lauantai 10. toukokuuta 2014

Maakeskeinen Raamattu - bang bang!

Aikuinen lukee ensimmäistä luomiskertomusta (1 Ms 1:1-2:4) oman aikansa näkökulmasta. Sen tähden voi olla hyvin vaikea tiedostaa, että Raamattu on kirjoitettu maakeskeisen maailmankuvan aikana.

Kuitenkin on tiedollisesti ja Raamatun ymmärtämisen kannalta ratkaisevan tärkeää oivaltaa tämä tosiasia.
- Meidän tulee ottaa Jumalan ilmoitus sellaisena kuin se on, vääntämättä sitä omien ajatustemme mukaan.
- Meidän tulee otaa Jumalan luomakunta sellaisena kuin se on, vääntämättä sitä omien ajatustemme mukaan.

Maakeskeinen maailmankuva
Raamatun ajan ihmisten todellisuuden keskus on liikkumatta paikallaan oleva maa. Sen yläpuolella taivaankannessa on aurinko, kuu ja tähdet valaisemassa päivää ja yötä ja näyttämässä aikoja ja vuorokauden hetkiä.

Maailmanlopussa tähdet putoavat kuin kypsä viikunat puusta alas maahan.

Maa on kaiken keskus. Tätä luonnollista ihmisen ajatusta kutsutaan maakeskeiseksi eli geosentriseksi maailmankuvaksi.

Jos Raamatun lukija hyväksyy, että pyhien Kirjoitusten maailma on maakeskeinen, siitä seuraa välittömästi suuri joukko kysymyksiä siitä, mitä sitten on Jumalan Sana. Eikö se olekaan totta?

Kopernikaaninen käänne
Martti Lutherin aikalainen Nikolaus Kopernikus (1473-1543) syntyi Krakowassa, nyk. Puolassa. Neljän lapsen perheessä Nikolauksesta tuli matemaatikko, hänen veljestään munkki ja toisesta sisarestaan nunna. Toinen sisarista meni naimisiin liikemiehen kanssa.

Kerrotaan, että 70 vuotias Kopernikus oli jo maannut koomassa vuonna 1543 kun hänen luokseen tuotiin suoraan painotalosta kirja Taivaankappaleiden liikkeestä (De revolutionibus orbium coelestium). Hän avasi silmänsä ja katsoi kirjaa huokaisten helpotuksesta ja kuoli sitten rauhallisesti.

"Kopernikaaninen käänne" ei heti ottanut tuulta, koska ajatus siitä että maa muka kiertäisi aurinkoa oli niin uusi ja outo ja Raamatun vastainenkin. Luther kuuli Kopernikuksen teoriasta ja piti miestä narrina - miten Joosua sitten olisi voinut pysäyttää auringon Aijjalonin laaksossa? hän kysyi. (Joos 10:11-14)

Aurinkokeskeinen eli heliosentrinen maailmankuva voitti kuitenkin lopulta kirkon ankarasta vastustuksesta huolimatta ja oli vallitseva näkemys pitkälle 1800-luvulle asti.


Kaikkeuden keskus?
Sitten kävi hassusti.

Ihmisen asuttama maapallo ei olekaan kaiken keskus.

Aurinko ei olekaan maailmankaikkeuden keskus.

Kaikki tähdet ovat aurinkoja ja ne pyörivät valtavissa tähtitarhoissa, galakseissa.

Nykyään ei ole muuta keskusta kuin se alkupiste, Big Bang, josta tuntemamme kaikkeus alkoi.


Galileon viisaat sanat
Galileo Galilei joutui kirkon hampaisiin kirjoittaessaan julkisesti Kopernikuksen teorian puolesta ja antaessaan siitä monia todisteita rakentamallaan kaukoputkella näkemisistään.

Kun inkvisitio häntä kovisteli, Galileo sanoi "Raamattu opettaa meille miten pääsemme taivaaseen, ei miten taivaat liikkuvat"

Kun paavi Johannes Paavali II lopulta pyysi kirkon puolesta anteeksi Galileilta vuonna 1979 hän muistutti kaikkien mieleen Galileon viisaat sanat.

Näemme kristikunnan historiasta, että Isä Jumala ei tenttaa meitä tiedoistamme maailmankaikkeuden rakenteesta. Taivaassa on varmasti monia maakeskeisen, aurinkokeskeisen ja alkuräjähdyksen omaksuneita ihmisiä. Suurista ajatuksen eroista huolimatta heitä yhdistää yksi asia - usko Ylösnousseeseen Jumalan Karitsaan.

---
kirjoitus on ollut esikoislestadiolaisten suomi24 forumilla (linkki)


6 kommenttia:

 1. Mulla tuli ajatukseen, että voiko väittää ,että tämä meidän maapallolla ollut ja oleva ihmiskunta on maailmankaikkeuden ymmärrettävän tiedon keskus.
  Miltä tämä Mikko maistuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ei ole tullut mieleeni, hauska ajatus!

   Maailmankaikkeuden mittasuhteet ovat vaikeita hahmottaa, ellei niiden parissa tee työtä. On ilmaisia avaruuden ja tähtitaivaan ohjelmistoja, joiden avulla on mahdollista reissata virtuaalisesti esimerkiksi galaksien lähiryhmässä. Siihen kuuluu suurimpana Andromeda, sitten Linnunrata, suuri ja pieni Magellanin pilvi ja useita pieniä galakseja samassa vetovoimapiirissä.

   Ehdotan tällaista ohjelmistoa, sen kanssa matkatessa meille niin luontainen maakeskeisyys ja ihmskeskeisyys haihtuvat nopeasti avaruuden tuuliin.

   Kristus syntyi ihmiseksi ja on näin meidän Kuninkaamme tällä planeetalla. Avaruuden mittakaavoissa Hän on näin pikku-Prinssi. Toisaalta Raamatusta saamme huikean tiedon, että Isä on luonut kaiken Hänen kauttaan. Kaiken. Tässä mielessä Hän ei ole lainkaan pikkuinen kosmisissa mittakaavoissakaan.
   (Kosminen Kristus teologia pohtii näitä, siinä on esitetty monia muitakin näkökulmia)

   Poista
  2. Koska Jumala loi KAIKEN Sanan kautta, Jeesuksen kautta, ja Sana tuli lihaksi nimenomaan tälle planeetalle - kyllähän se viittaa siihen, että tämä meidän maailmamme on hengellisessä mielessä keskus. Saatana on voitettu sen sovitustyön perusteella joka tapahtui täällä.

   Tämä on tietysti lapsenmielistä eikä mitään viisailua, mutta tässä kohdassa minun täytyy valita lapsellisen yksinkertainen raamatuntulkinta. Siihen ei mahdu syntiinlankeemukset ja sovitukset muilla planeetoilla. Elämä muilla planeetoilla sensijaan ei mitenkään sodi tätä lapsenmielisyyttä vastaan.   Poista
  3. Raamattu on geosentrinen, antroposentrinen ja kristosentrinen kokoelma vanhoja juutalaisten laatimia kirjoituksia.

   Poista
  4. jotka ovat 'theopneustos', Jumalan henkäyttämiä

   Poista