tiistai 26. marraskuuta 2013

Räisänen ja Eskola - teologista keskustelua kirjoin ja kansin!

Heikki Räisänen
kuva Resurrection hope 
Timo Eskola
kuva Cross- Section
Muistan yhä, kuinka professori Seppo A. Teinonen kuvasi luennollaan klassista Barthin ja Bultmannin välistä keskustelua jotenkin näin "meillä täällä koti-Suomessa keskustellaan korkeintaan lehtiartikkelein, mutta Saksassa puheenvuorot kirjoitetaan kirjoina!"




Teologinen keskustelu on Suomessa hikistä ja vaikeaa ja perustelut ottavat palstatilansa, jota harvoin on tarjolla.

Emeritus professori Heikki Räisänen on kirjoittanut kirjansa Uuuden testamentin maailmasta, jota kaikki Helsingin yliopiston teologian opiskelijat tavaavat fuksivuosinaan. Muuten ei pääse papiksi.

Dosentti Timo Eskola on ottanut asiaan kantaa tutkimalla Heikki Räisäsen käsityksiä perusteellisesti ja kirjoittamalla niistä puheenvuoronsa ei lehtiartikkelina, ei yhtenä vaan peräti kahtena kirjana!
Tulkinnan kahleissa - Heikki Räisäsen rosoinen Raamattu / Timo Eskola 2013
katso esittely esim Kristillinen kirjakauppa

Beyond Biblical Theology: Sacralized Culturalism in Heikki Raisanen's Hermeneutics/ Timo Eskola 2013
katso esim. Amazon.com

Eskolan perusteellinen saksalainen keskustelutyyli on Suomessa harvinainen ja sellainen, että Seppo A. Teinonenkin olisi sitä näkökannoista riippumatta arvostanut!


4 kommenttia:

  1. Minkä takia noiden englanninkielisten akateemisten kustantantamojen kirjojen pitää olla niin kalliita? Suomenkielinen kirja on hinnaltaan hyvinkin kohtuullinen (linkissä 29 euroa 242 sivun kirjasta, eli suuruusluokkaa 10 senttiä per sivu), kun taas englanninkielinen 482 sivuinen kirja näkyy maksavan peräti 180 dollaria Amazonilla, eli yli 130 euroa. Hintaa on siis viisinkertaisesti, vaikka pituutta on vain kaksinkertaisesti suomenkieliseen kirjaan verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella kalliita kirjoja, menee monelta kirjastossa lukemiseksi.

      Poista
    2. Ainakaan tänne päin Suomea ei englanninkielisiä teologisia kirjoja kirjastoihin ostella. Helsingistä ja ehkä Joensuusta niitä voi erikoiskirjastoista löytää, mutta muualla Suomessa saatavuus lienee aika lailla nollatasoa. Sen sijaan tuo suomenkielinen kirja levinnee ainakin suurempiin kirjastoihin ympäri Suomen.

      Poista
  2. Tuon kirjan löytää toki STI:ltä varmaan. Eskola ite sanoi, että johtuu siitä, että noi Brillin kirjasarjat on just kirjastokamaa eli eri yliopistot ostaa niitä sarjoja kirjastoihin. Ja Brilli kustantaa niitä aina sitä mukaa lisää ku on tarvetta. Suomenkielistä luettuna niin pakko sanoa, että hyvin analysoi Eskola Räisäsen settiä.

    VastaaPoista