torstai 30. tammikuuta 2014

Totuus? Kaarle Kurki-Suonio Areiopagilla

Quod est veritas?
Nikolai Ge (1831-1894)
kuva wikimedia
Tsaarinajan venäläiset kerrassaan häkeltyivät Nikolai Gen maalauksesta, jossa Jeesus on varjossa ja kovin alistetun oloinen - missä on ikonien häikäisevä Jumalan Poika?

Tämä syvällinen maalaus Litostrotonin tapahtumista tuli taas mieleeni lukiessani kommentteja fysiikan emeritusprofessori Kaarle Kurki-Suonion vieraskynä kirjoitukseen areiopagi.fi. Tieteellä on rajansa, totuus on rajaton.

Professori viittaa tekstissä Jeesuksen sanoihin Johanneksen evankeliumissa
Totuuden etsijä voi toimia vain yhdellä tavalla. Hänen on pyrittävä selvittämään tosiasiat ja arvioimaan niiden merkitys parhaan järkensä mukaan. Tätähän tiedekin on. Tässä suhteessa kristinuskon ja tieteen välillä ei ole ristiriitaa. Kummankin perusarvo on totuus. Sekin, joka torjuu Jeesuksen kutsun totuuteen: ”Minä olen tie, totuus ja elämä.”(Joh. 14:6), voi yhtyä Raamattuun siinä, että vain totuus merkitsee. Totuus on ehdoton, riippumaton siitä, mitä ajattelemme tai uskomme.

Vapaa-ajattelijaksi ymmärtämäni Lauri Gröhn esimerkiksi kirjoittaa kommentissaan
"Totuus mainitaan 30 kertaa, vaikka sanaa ei käytetään luonnontieteissä."

Hänen ohellaan monet muut tarttuvat Kurki-Suonion haasteeseen rajattomasta totuudesta.

Eli keskustelu kiteytyy kysymykseen Quod est veritas?


Rankka paikka
Nikolai Gen maalauksen tilanne on Johanneksen evankeliumista, jossa Jeesus Nasaretilaisen elämästä ja kuolemasta päättävä roomalainen maaherra kuulustelee juutalaista miestä.
Pilatus meni takaisin palatsiin, käski tuoda Jeesuksen eteensä ja kysyi häneltä: "Oletko sinä juutalaisten kuningas?"
Jeesus vastasi: "Itsekö sinä niin ajattelet, vai ovatko muut sanoneet minusta niin?" 
Pilatus sanoi: "Olenko minä mikään juutalainen? Oma kansasi ja ylipapit sinut ovat minulle luovuttaneet. Mitä sinä olet tehnyt?" 
Jeesus vastasi: "Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta. Jos se kuuluisi tähän maailmaan, minun mieheni olisivat taistelleet, etten joutuisi juutalaisten käsiin. Mutta minun kuninkuuteni ei ole peräisin täältä." 
"Sinä siis kuitenkin olet kuningas?" Pilatus sanoi. 
Jeesus vastasi: "Itse sinä sanot, että olen kuningas. Sitä varten minä olen syntynyt ja sitä varten tullut tähän maailmaan, että todistaisin totuuden puolesta. Jokainen, joka on totuudesta, kuulee minua." 
"Mitä on totuus?" kysyi Pilatus.
Joh 18:33-38

Tuomio
Kuulustelu päättyy sivistyneen maailman korkean viranomaisen vastaukseen Jeesukselle, joka kertoo tulleensa todistamaan totuuden puolesta.

Lause on lyhyt, Quod est veritas? ja on vaikea sanoa, onko sävy kyyninen, skeptinen vai aidosti kyselevä.

Kaikki hyvin siis, kun asetamme koko käsitteen totuus kyseenalaiseksi ja osoitamme kykymme arvioida ja arvostella kaikkea.

No kun ei...

Muutama hetki tämän keskustelun jälkeen totuuden kyseenalaistanut maaherra Pontius Pilatus teki ihmiskunnan historian järkyttävimmän oikeusmurhan.

11 kommenttia:

 1. "Vapaa-ajattelijaksi ymmärtämäni Lauri Gröhn esimerkiksi kirjoittaa kommentissaan
  "Totuus mainitaan 30 kertaa, vaikka sanaa ei käytetään luonnontieteissä.""

  Gröhn puhelee täyttä puppua. Katselin juuri luonnontieteellisisten julkaisujen tietokannoista sanan "truth" esiintymistä. Todella paljon totuudesta näytään puhuvan myös luonnontieteellisissä tutkimuksissa. Eli Gröhn on yksiselitteisesti väärässä. Hän ei ilmeisesti tunne luonnontieteitä eikä seuraa alan julkaisuja.

  VastaaPoista
 2. Moi Mikko ja muut.

