää vettä maan juutalaisen väestön päälle. Tämä on häkellyttävää, kun muistamme, miten puolalaiset aktiivisesti osallistuivat natsien kanssa maan suuren juutalaisväestön joukkotuhoon vain pari sukupolvea sitten.

Suomestakin löytyy varmaan perustavia näkemyksiä rituaaliteurastuksen kieltämiseksi ja näin sekä maassamme asuvien juutalaisten ja muslimien läpsäyttämiseen päin naamaa. Teidän uskontonne ei edusta meidän arvojamme.

Asia on niin vakava, että paavi Fransiskus on asettanut näihin keskusteluihin osallistuvan edustajan - onhan Puola läpeensä katolinen maa ja edesmneneen paavi Johannes Paavali II kotimaa.


3 kommenttia:

 1. Vastaavalla tavalla keskustellaan siitä , että poikalasten ympärileikkaus olisi lopetettava uskonnollisena rituaalina .Ympärileikkaus katsotaan näissä piireissä lasten pahoinpitelyksi ja ummistetaan ilmät sen uskonnolliselle sisällölle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, aika kylmältä tuntuu nimenomaan Puolassa.

   Poista
  2. Totta, aika kylmältä tuntuu nimenomaan Puolassa.

   Poista