lauantai 30. marraskuuta 2013

Juha Hyrsky ja kataarit

Jordi Savall, Le Royayme Oublié
kuva Amazon.com

Juha Hyrsky kirjoitti kommentissaan vahvasti
Ehkä olen valinnut lavean tien Raamatuntulkinnan mutta se on ainakin osittain hyvin tietoinen valinta. Kesäkuussa teimme vaimoni kanssa matkan Pyreneille sen Ranskan puoleiseen kataarimaahan,missä kiersimme muistoja ajasta, jolloin valinta jumalakuvan suhteen oli hengenvaarallinen asia. Dualismi kataarien tapaan omaksuttuna oli yksi tapa ratkaista valon ja pimeyden ongelma kristinuskossa. Oma tapani ei ehkä johda "valaistujen" yhteisroviolle samaan tyyliin kuin he siihen syöksyivät tappiolle jäätyään Montsegurin piirityksen jälkeen vuonna 1244. Ehkä haluan tietoisesti ottaa etäisyyttä tuohon "mustaan" jumalaan? Haluan ehkä uskoa, että se on minun mieleni heijaste samaan tyyliin kuin uskontokriitikot esittävät mutta miksi silloin rakkauden Jumala olisi yhtään muuta kuin heijaste sekin? Mutta minun uskoni on, mitä onkin, lahjaa ja juurrutettu muuhun kuin omiin valintoihini. Sen kanssa minun on elettävä ja kuoltava.
Todellakin,  Ristiretki kataareja vastaani (1209-1229), kuuluu kristillisen kirkon synkimpään historiaan. Kristuksen silloinen vikaari maanpäällä, paavi Innocentius III (1160-1216) julisti Jumalan nimissä pyhän ristiretken etelä-Ranskan itsenäisiä albingensejä vastaan.

Montségur tänään
kuva wikipedia
Ristiretken jälkimainingeissa 1243-44 tapahtunut Montségurin kaupungin piiritys ja sen väestön kohtelu antautumisen jälkeen maaliskuussa 1244 ovat sekä kirkkohistoriaa että maallista Ranskan historiaa. 200 kataaria poltettiin kerralla, kun he kieltäytyivät luopumasta uskostaan. Kaupungista karkoitettu väestö joutui lähtemään sieltä ilkoalasti kevättalven vuoriston kylmyyteen kantamatta mitään mukanaan.

Riittää siinä meille lännen kristityille pohtimista jumalakuvasta ja Raamatusta.

Vinkki: näistä äärimmäisen ikävistä tapahtumista etelä-Ranskassa on tehty todella hieno taiteellinen dokumentaari, Jordi Savall ja Hesperia XXI Le Royaume Oublié - La tragédie Cathare. Se on nähtävissä ainakin täällä Israelissa youTube ja CD myynnissä varmaan paremmissa klassisen musiikin kaupoissa.

... Kirjoitin Jordi Savallista ja hänen edesmenneestä vaimostaan Montserrat Figuerasta hieman Phos to alethinon blogissani kuvatessani samoin upeaa Dinastia Borja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti