torstai 22. elokuuta 2013

Ulkosuomalaiselta - kaupassa Elysiumissa

Espoon Iso Omena k-citymarket

Suorastaan häkellyttävää oli ulkosuomalaiselle astua Kampin tai Ison Omenan tai Sellon marketteihin - niin valtavat tuotevalikoimat niissä oli verrattuna kotioloihin. Pää meni aivan oikeasti pyörälle niin monista eri vaihtoehdoista leivästä ja voista alkaen.


Mikä runsaus!
Suomen kansan edustajat ovat lopultakin tarttuneet elintarvikkeiden käsittämättömään tuhlaukseen virallisen "Viimeinen käyttöpäivä" leimauksen takia.  "Parasta ennen..." on lievempi tapaus Elintarvikeviraston EVIRA näkökulmasta.

Minusta täysin syömäkelpoisen ruoan tuhoaminen nälkäisten suomalaisten silmien edessä on synti.

Koska asia voidaan hoitaa, sitä on ryhdytty hoitamaan, vaarantamatta kenenkään terveyttä ja alistamatta kauppiaita huolellisesti kansalaisten terveydestä vastaavien virastojen, tarkastajien ja lukemattomien muiden asianomaisten uhalle.


Mikä Elysium!
Elokuvateattereihin saapuneeseen Neil Blonkampin elokuvaan temaattisesti viitaataksemme...


Kapealle radalle
Elintarvikeliikkeiden häkellyttävä yltäkylläisyys, tarjonnan runsaus ja monipuolisuus, aiheutti kulttuurishokin. Kaikkea, mitä suomalainen vain voi toivoa pöytäänsä - ja paljon enemmän - oli tarjolla.

Mutta yllättävän nopeasti ihminen - tai minä ainakin - turtuu ylenpalttisuudenkin keskellä.

Muutaman päivän kuluttua alkoi näyttää aivan normalilta, että leipomoiden kolmekymmentä erilaista leipää ja viisi erilaista karjalanpiirakkaa on tuoreena tarjolla joka päivä. "Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme" on entinen pettuleipä kansa todellakin saanut osakseen.

Normaaliksi kävi pian jugurttien valtava paljous ja se, että kymmenen erilaista voita tai vastaavaa levitettä on esillä, poimi siitä mieleisesi. Kaupassakäymisen rata kapeni nopeasti tuttuihin tuotteisiin, jotka runsauden keskeltä ostoskärryihin porukalla valittiin, suosituinta suomalaista leipää, hk-lenkkiä, maitoa ja silleen.

Tälle paljoudelle on sanottava näkemiin, kun Suomesta lähtee taas ulkomaille (riippuu tietysti vähän siitä, minne lähtee).


Tarpeellisia on vähän...
Kuten professori Aapeli Saarisalo tulkitsi Jeesuksen sanoja Martalle, pöydässä ei tarvitse olla niin kovin montaa sorttia ruokaa...

"Mutta Martta puuhasi monissa palvelustoimissa; ja hän tuli ja sanoi: "Herra, etkö sinä välitä mitään siitä, että sisareni on jättänyt minut yksinäni palvelemaan? Sano siis hänelle, että hän minua auttaisi." 


Herra vastasi ja sanoi hänelle: "Martta, Martta, moninaisista sinä huolehdit ja hätäilet, mutta tarpeellisia on vähän, tahi yksi ainoa. Maria on valinnut hyvän osan, jota ei häneltä oteta pois." 
Luukas 10:40-42


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti