torstai 8. toukokuuta 2014

Älykäs suunnitelma vailla Poikaa

Aurinkokunnan rata Linnunradan keskipisteen ympäri
kuva wikimedia
Havainnollisen esimerkin järkemme voimasta ja rajallisuudesta todella käsittää jumalallisia – ja siitä seuraava taipumus luoda omia jumalakuvia – saamme ajanlaskusta. (Mukisen koska Matti Leisola tukee vankalla auktoriteetillaan taiteilija Kimmo Pälikön Taustaa kirjasarjaa).

Maapallo kiertää akselinsa ympäri ja näin meillä on “vuorokausi”
Kuu kiertää maapallon ympäri ja näin meillä on “kuukausi”
Maapallo kiertää auringon ympräi ja näin meillä on “aurinkokausi” jota kutsumme nimellä vuosi.

Raamattu kertoo, miten Jumala asetti suuren ja pienen valon taivaankanteen juuri tätä tehtävää varten, erottamaan päivän yöstä, antamaan keinon seurata ajankulua ja määrätä juhlien ajankohtia.

Mittaamme ihmisinä aikaa vuosina, valovuosinakin, planeettamme pikkuruisen lenkin perusteella, jota ei edes lähimmästä tähdestä voi havaita kuin erityismenetelmin.

Entä jos Jumala käyttääkin muitakin kiertoja ajanmittaukseen? Hyvä kandidaatti ihmisen näkökulmasta on aurinkokunnan kierto Linnunradan ympäri kerran 225 miljoonassa vuodessa (arvio). Tämän mittarin mukaan tunnettu universumi on 61 gv ikäinen, mukava luku, eikö totta? Jumala loi auringon 18.4 gv sitten ja tumalliset (eykariootit) ilmestyvät planeetallemme 7 gv sitten.

Jumalansa syrjäyttämään mielivä “homo sapiens sapiens” ilmestyy valtaamalleen kotiplaneetalleen koti 0.001 gv suotta sitten ja on ollut kovin hedelmällinen.

Esimerkki irrottelee meitä ihmisen näkökulmista ja varoittaa rakentelemasta jumalakuvia, miten Isä Jumala toimii luonnossa ja miten Hän luo ja ylläpitää elämää.

kuva Heritage History

Varoituksen tajusi pyhä Augustinus, joka oli mielenterveytensä rajoilla pohtiessaan Pyhää Kolminaisuutta. Vapautuksen tästä loopista toi uni, jossa pikkupoika kantoi rannalla kipollaan valtamerta tekemäänsä pikku kuoppaan hiekassa. Jotain Augustinus ymmärsi mutta nöyrästi Sir Isaac Newtonin tavoin hiljeni tiedon valtameren äärellä, Jumalan valtavuuden edessä.

Jännästi Jeesuksen sanat “Kaikki on minun Isäni antanut minun haltuuni, eikä kukaan muu tunne, kuka Poika on, kuin Isä; eikä kukaan muu tunne, kuka Isä on, kuin Poika ja se, kenelle Poika tahtoo hänet ilmoittaa.” eivät olekaan Johanneksessa vaan Luukkaan evankelimissa Luuk 10:22.

Kuinka deistit ja ID linjalaiset voisivat tuntea Isän, taivaan ja maan Luojan, kun he jättävät määrätietoisesti Pojan kuvioista sivuun?

8 kommenttia:

 1. "Esimerkki irrottelee meitä ihmisen näkökulmista ja varoittaa rakentelemasta jumalakuvia, miten Isä Jumala toimii luonnossa ja miten Hän luo ja ylläpitää elämää."

  Esimerkissäsi kyllä taas kerran teit juuri tuota. Ööh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat jumal luomukset ja Raamatussa ja luonnossa itsensä ilmoittava Jumala

   Ero ei ole helppo huomata ellei ole tarkkaavainen

   Poista
  2. ID-linjalaiset uskovat yleensä Kirjoituksissa ja luonnossa itsensä ilmoittavaan Jumalaan. Näistä jälkimmäisen osalta he katsovat voivan löytyä luonnosta evidenssiä, ja argumentoivat sen puolesta. Kristityt ID-linjan kannattajat uskovat Poikaan, Jeesukseen Kristukseen - ja näkevät hänen luomistyönsä hedelmiä kolminaisuuden yhtenä osana.

   Oletko siis heidän kanssaan eri mieltä, ja omien jumalluomusten kannattaja, vai mikä on kirjoituksesi pointti?

   Poista
  3. Älä anna väärää todistusta. ID linja torjuu määrätietoisesti Jumalan Sanan akateemisesta keskustelusta.
   ID linja pyrkii osoittamaan luonnon tapahtumia, joissa suunnittelu, Jumalan sormi, näkyy. Minun uskoni mukaan Jumalan syvä viisaus on selvästi nähtävissä kaikissa Hänen teoissaan. Parhaiten tämän osoittaa omilla edellytyksillän etenevä luonnontiede.
   ID hyvä asia on ateististen virhetulkintojen kumoaminen. Mutta ei Jumalan todistaminen

   Poista
 2. "Älä anna väärää todistusta. ID linja torjuu määrätietoisesti Jumalan Sanan akateemisesta keskustelusta."

  Pata kattilaa soimaa. Niinhän sinäkin teet. Eli torjut Jumalan Sanan akateemisesta keskustelusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En torju, päinvastoin odotan enemmän raamatullisia näkökohtia tieteelliseen keskusteluun luonnontieteiden esiin nostamissa teologisissa teemoissa. En odota niitä luonnontieteen arkityöskentelyssä.

   Poista
  2. Eli torjut Jumalan Sanan akateemisesta keskustelusta.

   Ja sallit sen vain "luonnontieteiden esiin nostamissa teologisissa teemoissa", eli luonnontieteellisen akateemisen keskustelumaailman ulkopuolella.

   Poista
  3. Anna tieteelle, mikä tieteen on ja Jumalalle, mikä Jumalan on. Älä sekoita niitä annettavia kuten kreationisti Russ Humphrey tekee artikkelissaan New time dilation helps creation cosmology.
   http://creation.com/new-time-dilation-helps-creation-cosmology

   Poista