keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Leevi Launonen ja some

ICE-3 juna Frankfurtin lähellä
kuva wikimedia

Ristin Voitto -lehden päätoimittaja Leevi Launonen kirjoitti seurakuntalainen.fi blogissaan 30.10."Uskon medialisoituminen haastaa" mm.:
Usko medialisoituu kiihtyvällä vauhdilla. Kaikkien avoin osallistuminen julkiseen uskonnolliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen tulee entistä paremmin mahdolliseksi. Ja tämä vaikuttaminen ylittää kaikki perinteiset kontrollin rajat. Uskontoon liittyviä käsityksiä, teologisia oppeja ja Raamatun tulkintoja ei hallita enää seurakuntien saarnapöntöistä - ei myöskään piispojen paimenkirjeillä tai muilla ohjaavilla julistuksilla.

Samalla kun media on kristityille suurenmoinen mahdollisuus, medialisoituva uskonnollinen kulttuuri herättää myös syviä periaatteellisia kysymyksiä: Miten terve ja epäterve hengellisyys erotetaan mediatulvassa toisistaan? Millaisia vaikutuksia median suurella roolilla on uskovien seurakuntayhteydelle? Ja pitäisikö yksittäisiä kristittyjä varustaa elämään medialisoituvan hengellisyyden keskellä?
lue koko blogi L.Launonen seurakuntalainen.fi
Asiat kehittyvät niin hurjalla nopeudella, että Launosen huomio siitä, mitä juuri nyt tapahtuu, on todella tarpeellinen. Huomenna se on jo eilispäivää!

Mieleeni tulee ensimmäinen matkamme Saksan kiitojunassa: kun vaunun oven yläpuolella olevassa näytössä alkoi olla lukemia yli 200 km tunnissa olin varma, että kyse on jostain muusta. Vaan varsin nopeasti pylväät radan vieressä vaihtuivat ja olihan se uskottava - kun wikipediasta olin tarkastanut - että olimme todella reissanneet kohti Frankfurtia lentokoneen nouskiihdytyksen vauhtia 300 km/h. Ei siinä sielu meinannut pysyä vauhdissa.

Uskonnollisten some keskustelujen voima ja intimiteetti, kaikkien mahdollisuus olla äänessä ja sanoa melkein mitä tahansa soveliaisuuden rajoja hipoen, antaa joillekin uskoville Seiska-lehden tapaisen henkireiän - tästä täytyy saada tietää/kertoa. Näistä peruslukemista alkaen some keskustelut ulottuvat sitten kaikkialle akateemisiin väittelyihin, kirkkojen työntekijöiden esittelyihin ja eKirjoihin ja lehtiin kuten Launonen osuvin esimerkein kertoo,

Jeesuksen Kristuksen evankeliumi kaikuu nyt koko verkossa kautta maailman ennenkuulumattomalla tavalla. Nuoret miehet ja naiset ovat jo tottuneet vauhtiin ja käyttävät teknologiaa hyväkseen, kehittäen kiihtyvällä vauhdilla ratkaisuja.

Oletko valmis?

1 kommentti:

  1. "Jeesuksen Kristuksen evankeliumi kaikuu nyt koko verkossa kautta maailman ennenkuulumattomalla tavalla. "

    Ehkä tuokin jossain kaikuu. Juuri luin lehtijutun paperilehdestä, jossa kirjoittaja totesi, ettei ole Jeesuksesta tai kristityksi kääntymisestä puhumiseen kyllä enää vuosiin törmännyt medioissa. Uskonnosta kyllä puhutaan ja uskovaisista. Ja vaikka mistä. Mutta Jeesuksen Kristuksen evankeliumi ei näissä keskusteluissa kauheasti esiinny... ehkä pitäisi. Olemmeko valmiita muuttamaan keskustelukulttuuria?

    VastaaPoista