tiistai 28. lokakuuta 2014

Luonnonantimet vai Jumalan lahja

"Pikiöljyllä paranee vaik\ois keskeltä poikki"
kuva www.tervaskanto.fi
Pikiöljy on puhdas luonnontuote. Sitä saadaan Lapin tervaskannoista tervanpolton yhteydessä. Pikiöljyssä on tiivistetyssä muodossa pohjoisen öljykasvin, männyn, terveyttä tukevia ainesosia. Pikiöljy koostuu sadoista vaikuttavista aineista, mutta sen kemiallinen koostumus on tutkijoille vielä arvoitus.

Tervaskanto Pikiöljy on puhdasta pikiöljyä, joka ei sisällä vettä eikä tervaa. Puhdasta pikiöljyä saadaan tervatonnia kohden vain n. 60 l.

Pikiöljy on vanhankansan rohdos, jota on käytetty yhtä kauan kuin tervaa on poltettu.
www.tervaskanto.fi
Puhuessamme luonnonantimista tarkoitamme pikiöljyn ja hautatervan lisäksi kaikkea sitä hyvää, mitä luonto tarjoaa ihmiselle.

Syksyisessä Suomessa on käyty sienimetsässä herkkutatteja etsimässä, poimittu hilloja Lapin aapasoilta, nostettu muikkua Savon kirkkaista järvistä, tuotu luomuperunaa torille kaupan, kanttarelleja Virosta asti ja satamassa saaristolaiset tarjoavat tuoretta herkullista kalaa kotiin vietäväksi.

Luonnonantimia on aamiaispöydässä, keitettyjä kananmunia tai munakasta, kalkkunanviipaleita, lehmän maidosta tehtyä jugurttia, elopelloilta saadusta viljasta leivottua tuoretta leipää, kaukomailta tuotua aromirikasta kahvia tai virkistävää teetä. Onpa siinä yltäkylläisyydessä jonkun edessä myös ylikypsää savukinkkua, ammattitaidolla tehtyä sukupolvien kokemuksella. Lapset saavat rapeita maissista tehtyjä hiutaleita, joita aina Englannista asti laiva on tuonut kotisatamiin.

Luonnonantimia ovat myös terveyttä - tai sairautta - tuovat yrtit, kannabis, tupakka, käymisellä viinirypäleistä tehty maittava viini tai kodin jokaisesta hanasta vuolaana virtaava puhdas vesi. Happi, jota hengitämme, on myös luonnonanti siinä missä virkistävän raikas appelsiini tai tohtorin kaukana pitävä omena.

Puhuessamme luonnonantimista meiltä tuon ilmaisunkin takia helposti unohtuu, että nämä kaikki - ja paljon muuta - ovat Isän Jumalan hyvää huolenpitoa, Luonnonannit ovat oikeasti Jumalan lahjoja Hänen rakastamalleen ihmiselle. Että meidän olisi hyvä olla.

Jotta tämä totuus ei unohtuisi, on hyvä luonnonantimia nauttiessa aloittaa ateriointi perheenpään tai nuorimman johtamalla ruokarukouksella, jossa kiitetään Jumalaa näistä antimista, jotka Hän armossaan niin yltäkylläisesti tämän päivän hyvinvoivalle suomalaiselle jakaa.

Niin yltäkylläisesti, että tonneittain hyvää ravintopitoista ruokaa voidaan heittää roskiin mätänemään viimeisen myyntipäivän umpeuduttua!
Virsi 587
1.
Terve, rauha suloinen!
Sota poistu suruinen!
Rauha riemun kasvattaa,
sota surun aikaan saa.

2.
Rauha eineen enentää,
sota viljan vähentää.
Rauha leivän kasvaa suo,
sota nälänhädän tuo.

3.
Rauha riemuvirsin soi,
sota itkee, vaikeroi.
Rauhassa on ihastus,
sodassa on valitus.

4.
Sota kirousta tuo,
rauha siunausta suo.
Rauha antaa onnea,
sota onnettomuutta.

5.
Minkä rauha rakentaa,
sota polttaa, hajottaa.
Rauha kansaa kartuttaa,
sota surmaa, hukuttaa.

6.
Missä sodan ahdistus,
siellä verenvuodatus,
siellä pelko, kauhu on,
vaiva, murhe loputon.

7.
Rakkaan rauhan aikana
maataan yöllä murheetta,
ilomielin nautitaan
lahjat Herran laupiaan.

8.
Kiitos olkoon Jumalan!
Hän suo rauhan suotuisan,
sodat, riidat sovittaa,
rauhan maahan rakentaa.

Saksalainen 1661.
Suom. virsikirjaan 1686.
Uud. Elias Lönnrot 1867.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti