perjantai 15. toukokuuta 2015

Evoluutiomekanismin manipulointia - kanan nokka

Geneettisesti muunneltu kanan nokka. Taiteilijan näkemys
Image BBC Earth
Tiedetoimittaja Melissa Hogenboom julkaisi kiehtovan artikkelin BBC Earth web sivuilla. Hän kuvaa tutkijoiden kokeita geenien manipuloinnissa, joiden tuloksena linnun nokan evolutiio otti askeleen tasksepäin.
"Halusin tietää, mikä nokka on luuston kannalta, funktionaalisesti ja milloin tämä suuri muutos normaalista eläimen kärsästä lintujen käyttämään ainutlaatuiseen rakenteeseen tapahtui."

Päästäkseen alkuun tämän ymmärtämisessä tutkijaryhmä kahlasi läpi kanojen ja sitetn erilaisten alkioiden geenien muutoksia. He tarkastelivat hiirien, emujen, alligaattorien, liskojen ja kilpikonnien alkoita, jotka edustavat monie eriä eläinryhmiä.

He havaitsivat, että linnuilla on kasvojen kehitykseen kuuluvien geenien luona erityinen geeniryhmä, joka puuttuu muilta luomoksilta.

Sen jälkeen kun he olivat vaimentaneet nämä geenit, nokan rakenne palautui aikaisempaan tilaan.  Sama tapahtui kitalaen luulle ja suulaen muodolle.
Bhart-Anjan Bhullar of Yale University in New Haven
Lue koko artikkeli BBC Earth tästä.


Oikeilla jäljillä
Jos jatkossa tutkimuset vahvistavat "nokka-geenit" ja otoittavat, että niiden vaimentaminen todellakin palauttaa varhaisemman vaiheen nokan evoluutiossa, silloin tämä tutkimustulos on tietenkin merkittävä vahvistus sille, että tutkimus etenee oikeilla jäljillä tarkastellessaan kehityksen vaiheita DNA elämän kirjasta.

DNA tasolla muutokset tapahtuvat ja tulevat pysyviksi muokaten luotua olentoa sen olemassaolevista piirtesitä johonkin uuteen ja erilaiseen.


Jurassic Park toisesta portista
Koska tällainen geenimanipulaatio voi johtaa tuntemattomiin seurauksiin ei vain kananpojalle vaan kuka tietää millainen Kärpänen sieltä seuraavana kerran tulee, työryhmä jätti viisaasti munan hautomatta loppuun asti,

Michael Crichton (1942 - 2008)
kuva Wikimedia
Kiellettyä tai ei, ihmisen uteliaisuus on pian johtava jossain jonkun antamaan tuon tipun tulla kuorestaan. Michael Crichton saattaa silloin osoittautua vieläkin tärkeämmäksi aikamme profeetaksi kuin ajatellaan, eräänlaiseksi 21. vuosisadan Jules Verneksi.


____________
kirjoitus on enlanniksi Phos to Aleithon blogissani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti