perjantai 5. heinäkuuta 2013

Raamattu-argumentit Galileota ja Kopernikusta vastaan

Kristuksen kirkko pitäytyi lännessä pyhän Raamatun kirjaimelliseen tulkintaan, joka on sopusoinnussa myös suuresti arvostetun Aristoteleen edustaman geosentrisen maailmankuvan kanssa: horjumaton maa on kaiken keskus jota taivaankappaaleet kiertävät.

Maakeskeinen maailmankuva ei romahtanut Raamatun ilmoituksen antaman sysäyksen tähden, vaan päinvastoin, Raamatun tekstejä käytettiin heliosentristä maailmankuvaa vastaan.

Kirkon teologit ja filosofit, papit ja munkit, nostivat tästä autoritatiivisesta totuuden lähteestä heliosentristä maailmankuvaa vastaan saarnoissaan ja kirjoituksissaan mm. seuraavat kohdat kumoamaan Galileon ja Kopernikuksen edustamaa heliosentristä heresiaa (Galileo affair).


Luomiskertomus
Luomiskertomus 1 Ms 1:1 - 1 Ms 2:4 on geosentrisen maailmankuvan edustaja, jossa Jumala luo ensin maan ja asettaa sen ylle taivaankannen (raqia) ja sinne auringon, kuun ja tähdet.

Maa on horjumaton
Herra on kuningas. Hän on pukenut itsensä korkeudella. Herra on pukeutunut, vyöttäytynyt voimaan. Niin pysyy maanpiiri lujana, se ei horju.
Ps 93:1

Sanokaa pakanain seassa: "Herra on kuningas". Niin pysyy maanpiiri lujana, se ei horju. Hän tuomitsee kansat oikeuden mukaan.
Ps 96:10

Sinä asetit maan perustuksillensa, niin että se pysyy horjumatta iankaikkisesti. 
Ps 104:5

Vaviskaa hänen kasvojensa edessä, kaikki maa. Maan piiri pysyy lujana, se ei horju. 
1 Aik 16:30

Aurinko kiertää maata
Ja aurinko nousee, ja aurinko laskee ja kiiruhtaa sille sijallensa, josta se jälleen nousee. 
Saarnaaja 1:5

Ja Herra saattoi heidät hämminkiin israelilaisten edessä, niin että nämä tuottivat heille suuren tappion Gibeonissa ja ajoivat heitä takaa Beet-Hooronin solatietä, surmaten heitä aina Asekaan ja Makkedaan asti. 
Ja kun he paetessaan Israelia olivat Beet-Hooronin rinteessä, heitti Herra taivaasta heidän päällensä isoja kiviä, koko matkan Asekaan asti, niin että he kuolivat; niitä, jotka kuolivat raekivistä, oli useampia kuin niitä, jotka israelilaiset surmasivat miekalla. 
Silloin puhui Joosua Herralle, sinä päivänä, jona Herra antoi amorilaiset israelilaisten valtaan, ja sanoi Israelin silmien edessä: "Aurinko, seiso alallasi Gibeonissa, ja kuu Aijalonin laaksossa". 
Niin aurinko seisoi alallansa, ja kuu pysyi paikallansa, kunnes kansa oli kostanut vihollisilleen. Niinhän on kirjoitettuna "Oikeamielisen kirjassa". Niin aurinko pysyi paikallansa keskitaivaalla päiväkauden, kiirehtimättä laskemaan. 
Eikä ole ollut sen päivän vertaista, ei ennen eikä jälkeen, jona Herra näin kuuli ihmisen ääntä; sillä Herra soti Israelin puolesta. 
Joosua10:10-14

(Luther viittasi tähän Joosuan kirjan kohtaan kuullessaan Kopernikuksen teoriasta, että maa muka kiertäisi aurinkoa - sehän on tämän tapauksen valossa mahdotonta!)

15 kommenttia:

 1. Asiasta oikeasti kiinnostuneille suosittelen tutustumista Galilein omaan arvioon tässä Mikon tekstissä sivutuista asioista (englanninnos): http://www.inters.org/galilei-madame-christina-Lorraine

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, koska Galileo on ollut yhtä parjattu kuin Darwin kristittyjen parissa, ehkä enemmänkin, on todella arvokasta saada kuulla, millainen hänen oma suhteensa näihin asioihin on ollut.

   Poista
  2. Mikko: "Galileo on ollut yhtä parjattu kuin Darwin kristittyjen parissa, ehkä enemmänkin".

   Häh?

   Mihin nyt viittaat? Lähteitä, kiitos!

   Poista
  3. Galileo, hyvä että selvisi elinikäisellä kotiarestilla, kidutuskuolema inkvisition taholta oli lähellä.

   Darwin, nero, jota monet kristityt rakastavat vihata, Jumalan vastaisen ateistisen naturalismin perikuva. Etkö ole kuullut?

   Poista
  4. Olen oikeastaan hyvilläni, että näissä tämäntyyppisissä kommenteissa Mikon "kristillinen" naamari tipahtaa ja antikristityn naama avoimesti irvistää. Se on ehkä kaikesta hänen sanomastaan sielujen autuudelle vähiten vaarallista.