  "kuolemasta päättävä roomalainen maaherra"

  Zekataan :D

  Joh. 19:11
  Jeesus vastasi: "Sinulla ei olisi mitään valtaa minuun, ellei sitä olisi annettu sinulle ylhäältä. Sentähden on sen synti suurempi, joka jätti minut sinun käsiisi."

  Apt:
  5:5 Kun Ananias kuuli nämä sanat, kaatui hän maahan ja heitti henkensä. Ja suuri pelko valtasi kaikki, jotka sen kuulivat.
  5:6 Ja nuoret miehet nousivat ja korjasivat hänet ja kantoivat hänet pois ja hautasivat.
  5:7 Noin kolmen hetken kuluttua hänen vaimonsa tuli sisään eikä tiennyt, mitä oli tapahtunut.
  5:8 Niin Pietari kysyi häneltä: "Sano minulle: siihenkö hintaan te myitte maatilan?" Hän vastasi: "Kyllä, juuri siihen hintaan."
  5:9 Mutta Pietari sanoi hänelle: "Miksi olette yksissä neuvoin käyneet kiusaamaan Herran Henkeä? Katso, niiden jalat, jotka hautasivat sinun miehesi, ovat oven takana, ja he kantavat sinutkin pois."
  5:10 Niin hän heti kaatui hänen jalkojensa eteen ja heitti henkensä; ja kun nuorukaiset tulivat sisään, tapasivat he hänet kuolleena, kantoivat pois ja hautasivat hänet hänen miehensä viereen.

  Ilm. 9:6
  Ja niinä päivinä ihmiset etsivät kuolemaa, eivätkä sitä löydä; he haluavat kuolla, mutta kuolema pakenee heitä.

  Homma näyttää olevan Isän/Abban käsissä. Iloitkaamme siitä :)

  http://www.koivuniemi.com/raamattu?tila=pikahaku&hakuehto=iloitkaa&kirjat=kr

  Totuuden etsintä muualta kuin Raamatusta on epäuskoa ja epäusko on syntiä. En kiellä tutkimusta, mutta ymmärrys annetaan ylhäältä.

  Pelastus on juutalaisista. Siunatkaamme heitä.

  http://www.weblessisrael.org/

  Suomessa osataan laulaa hepreaksi.

  http://www.youtube.com/watch?v=l85te_k3Dc0

  Tule Herra Jeesus!

  VastaaPoista
 3. Jeesus kyllä tuomitsi itse itsensä.
  Vaelteleva saarnamies joka villitsee kansaa ja häiritsee temppelirauhaa.Ei suoraan kiellä olevansa valtaa tavoitteleva juutalaisten mahdollinen kuningas.

  Pilatuksen työtehtävänä oli pitää rauha levottomassa Palestiinassa. Hänelle ylin laki oli pitää kansa tarpeeksi tyytyväisenä, jotta ne eivät mellakoisi.

  Pahinta mitä häneller voi tapahtua oli kantelu Roomaan siitä, että hän ei ollut kyvykäs pitämään järjetystä.
  Kun kansa huutaa : Ristiinnaulitse! niin hän tekee juuri sitä minkä takia hän on maaherrana: Hän hillitsi kansan antamalle sitä mitä kansa halusi. Roomalainen käytäntö oli juuritarjota leipää ja sirkushuvit.

  Oikeusmurha on vain kristittyjen ahdas näkemys siitä, että kirjoitettu laki olisi muka se ylin laki. Ei, laki tulkitaan totaalisissa valtioissa lainsäätäjän tahdon mukaan. Rooma oli vain osittain oikeusvaltio ,se oli ennenkaikkea riistäjä valtio ja totalitäärinen keisarihallointo ylimpänä auktoriteettina.Jeesus oli mitä suurimmassa määrin syyllinen maallisesti katsoen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella haastava kommentti!

   Kirjoitukseni pointti on areiopagilla käyty keskustelu, mikä on totuus. Pontius Pilatus heittää kysymyksen ilmaan. Tämä on helppo ja fiksulta vaikuttava tyyli, tyydymme ... Tieteessä on niitä, jotka eivät tyydy vaan kertakaikkiaan heittäytyvät lähes maanisesti selvuttämään, miten tämä nyt on.

   Juutalaisten kuningas tai ei, mikä hörhö lienee, syyttäjä ja tuomari antaa uhrin hirvittävään kuolemaan. Olipa se totuus nyt niin tai näin.

   Sanot, että Pilatuksen tehtävän kannalta Jeesus oli syyllinen. Mutta mikähän tässä on totuus? Se on vähintään toisen avauksen vaativa aihe.

   Poista
  2. Marcus. Koetko koskaan saaneesi kutsua?

   http://www.andreas.fi/uskoonTulo.htm

   Jyrki

   Poista
  3. Kutsua mihin? Tarkoittanet herätyskristillisessä mielessä kutsua tulla uskoon?
   Monta vuotta tunsin itseni ulkopuoliseksi näissä kysymyksissä.Kun tietämykseni kasvoi niin löysin montakin minua ravitsevaa kokemusta.Kaikki ne ,kukin vuorollaan ovat auttaneet aina jonkin matkaa eteenpäin.
   Perinteellisiä karismaattisia uskoon tuloja näin nuoruudessani yllin kyllin ns vitoslaisten piireissä. Jotkut olivat varmasti aitoja sellaisia valtaosa oli hetken kokemus joka monelta haihtui.Vaikka tunteita oli kaikenlaisia ,varsinkin lauluseuroissa, niin todellista läpimurtoa en koskaan kokenut.

   Mitä minulle yleensä tapahtuu niin voisin kuvata sitä profeetta Eliaksen tavoin : Hiljaisessa ,hiljaisessa tuulen puuskassa voin kuulla jotakin.
   Ja niinkuin hyvin tiedät , tuuli puhaltaa missä se tahtoo, minä en sitä osaa ohjailla.

   Kun vaeltaa kirjallisuudessa,kirkkohistoriassa ja tutustuu moniin hengellisiin vaikuttajiin niin ne säteilevät aina jotakin .Merkillisistä yhteksisä olen sellaista löytänyt. Nyt viimeksi esim tieteen maailmasta joka syvemmin ja syvemmin ymmärtää luomakuntaa kaikessa sen moninaisuudessa ja tietämättään kertoo luojastaan.

   Poista
  4. Kiitos Marcus kun ehdit vastata.

   Raamatun mukaan ihminen ei kiinnostu pelastuksesta, ellei Jumala kutsu ensin. Hän saattaa kutsua kolme kertaa.

   - Isä kutsuu syntisiä eri tavoin kääntymään Jeesusta kohti. Kukaan ei omasta voimastaan ja järjestään käänny kohti Jeesusta. Raamattu sanoo, että Herra kutsuu ihmisiä 2 ja jopa 3 kertaa Job 33:28. hän pelasti minun sieluni joutumasta hautaan, ja minun henkeni saa iloiten katsella valkeutta'. 29. Katso, kaiken tämän tekee Jumala kahdesti ja kolmastikin ihmiselle.

   http://www.andreas.fi/uskoonTulo.htm

   Odotatko Jeesuksen paluuta ja siihen liittyvää tempausta? Tempauksen takarajan laskukaava: 1948 (Israellin valtio) + 80 (ihmisen ikä) - 7 (vaivanaika) = 2021. Uskon em. aikaraamiin, koska uskon Yljän tulevan hakemaan morsiamensa ennen vaivanaikaa.

   Ilm. 3:10 Koska sinä olet ottanut minun kärsivällisyyteni sanasta vaarin, niin minä myös otan sinusta vaarin ja pelastan sinut koetuksen hetkestä, joka on tuleva yli koko maanpiirin koettelemaan niitä, jotka maan päällä asuvat.

   Raamatun mukaan Jeesus on annettu jokaiselle pelastukseksi. Kysyisin sinulta: "Mitä sinä teet Jeesuksellasi."

   http://www.youtube.com/watch?v=c-c1E5j3xD0

   Poista
 4. Nyt vasta luin Kurki-Suonion tekstin. Hän ei kaikesta huolimatta ole vakuuttava. Hän lähtee totuuskäsitteestä hyvin abstraktilta tasolta. Se käsite ei riitä yhteiseksi nimittäjäksi. On kuitenkin otettava huomioon tieteen objekti ja sitä tutkiva subjekti
  .Mikä on se tieteellinen totuus mitä teologia etsii? Mikä on se Jeesuksen viittama totuus? Nämä kysymykset ovat aivan eri kategoriaa verrattuna luonnon tieteen kysymyksiin fysikaalisen maailman olemuksesta.
  Vaikka K-S lä on hyvä tarkoitus niin hän kuitenkin hämärtää keskustelua mielummin kuin selventää sitä.
  On parempi olla epätietoinen ja jatkaa etsimistä kuin pakottaa (toistaiseksi)yhteen sovittamattomia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kirjpitat blogin teemasta ja käsittelet totuutta keskimäärin samaan tapaan kuin monet Kurki-Suonen tekstiä areiopagilla kommentoineet.

   Mielenkiintoinen asetelma.

   Yritän tässä blogitekstissä sanoa, että heittämiisi kysymyksiin rulee suhtautua vakavasti, eikä Pilatuksen tavoin ohittaa niitä olkaa kohauttaen.

   Poista
  2. Mikä on tieteenobjekti? Eikö niitä ole lukuisia?

   Poista
  3. Pohditaan syntyjä syviä. Tieteen alkuperä on paratiisin lankeemus. Lankeemus teki ihmisestä kadotetun. Kadotettu Ihminen kaipaa menetettyä yhteyttään Luojaansa. Tiede etsii ihmisen alkuperää so. elämän tarkoitusta so. Luojaa. Luoja on tieteen objekti.

   Poista