torstai 22. elokuuta 2013

Ulkosuomalaisena Vapaan kanan puolesta!

Vapaita kanoja!
kuva Kesko

Erityinen ilonaihe oli suomalaisten kauppojen vahvasti esilläpitämät vapaiden kanojen munimat munat.

Häkkikanojen kauhuja muistelen, kun tuntevasta, kokevasta ja ehkä melko älykkäästä kanasta tehdään ahneesti munakone.

Tai en muistele, täällä missä asun, tämä on kanan arkea. Elämä häkissä, yksitoikkoinen ruoka, päätyminen kynintäkoneeseen...

Minkkien ja kettujen puolesta taistellaan! Raamattu selvästi kertoo, että Isä Jumala itse teki nahasta vaatteet Aatamille ja Eevalle (viikunanlehdet eivät ole kovin käytännöllisiä). On hyvä, että turkistarhaus sallitaan ja on hyvä, jos tarhaajat kunnioittavat ja pitävät huolta eläimistään. Turkiseläinten määrä on kuitenkin mitätön verrattuna Suomessa häkeissä kärsiviin kanoihin!

Suomen kanojen munantuotanto oli vuonna 2010 noin 61 miljoonaa kiloa. Munista 75 % myytiin kuluttajille sellaisenaan. Loput menivät suurtalouksiin ja teollisuudelle sekä vientiin, lähinnä Ruotsiin. Munantuotanto on vahvasti keskittynyt Varsinais-Suomeen, jossa kanoja on 1,7 miljoonaa.
SEY

Itsekäs motiivi
Kanojen asia on Suomessa silloin hienosti hoidettu, kun saavat lattialla tai ulkosella kulkea ja luonnollista elämää elää kuten entisellä maatilalla!  Muutoksen alku lienee siinä, että tavalliset kansalaiset alkoivat ostaa lattiakanaloiden munia ja totesivat niiden maistuvan hyvältä. Syy valintaan ei ehkä kaikilla ole siinä, miten näitä lintuja tuhansittain ahdettiin häkkeihin täysin epä-kanamaisiin oloihin.

Luomukanaloiden tuottamat munat ovat itsekästä ihmisen toimintaa- luonnon mukainen ravinto kanalle ja näin luomu-tuote minulle!

Mutta hyvä niinkin, paremman munien maun takia tai luonnon mukaisesti paremmat olot kanoille...


Entäpä kukot?
Milloin mahtaa kauppoihin ilmestyä "vapaiden kukonpoikien broilereita". Ehkä niitäkin jo on, en vain ole huomannut!


Suomen Eläinsuojeluyhdistys SEY kertoo

Häkkikanalassa kanat ovat ritiläpohjaisissa häkeissä, joissa kullakin kanalla on tilaa keskimäärin 550 cm² (A4-kokoinen paperi on 623 cm²). Samassa häkissä saa olla korkeintaan 7 kanaa. Kanatiheys on 18 yksilöä neliömetrillä. Häkkikanaloita on Suomessa noin 800, ja kanoja niissä lähes 3 miljoonaa. Yli 90 % kanoista elää siis vieläkin häkkikanalassa. 

Lattiakanalassa eli ns. avokanalassa saa olla enintään 7, uusissa kanaloissa 9 kanaa neliömetrillä. Lattia-alasta vähintään 1/3 on peitetty olkien, puulastujen, hiekan tai turpeen kaltaisella kuivikkeella. Kanat voivat liikkua vapaasti, kuopsuttaa, nokkia alustaa ja kylpeä pehkussa tai hiekassa. Kanalassa on orret nukkumista varten ja pesät munimista varten. Ulkoilumahdollisuutta ei yleensä ole.

Elintarviketurvallisuusviraston valvomia, rekisteröityjä lattiakanaloita on Suomessa noin 110, ja kanoja niissä 380 000. Lisäksi on noin 900 kotitarvekanalaa, joissa usein on ulkotarha. Niissä asustaa yhteensä 22 000 kanaa. 

Luomukanalassa kanoja on korkeintaan 5 yksilöä neliömetrillä. Lattiapinta-alasta vähintään 1/3 on peitetty olkien, puulastujen, hiekan tai turpeen kaltaisella kuivikkeella, jossa kanat voivat kulkea, kuopsuttaa ja kylpeä. Kanat saavat nukkua orsilla, joilla on enemmän tilaa kuin lattiakanalassa. Munintapesätkin ovat väljemmät kuin lattiakanalassa. 

Luomukanojen on päästävä ulos aina sään salliessa. Lisäksi kanalassa on oltava ikkunat, joista tulee luonnonvaloa. Kanojen rehusta suurin osa on tuotettu ilman keinolannoitteita ja torjunta-aineita. Luomukanojen olot on säädetty EU-direktiivillä. Tuotantoa valvoo Elintarviketurvallisuusvirasto. Luomukanatiloja on Suomessa noin 55. Niissä on yhteensä vain noin 70 000 kanaa.


Sinä ratkaiset

Kuluttajalla on valta päättää, millaisissa oloissa kanat Suomessa elävät. Jos suomalaiset ovat sitä mieltä, että kanat ansaitsevat toimeliaan luonteensa mukaisen ympäristön ja mahdollisuuden käyttäytyä lajilleen ominaisella tavalla, pitää munista suostua maksamaan hiukan enemmän.

Silloin ostoskärryyn päätyy luomu- tai lattiakanan munia. Tällä yksinkertaisella keinolla yli kaksi miljoonaa kanaa saisi hyvän elämän. Joka tapauksessahan munat ovat hyvin edullinen elintarvike.
Lue koko teksti SEYVapaan kanan  munia
 • LUOMU-Kultamunat ("Kotitilalta luonnollisesti"): Luomukanaloista. 
 • VAPAAN KANAN Pirkka-munat: Lattiakanaloista 
 • VAPAA Kultamuna ("Kotitilalta luonnollisesti") erikokoisissa pakkauksissa: Lattiakanaloista. 

Häkkkikanojen munia on toki myös edelleen kaupoissa runsaasti tarjolla ... 90%   :-(
 • HYVÄN OLON omega-Kultamunat, Pirkka OMEGA-KANANMUNAT Huomaa, että hyvä olo viittaa munien syöjään, ei kanoihin!
 • LAATULUOKKA A, ("Tuoreita tarkastettuja")
 • Pirkka KANANMUNAT
 • ORIGINAL PERHEPAKKAUS
 • EKSTRA TUORE Makumuna ja ERIKOISTUOREET KANANMUNAT
 • LEIVONTA-Kultamuna 

3 kommenttia:

 1. Luomu on eri asia kuin vapaus. Suurin osa vapaiden kanojen munista ei ole luomumunia. Luomu-tittelin saadakseen pitää olla sertifioitu tila, jossa kanat syövät varmasti vain luomuruokaa.

  Suomessa herätti jossain vaiheessa vähän enemmänkin ihmetystä, kun kävi ilmi että hirven lihaa ei saa myydä luomuna, kuten ei vaikkapa metsämustikoitakaan. Ne kun eivät ole luomu-sertifioiduilta tiloilta. Koska on olemassa vaara, että esimerkiksi hirvi olisi käynyt joskus popsimassa vaikka jotain jonkun pellolta, joka ei ole luomupelto, hirven lihaa ei saa myydä luomu-nimeä käyttäen. Sen sijaan häkissä kasvatetun hirven lihaa saisi myydä luomuna, jos tila on sertifioitu ja varmistettu, että hirvi saa vain luomuruokaa.

  VastaaPoista
 2. Siitä, kuinka ja miksi luonnoneläinten lihaa ei saa myydä luomu-nimitystä käyttäen löytyy lisää tietoa esimerkiksi näistä linkeistä:

  http://yle.fi/uutiset/hirven-_ja_poronliha_ei_ole_luomua/5472420
  http://www.taloussanomat.fi/markkinointi/2011/12/21/viranomainen-kieltaa-ala-sano-tata-luomuksi/201119409/135

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydämellinen kiitos korjauksesta, minulla oli nämä käsitteet "vapaa kana" ja "luomukanala" pahasti sekaisin. Otin opikseni ja korjasin myös tekstin.

   Poista