perjantai 18. huhtikuuta 2014

Apostoli Paavalin Planck sekunti atomissa

kuva SciencePenguin
Kvanttiteoria edellyttää hyvin lyhyiden aikakausien matemaattista ja fysikaalista tutkimusta. Tässä sekunti on hyyviiin piitkää aiika. Sehän on minuutin 60s osa, joita yhteen tuntiin mahtuu vain 3600 kappaletta. Silmänräpäyskin on kovin hidas - 3 tai 4 sekunnin kymmenesosaa.


Planck yksiköt
Max Planck (1857-1947) oli nerokas saksalaisen teoreettisen fysiikan tutkija, joka tunnetaan erityisesti maialmankuvamme mullistaneen kvanttiteorian isänä. Kvanttiteorian ja -mekaniikan oudossa maailmassa käsitellään varsin pieniä määreitä, joita varten hän kehitti ns. luonnon Planck yksiköt. Näihin kuuluvat Planck aika, jota voimme kutsua Planck sekunniksi, ja Planck pituus, jota voimme kutsua Planck pituudeksi. Nämä ovat pienimmät ajan ja pituuden määritykset, joita moderni tiede pystyy käsittelemään.

Planck sekunti on aika, jonka tyhjiössä esteettä kulkeva valoo tarvitsee yhden Planck pituuden matkaan.

Nykyisen käsityksen mukaan Planck aika on 10-43 sekuntia. Numeroin ilmaistuna tuo olisi nolla piste 42 nollaa ja lopuksi ykkönen.

Pelkkää teoriaa?

Ei suinkaan! Big Bang teoria käyttää Planck aikaa maailmankaikkeuden ensimmäisen sekunnin selvittelyyn. Ensimmäisen sekunnin murto-osien aikana kaikki aika, aine ja energia ja avaruuden koko laajuus tulevat olemaan.

Voimme Raamatun perusteella nykykieltä käyttäen sanoa, että
Jumala loi alussa universumin alle sekunnissa.

Sen jälkeen aikaa toki on kulunut paljonkin ihmisen näkökulmasta - 13.75 miljardia aurinkovuotta, ennenkuin olemme päässeet Herran vuoteen 2014.

On merkillepantavaa, millä nopeudella kaikki alkoi, etenkin kun tiedämme, miten vaikea tyhjästä on nyhjäistä.Paavali ja Planck sekunti atomissa
Sen sanon, veljet, ettei liha ja veri voi saada omakseen Jumalan valtakuntaa ja ettei katoava voi saada omakseen katoamattomuutta.

Nyt ilmoitan teille salaisuuden: Me emme kaikki kuole, mutta kaikki me muutumme, yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, viimeisen pasuunan soidessa. Pasuuna soi, ja kuolleet herätetään katoamattomina ja me muut muutumme.

Tämän katoavan on näet pukeuduttava katoamattomuuteen ja kuolevaisen kuolemattomuuteen. Mutta kun katoava pukeutuu katoamattomuuteen ja kuolevainen kuolemattomuuteen, silloin toteutuu kirjoitusten sana:
-- Kuolema on nielty ja voitto saatu.
  Missä on voittosi, kuolema? Missä on pistimesi, kuolema?

Kuoleman pistin on synti, ja synnin voimana on laki. Mutta kiitos Jumalalle, joka antaa meille voiton meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta!

Olkaa siis vahvoja ja järkähtämättömiä, rakkaat veljeni, ja tehkää aina innokkaasti Herran työtä. Tietäkää, ettei Herra anna teidän työnne mennä hukkaan.
1 Kor. 15:50:58


εν ατομω εν ριπη οφθαλμου εν τη εσχατη σαλπιγγι σαλπισει
yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, viimeisen pasuunan soidessa!

Atomissa!
en atomo

Yhdessä silmänräpäyksessä
en ripe ofthalmou

viimeinen pasuuna
eskhate salpeigi


Moderni kvanttiteoria antaa meille mukavasti mausteita apostolin opetuksen ymmärtämiseksi - todellakin, Jumala pystyy tekemään asioita myös nopeasti, riippuen mitä kelloa Hän päättää käyttää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti