maanantai 11. tammikuuta 2010

Twilight

Rachelle Lefevre esitti kissamaista vampyyri Victoriaa
Ashley Greenen rooli on vampyyri Alice


Kaikki tietävät, että vampyyrejä ei oikeasti ole olemassa.

Kaikki tietävät melko tarkkaan, millaisia vampyyrit ovat.

He ovat ihmisiä, jotka saattavat lentää lepakkoina yöllä. He juovat ihmisten verta. Tiedetään, että jos vampyyri upottaa hampaansa ihmisen kaulasuoniin ja juo tämän verta, uhrista tulee myös vampyyri.

Tiedämme jotain kreivi Dragulasta ja Transsylvaniasta.

Vampyyrit ovat siis mielikuvitushahmoja, jotka tunnetaan kansainvälisesti ja joilla on yhteisesti tiedetyt ominaispiirteensä.

Joulupukki on samantapainen hahmo. Kaikki aikuiset ovat kuulleet karun totuuden, että joulupukkia ei oikeasti ole, mutta kaikki tietävät ja tunnistavat joulupukin niissäkin maissa, joissa poroja ei ole.

Monille aikamme ihmisille vampyyrit, joulupukit, enkelit, jeesukset ja jumalat menevät samaan koppaan - kauniita, mukavia asioita, joita ei oikeasti ole olemassa.


voimme tietysti pyyhkäistä vampyyrit mielestämme tuhahtaen, etenkin kun muistamme näiden kertomusten keskiaikaista taustaa.

Lutherin aikojen jälkeen vampyyrit olivat Euroopassa uskomus-olentoja. ihmiset oikeasti uskoivat, että vampyyrejä on olemassa ja kietoivat valkosipuli-kaularenkaita ja kantoivat ristiä mukanaan - tehokas vampyyrin karkottaja.

tiedettiin, että sitkeähenkisen vampyyrin voi tappaa ainoastaan lyömällä puinen terävä keppi sen sydämeen.

mitäpä näillä tarinoilla on merkitystä! saatamme sanoa ja kääntää asialle selkämme. se siitä.

mutta ehkä jotkut ovat huomanneet Twilight-ilmiön - etenkin nuoret aikuiset naiset ovat ihastuneet Stefanie Meyerin vampyyri kirjoihin, ja lukevat niitä ahmien.

mikä ihmeen vetovoima vampyyreillä on nuoriin naisiin?

Stephenie Meyer 2009

Vuonna 1973 syntyneen amerikkalaisen Stefanie Meyerin ei oikeastaan koskaan enää tarvitse tehdä elatuksensa hyväksi yhtään mitään. Hän on upporikas - kiitos vampyyrien.

mutta näin ei ollut aina.

Stefanie, syntyjään Morgan, oli aivan tavallinen, hieman ylipainosta kärsivä toimistotyäläinen. Hän työskenteli sihteerinä jossain rakennusfirmassa.

21 vuotiaan hän solmi avioliiton Christie Meyer nimisen kirjanpitäjän kanssa ja heillä on kolme kivaa lasta.

tavallinen jenkkityttö, tavallinen arkinen työ, tavallinen perheen äiti ja tavalliset unelmat.


Aikansa kuluksi Stefanie sitten kirjoitteli romskua - romanttista vampyyri kertomusta.

Isabella Swan muuttaa Washingtonin lähellä olevaan Forks nimiseen pikkukaupunkiin (hiljaisessa kapungissa on nykyään melkoinen vampyyri vilske!) ja kohtaa koulussa Edward Cullen.

Edward on aina nuoren näköinen vampyyri, vaikka ikää on jo melkoiset 104 vuotta. Ihmislapsi, Bella, ja vampyyri Edwin, ovat kertomuksen ytimessä ja heidän suhteensa kehittyminen vie kertomusta hurjalla voimalla eteenpäin.

Muut Forksin vampyyrit eivät pidä siitä, että Edwin suojelee ihmistä, Isabellaa, ja vauhtia riittää. Mutta ytimessä on Bellan ja Edwinin keskinäinen suhde.

Koska kirjoittaja, Stefanie, on itse Mormoni-kirkon jäsen, romaani on puhdashenkinen romanssi, jossa ei ole ajallemme tyypillistä seksiä. Henkilöillä on ihanteensa ja kirjassa otetaan vakavasti myös mistä ihminen tulee ja mihin hän menee.



Stefanie antoi kirjansa, Twilight, sisarelleen huviksi luettavaksi. Hän kertoi nähneensä 2003 unen, josta kirja sitten syntyi. Tämä kehotti häntä antamaan sen julkaisijalle.

Stefanie lähettikin käsikirjoituksen ilmeisesti 12 eri kustantajalle: jotkut eivät vastanneet mitään, jotkut lähettivät kohteliaan "ei kiitos".

vain yksi lämpeni - Little, Brown and Company - ja sopimus tehtiin huikealla 750.000 dollarin hinnalla.

Stefanie ei ollut itse koskaan aikaisemmin kirjoittanut mitään, saati sitten novellia.

Twilight vampyyri kertomus julkaistiin vuonna 2005 ja loppu on sitten historiaa. Kirjan huikeat myyntiluvut tavoittelevat Harry Potterin maisemia ja sen perusteella tehdyt elokuvat nettoavat satoja miljoonia dollareita ympäri maailmaa.


Valtava on siis kiinnostus vampyyrejä kohtaan!

joita ei edes ole olemassa.

valtava on kiinnostus myös joulupukkia kohtaan!

jota ei edes ole olemassa.


vampyyrit eivät nykyään ole uskomus olentoja, vaikka jonkinlaista kulttia voimmekin hahmottaa. ei näihin uskota, ei ainakaan yleisesti.

vampyyrit eivät ole lasten satuja - niiden verinen meno ja hautuumaat ovat reippaasti aikuisten maailmaan kuuluvia eikä lapsille pitäisi vampyyreista puhua kuin nätisti selittää, mistä on kyse. kun koulussa niistä kuitenkin kuulevat.

vampyyrit eivät ole taruolentoja, joita nykyään ei ole silleen kun ennen mytologioiden ja tarustojen parissa Suomenkin kansan keskuudessa tonttuineen ja menninkäisineen.

vampyyrit, joulupukki, Superman ja muut sarjakuvien sankarit, ovat olennainen osa aikamme sivilisaatiota, markkinavoimien ja massatiedotuksen ja kaupallisuuden kautta globaaleja ilmiöitä, jotka tunnetaan Australiasta Alaskaan.


tällaiseksi Jumala on meidät luonut.

henkisiksi ja hengellisiksi olennoiksi.

emme ole vain maan tomua ja vettä vaan meihin on puhallettu elämän henki.

jumalallinen henki, joka mielikuvituksen siivin pystyy rakentamaan allegorioita, kuvamaailmoita, satumaailmoita, uusia avaruuden valloituksen tarinoita.

Jules Verne, joka hengen voimin on kuin uuden ajan profeetta ja mielikuvituksen ja ajatuksen voimalla rakentaa sukellusveneitä, kuuraketteja ja mönkiäisiä kauan ennen kuin niitä pystyttiin tekemään.

hengen siivin, runon, laulun, näytelmän, elokuvan, romaanin tai novellin, ihminen pystyy matkustamaan äärettömän mielenkiintoisiin maailmoihin.



vampyyrit kertovat osaltaan ihmisen hengen valtavasta, lähes jumalallisesta, luomisvoimasta, neroudesta ja kyvystä ilmaista elämän tosiasioita vahvalla kuvakielellä ja symboleilla.

sen tähden on niin tärkeä, että kristityt ottavat Totuuden vakavasti.

uskosta osattomat näet tosiaan viskaavat uskonnot tähän samaan ihmisen hengen tuotantoon - mitä niissä paljon onkin!

vaan siellä on ihan oikeita henkivaltoja takana, joita maailma ei näe - myös vampyyrien mielikuvituksellisessa maailmassa.

jos kristitty ei rakasta totuutta vaan puhelee tavalla, joka maailman ihmiselle kuulostaa vampyyrikertomukselta, hän aiheuttaa vahinkoa Kristuksen asialle.

Raamattu näet ei ole satukirja, tarinakokoelma, vanha mytologia, kuivaa sukuluetteloa tai muinaista maailmankuvaa edustava merkityksetön fossiili.

