lauantai 26. huhtikuuta 2014

Pasi Turunen, Genesis ja Mesopotamia Ryttylässä

kuva Ryttylän apologiaforum

Sain kuulla paikalla mukana olleelta tietoja Veritas Forumista ja Ryttylän apologiaforumissa. Vieraileva puhuja John Lennox on niiden mukaan ollut hyvin mielenkiintoinen ja positiivinen tapaus.

Seuraavat kommentit Pasi Turusen lauantain esityksestä kertovat sen sijaan vakavasta ongelmasta Genesiksen tulkinnassa, jos olen hänen viestinsä oikein ymmärtänyt
 • Luomiskertomukset ovat yksi, yhden kirjoittajan tekstejä. Jumalan nimenkäytöstä ei voi pääteellä mitään.
 • Kertomukset eivät ole mitään halpoja kopioita mesopotamialaisista teksteistä. Lukekaa ChristianThinTank.org sivuja niin näette, että yhteydet Raamatun ja Mesopotamian välillä ovat lähinnä banaaleja. Jos te nyt kirjoittaisitte luomisen kuvasukset, ne välttämttä muistuttaisivat toisiaan, koska niissä on mainintoja taivaasta ja eläimistä ja vedestä.
 • Vertailevat selitykset ovat syntyneet valtavasta tarpeesta luoda yhteyksiä vanhoihin teksteihin. Assyrologit ovat aikaa sitten hylänneet tällaiset oletetut yhteydet ja varoittaneet liittämästä Mesopotamian tekstejä Raamatun teksteihin (Lennox ei antanut viittauksia yhteenkään assyrologiin nimeltä).
 • Emme voi puhua mistään yhtenäisestä mesopotamialaisesta perinteestä sylkemällä synnyttämällä tai masturboimalla syntyneestä maailmasta tai elämästä. 
Käsittääkseni nämä muutamat lauseet toistavat uskollisesti, mitä Turunen on siellä Ryttylässä sanonut. Olen ilman muuta valmis korjaamaan heti, jos saan parempaa tietoa.

Minusta on veikeää, että olen täällä Israelissa tänään kaikessa hiljaisuudessa uurastanut kreationistien tekstien parissa. Miten he suhtautuvat Enuma elish eepokseen ja Gilgamesh eepoksen vedenpaisumuskertomukseen (Enuma Elish blogi).

Harmi, että lahjakas Pasi ajoi näin pahasti kiveen aiheessa, jossa on niin keskeisesti kyse pyhän Raamatun olemuksesta ja sisällöstä!


6 kommenttia:

 1. Lennoxin esityksestä löytyy tiivistelmä tästä:
  http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/tiede/4491/professori_john_lennox_tiede_ja_usko_taydentavat_toisiaan

  VastaaPoista
 2. Tässä muuten on yksi kiinnostava vanha paavin puhe, josta voisit myös halutessasi blogata. Aiheena on se, mitä paavi halusi 1980-luvulla kertoa avaruustutkijoille:

  http://www.its.caltech.edu/~nmcenter/sci-cp/sci85072.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrassaan hieno tervetuliaistoivotus tieteelliseen konferenssiin paavi St. Johannes Paavali II: vuonna 1985. Hyvin ajankohtainen pyhimykseksi julistamisen tähden.
   Laadin linkistä tekstin Space Theology blogiini.

   http://spacetheology.blogspot.com/2014/04/pope-saint-john-paul-ii-marcel-grossman.html

   Monet kiitokset!

   Poista
 3. Terve, arvostettu veljeni. Kiva että pidät minua lahjakkaana. Itse tosin epäilen toisinaan sitä.

  Miltä osin koet minun ajaneen kiveen?
  Mikä on suurin huolenaiheesi noiden suhteen?

  Esityksestä poimitut lauseet ovat kyllä esityksestäni tunnustettavissa, mutta laajemman asiayhteyden puuttuessa jäävät aika puutteelliseksi. Lisäksi valtaosa esityksestäni käsitteli muita kuin noita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve Pasi,
   Kuinka olenkaan iloinnut monista asioista, joissa äänesi on kuultu Suomen Siionissa median välityksellä! Raikasta, ajankohtaista ja suolalla suolattua, kiitos Herran.
   Todellakin, kommenttini perustuu kokonaan lukemiini lyhyisiin kuvauksiin Ryttylän esityksen sisällöstä koskien luomiskertomusta. Uutisoinnissa varmaankin jää suuri osa käsittelemistäsi asioista mainitsematta.
   Kysynkin siksi onko annettu sisältö totuudenmukainen, jonka mukaan torjut näkemyksen, että Raamatun alussa olisi kaksi eri luomiskertomusta?

   Tämä on kommenttini kärki ja jos et näin siellä opettanut, media on antanut virheellisen tiedon ja karilla on kommenttini, ei luentosi.

   Jos taas ajattelet kuten uutisoitiin, kovin toivoisin että voisimme asiadta keskustella, blogissa tai vaikkapa niin, että haastattelisin sinua Patmos radiossa.

   Poista