   Mutta mitä itse asiaan tulee:

   * Samainen "kirkollistaho", joka tuomitsi Galilein elinikäiseen kotiarestiin, oli jo aiemmin ihan oikeasti poltattanut luterilaisia "kerettiläisinä" roviolla. Etkö ole kuullut? Ja näitäkö sitten luulet minun pitävän kristittyinä?

   * Galilein osalta en muista kuulleeni kristillisinä pitämiltäni tahoilta poikkipuolista sanaa. Jos löytäisit jotain esimerkkiä Galilein vastaisuudesta miltään täällä vastustamiltasi sivustoilta, olisin kiinnostunut näkemään; ellet tuo mitään esille, oletan sen johtuvan siitä, ettet ole pystynyt löytämään sellaista, halusta kun nyt ainakaan ei taholtasi ole ollut puutetta (ja netin hakukoneethan ovat tunnetusti tehokkaita).

   * Darwin: Epäsuora syyllinen mm. sekä Dzhugashvilin "stalinisoitumiseen" että natsien "rotuhygieniaan" ja siten satojen miljoonien ihmisten vainoihin ja kuolemiin - kristinuskosta luopumisen aiheuttamista helvettiinjoutumisista nyt edes vielä puhumattakaan. Tämän kyllä myönnän ihan avoimesti: kuuluu mielessäni pahimmanlaatuisten eksyttäjien kategoriaan, raskaaseen sarjaan jonnekin Muhammedin ja Marxin kilpaveikoksi. (Enkä tietenkään kysymykselläni ihmetellyt mainintaasi Darwinista vaan Galileista ylipäänsä ja erityisesti Galileista suhteessa Darwiniin.)

   Tämä ei muuten tarkoita sitä, että kenenkään mainitun hepun kirjoituksia pitäisi mielestäni sensuroida (immuniteettihan kehittyy kontakteista, ja "heidän hedelmistään te tunnette heidät"); mutta suosiota niille ei mielestäni ole syytä osoittaa.

   Poista
  5. Kuvitteletko, että yksikään kristitty tänään tuomitsee Galileon? Pois se! En minäkään, ja vaikka en tarkentanut, kerroin Galileon tapauksesta, joka ajoittuu 1600-luvulle Italiaan ja jossa Kristuksen kirkko asettui totuutta vastaan.

   Annat tässä tukea arviolleni uskovien kristittyjen suhteesta Charles Darwiniin. Näin oli jo 1800-luvulla.

   Mutta katsos, kristityt ja fundamentalistiset juutalaiset uskovat pitäytyvät Raamattuun ja torjuivat aikoinaan Galileon ja tänään Darwinin. Totuutta ymmärtävät ihmiset etääntyvät näiden Luojan todistajien äänekkään kreationismin takia kirkosta ja Kristuksesta, ja vahinko Taivasten valtakunnalle on tavattoman suuri.

   Poista
  6. Sinulle siis paavillinen inkvisitio = Kristuksen kirkko?

   Ja Darwinin teoria = totuus?

   Poista
  7. Rooman piispan johtama katolinen kirkkokunta on merkittävä osa Kristuksen kirkkoa. Tämä kirrko on vainonnut Galileota hänen luonnontieteellisten havaintojensa takia.

   Charles Darwinin marraskuun 24. 1859 julkaisema On the Origins of Species on eräs ihmiskunnan koko tieteenhistorian merkittävimmistä julkaisuista.

   Se ei ole sitä siksi, että "Darwin=totuus" vaan siksi, että hänen perustamansa kehitysoppi on avannut tien rikkaaseen ja hedelmälliseen eri alojen tieteelliseen tutkimukseen joka valtavasti lisännyt tietojamme ja ymmärrystämme Jumalan luomasta elämästä maapallolla ja avaruudessakin.

   Poista
  8. Mikko: "Rooman piispan johtama katolinen kirkkokunta on merkittävä osa Kristuksen kirkkoa."

   Luther (http://www.evl.fi/tunnustuskirjat/ik/Uskontunnustus.html#33): "Sillä missä Pyhä Henki ei saarnauta sanaa eikä anna sen herätä sydämissä niin, että se käsitetään, siellä sana menee hukkaan. Niin kävi paavikunnassa. Usko oli siellä viskattu nurkkaan, kukaan ei tuntenut Kristusta Herraksi eikä Pyhää Henkeä Pyhittäjäksi. Tarkoitan sitä, että kukaan ei uskonut Kristusta sellaiseksi Herraksi, joka ilman meidän tekojamme ja ansioitamme oli voittanut omaksemme lunastuksen aarteen ja tehnyt meidät otollisiksi Isälle. Missä sitten oli vika? Sieltä puuttui Pyhän Hengen läsnäolo. Hän ei ollut siellä ilmoittamassa ja saarnauttamassa tuota aarretta, vaan läsnä olivat vain ihmiset ja pahat henget, jotka opettivat meitä tulemaan autuaiksi omin teoin, ansaitsemaan armon itse. Siksi paavikunta ei ole mikään kristillinen kirkko. Sillä missä Kristusta ei saarnata, siellä ei ole Pyhää Henkeä, joka luo, kutsuu ja kokoaa kristillisen kirkon ja jota ilman kukaan ei voi päästä Herran Kristuksen luo."

   Oliko tähän mennessä jäänyt jotenkin epäselväksi, kumpaa uskoa minä tunnustan?

   Poista
 2. "Galileo, hyvä että selvisi elinikäisellä kotiarestilla, kidutuskuolema inkvisition taholta oli lähellä."

  Heh heh. Inkvisitio ei antanut yhdellekään tiedemiehelle kuolemantuomiota, eikä edes kiduttanut. Kotiaresti oli suurin rangaistus, mitä annettiin. Vanhukselle se ei ollut kovin iso rangaistus, koska nämä eivät enää muutenkaan olisi liikkuneet toisiin maihin tai kaupunkeihin. Galileo oli tuolloin 70-vuotias, mikä oli siihen aikaan varsin korkea ikä, jolloin keskimääräinen elinikä oli kansan parissa useita vuosikymmeniä tuota alempi. Vain pari prosenttia väestöstä eli 70 vuotiaaksi asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on varsin erilainen näkemys katolisen kirkon, paavin, kardinaalien, papiston, munkkien ja nunnien merkityksestä Galileon ajan Italian yhteiskunnassa.

   Portugalissa inkvisitio toimi pyhänä laitoksena 1800-luvun alkuun asti.

   1600-luvulla riehui Euroopassa 30-vuotinen sota, kirkon johtamat noitavainot olivat pahimmillaan Ranskassa ja muualla, Suomessakin, ja inkvisitiolla oli valtiossa valta tuomita ihmisiä kidutuksella tutkittavaksi ja kuolemaan.

   olenko väärässä?

   Poista
 3. "Mutta katsos, kristityt ja fundamentalistiset juutalaiset uskovat pitäytyvät Raamattuun ja torjuivat aikoinaan Galileon ja tänään Darwinin. Totuutta ymmärtävät ihmiset etääntyvät näiden Luojan todistajien äänekkään kreationismin takia kirkosta ja Kristuksesta, ja vahinko Taivasten valtakunnalle on tavattoman suuri."

  Minkä takia mielestäsi muuten Darwin etääntyi Kirkosta? Hänhän alunperin aikoi kai papiksi, mutta loppuvaiheessa elämäänsä ei enää ilmeisesti uskonut Jumalaa olevan enää olemassakaan (kääntyi agnostikoksi), saati että Kristuksella olisi jotain merkitystä.

  Mistä asia mielestäsi johtui? Anglikaanisen kirkon aikalaisvastaanottohan sinänsä oli varsin positiivinen. Isompi negatiivinen reaktio tuli vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän toimeentulon saanut isä lähetti molemmat pojat, Charlesin ja häntä viisi vuotta vanhemman veljensä Erasmuksen Lontooseen opiskelemaan lääketiedettä. Erasmus häipyi suurkaupungin humuihin, Charles harkitsi papiksi ryhtymistä.

   On todella mielenkiintoinen ja minuakin askarruttava kysymys, miten Charles etääntyi kristillisestä uskosta - vaimonsakin oli harras kristitty, jota aviomiehen hurjat näkemykset pelottivat.

   Olisiko mahdollista, että kristittyjen Raamatun heiluttaminen ja tapa torjua luonnontieteen löydöt ja teoriat vierottivat Charles Darwinin ei vain kirkosta vaan myös Kristuksen valtakunnasta. Näinhän on paljon tapahtunut ja tapahtuu tänään.

   En tiedä, koetan itsekin ottaa tästä parempaa selkoa.

   Poista
  2. "Olisiko mahdollista, että kristittyjen Raamatun heiluttaminen ja tapa torjua luonnontieteen löydöt ja teoriat vierottivat Charles Darwinin ei vain kirkosta vaan myös Kristuksen valtakunnasta. Näinhän on paljon tapahtunut ja tapahtuu tänään."

   Ei. Darwinin kirjeenvaihto Asa Grayn kanssa on hyvin mielenkiintoinen. Tämähän oli harras kristitty ja evoluutioteorian kannattaja. Darwin tuntui pelkäävän enemmän evoluution tulkitsemista Jumalan ohjaamaksi toiminnaksi, jolla tavalla Gray asiat tulkitsi, kuin kirjaimellisen Raamatun tulkinnan heiluttelijoita, joiden kanssa hän ei tainnut käydä edes kirjeenvaihtoa, tai ainakaan sellaista ei ole säilynyt.

   Poista
  3. Kiitos kommentistasi ja johdatuksesta amerikkalaisen botanistin Asa Grayn tuntemiseen!

   kokosin alustavan blogitekstin herra Harmaasta

   http://mikkol-miettii.blogspot.co.il/2013/08/botanisti-asa-gray-ja-charles-darwin.html

   Poista