Raamattu on elävän Jumalan sanaa, joka on tullut lihaksi ja asuu meidän keskellämme.

ihan oikeesti.

vaan kaikille tuo ei ole selvä, mikä on vampyyrin ja enkelin ero.


ajattelen, että me ihmiset kykenemme luomaan todellisuuksia - Stefanie loi Forksin pikkukaupunkiin erikoisen maailman, joka kiehtoo miljoonia lukijoita ja katsojia.

ajattelen, että me ihmiset luomme monella tavoin sielullisen, henkisen ja hengellisen todellisuutemme.

emme tietoisesti, vaan niillä välineillä jotka Jumala on aivoihimme rakentanut todellisuuden havainnointiin, hahmottamiseen ja ymmärtämiseen.

uskolla on siinä oma roolinsa.

sinä joka tätä luet elät omassa todellisuudessasi, joka on ainutlaatuisesti sinun.

varmasti siihen on monia vaikuttajia, essuperintö esimerkiksi, kodin perintö tai sisaresi näkemykset.

kristittyinä elämme kristillisessä todellisuudessa.

se ei merkitse kuitenkaan, ettei meidänkin maailmassamme olisi vampyyrien tapaisia loogisia, tunnettuja olemattomia olentoja, asioita, itse luomaamme pohjimmiltaan epätodellista.



saattaa jopa olla niin, että hahmottamassamme todellisuudessa on melkoinen prosentti luuloteltua, kuviteltua, järkeiltyä, uskottuakin, joka lopulta on aivojen tuottamaa mielikuvaa, vampyyri-kaasua!

tällaisiksi meidät on luotu, tarinoiden, uskomusten, uskontojen, havaintojen ja todellisen tiedon oppimisen keskelle

Jumala tahtoo antaa jokaiselle rakkauden totuuteen.

se ei tarkoita kaiken totuuden tietämistä kaikesta, pois se!

se tarkoittaa asennetta, joka suostuu arvosteltavaksi, syytettäväksi virheistä, rikkomuksistakin,

ei vain ihmisten vaan itse Jumalan edessä



ulkopuoliset helposti ajattelevat kristityistä, että he elävät ihan huuhaa maailmassa, uskoen vanhoja taruja ja näkymättömiä henkiä.

essut helposti ajattelevat helluntailaisista, että he elävät ihan huuhaa maailmassa, toisin kuin läpeensä loogiset ja järkevät elämän realiteetit tuntevat essut.

evankeliset helposti ajattelevat essuista, että he elävät ihan huuhaa maailmassa pystyttäen omaa vanhurskauttaan, toisin kuin läpeensä evankeliumin vapauttamat evankeliset.

jne

tunnistamme siis näitä vampyyri maailmoita, joissa osa ihmisistä elää yhteisössä ja jonka ilmassa leijumisen huomaamme, tai olemme huomaavinamme.

pystymme luomaan tällaisia todellisuuksia, mielikuviemme ja oppimamme ja näkemystemme varassa.

toisista - omasta itsestä niiden tunnistaminen on aika lailla hankalampaa.

sillä näinhän asiat ovat, kuin minä ne näen! tämä on se oikea todellisuus että on Isä, Poika ja Pyhä Henki.


Jeesuksen vertaukset ovat niin väkeviä, että ne ikäänkuin luovat todellisuutta.

voimme silmissämme nähdä Tuhlaajapojan, ja ehkä unohtaa, että kyseessä on kertomus, vertaus, jonka Jeesus on puhunut.

sanoilla luotua todellisuutta


ei tämä sinänsä ole mikään ihan pikkuasia.

Raamattu kun sanoo, että kaikki on sanoilla luotua todellisuutta!

Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä ja Sana oli Jumala. Joh 1:1


Stefanie loi mielikuvituksen todellisuutta sanoilla. tämä luomisen kyky on Jumalan lahja ihmiselle, joka on luotu Jumalan kuvaksi!

1 kommentti:

  1. Yli 13 vuoden avioliiton aikana en voinut synnyttää, minulla on keskenmeno, vaikka tulisin raskaaksi, kaikki lääkärit eivät voineet auttaa minua, kunnes siskoni ohjasi minut tohtori DAWNin luo, joka auttoi minua ja tulin raskaaksi ja nyt minä sinulla on kaunis tyttövauva,
    Hän auttaa myös monia ystäviäni, jotka ohjasin hänelle, tohtori DAWN on siunaus jokaiselle, joka ottaa häneen yhteyttä,
    *Jos haluat tulla raskaaksi.
    *Jos haluat lopettaa keskenmenon. *raharituaali ilman ihmisuhreja.
    *Jos haluat saada takaisin rakastajasi.
    *Jos haluat miehesi/vaimosi takaisin.
    *Jos haluat saada takaisin varastetun omaisuutesi tai rahasi.
    *Jos haluat hoitaa minkä tahansa sairauden,
    Ota häneen yhteyttä WhatsAppissa: +2349046229159

    VastaaPoista