keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Ristinkirkossa Lahdessa suloisesti vastoin Raamattua

Kymmenen neitsyttä. Teuvan kirkon alttaritaulu. Tove Jansson 1953
kuva ToveTeuvalla
Valvomisen sunnuntaina 15. marraskuuta 2015 saarnatekstinä oli
Jeesus sanoi opetuslapsille:
    ”Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee. Vedenpaisumuksen edellä ihmiset söivät ja joivat, menivät naimisiin ja naittivat tyttäriään aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin. Kukaan ei aavistanut mitään, ennen kuin tulva tuli ja vei heidät kaikki mennessään. Samoin käy, kun Ihmisen Poika tulee. Kaksi miestä on pellolla: toinen otetaan, toinen jätetään. Kaksi naista on jauhamassa viljaa: toinen otetaan, toinen jätetään.
    Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee. Ymmärrättehän, että jos talon isäntä tietäisi, mihin aikaan yöstä varas tulee, hän valvoisi eikä antaisi murtautua taloonsa. Olkaa siis tekin valmiit, sillä Ihmisen Poika tulee hetkellä, jota ette aavista.”
Matteus 24:36-44
Yle Areena
Yleisradio lähetti jumalanpalveluksen Keski-Lahden Ristinkirkosta, joka oli kuultavissa myös internetin kautta (Areena). Saarnaajana ja liturgina toimi pastori Leena Hokka ja avustavana pastorina kirkkoherra Miika Hämäläinen. Kanttorina toimi kirkasääninen Heli Huuki ja urkurina Hannele Koskinen.

Ulkosuomalaiselle Ylen radioimat jumalanpalvelukset ovat sunnuntain kohokohta, kun internetin laadukas teknologia tuo kirkonkellojen kumahtelun, yhteiset virret, hyvin harjoitellut kuorolaulut, rukoukset ja liturgian, Raamatun tekstit, saarnan ja ehtoollisliturgian. Eihän kuuntelu toki aivan paikallaolemisen veroista, mutta kyseessä on todella suuri palvelus myös meille Suomesta tuhansien kilometrien takana vieraissa maissa ja kulttuureissa asuville.

Saarna
Radiojumalanpalvelus oli yhtenä aiheena pastroi Leena Hokan saarnassa. Hän näet asetti teeman käsinkosketeltavalla tavalla aloittaen pirteästi kotoisalla muistelemalla lapsuudestaan, kuinka isoäidillä oli tapanaanasettua radion lähelle lepäämään kuuntelemaan kirkonmenoja. Turvallisen ja tutun kuuntelun aikana mummo saattoi siihen uinahtaa, eikä unilukkareita tullut häiritsemään lepoa!

Pastori Hokka mainitsi tässä yhteydessä hyvin tärkeän yksityiskohdan: Matteuksen evankeliumin sanat olivat tarttuneet hänen mieleensä jo lapsena Jeesuksen puhuessa salaperäisesti yllättävästä tulemisestaan ja kuinka "yksi otetaan, toinen jätetään". Meidän Herramme sanoilla on tällainen takiaisen ominaisuus, tavalla tai toisella ne jäävät roikkumaan mieleen. Tässä on yksi erittäin tärkeä syy, miksi lapset kannattaa tuoda mukaan jumalanpalvelukseen ja muualle Sanan kuuloon - Jeesus puhuttelee heitä unohtumattomalla tavalla.

Saarnan sisältö osoittikin, kuinka pastori Hokka on vuosien mittaan pohtinut Matteuksen evankeliumin sanoja ja niistä varmaan usein saarnannut ja antanut hengellistä opetusta. Sana on kantanut hedelmää, kuten elävä Sana tekeekin muokaten sisäistä ihmistä ja raviten ja ruokkien.

Keski-Lahden kirkosta kuultu saarna oli suloinen, kotoisa, huolellisesti valmisteltu ja eloisasti ja puhuttelevasti pidetty. Sitä ei kyllästynyt kuulemaan ja kaikki paatos oli kaukana.


Mikä mättää?
Pastori Leena Hukan saarna oli suloisesti vastoin Raamattua.

Tällä tarkoitan sitä, että suorastaan viehättävän ja turvallisuutta huokuvan saarnan viesti oli täysin vastakkainen Matteuksen evankeliumissa kirjoitetuille Jeesuksen hurjille sanoille. (Vaikka emme kuumaan ylöstempaus-aiheeseen edes kajoaisi.) Pastori korosti, kuinka saamme kristittyinä saarnassa mainitun isoäidin tavoin turvallisesti levätä Herrassa ja Hänen täytetyssä työssään.

Puheen pääsisältö vastasi tätä Valvomisen sunnuntain kirkkorukousta
Herra, meidän Jumalamme.
Sinä olet ilmoittanut meille Raamatussa
myös lopun ajan tapahtumista.
Vahvista meitä Hengelläsi,
niin ettei Kristuksen tulon odotus
herätä meissä pelkoa
tai kahlitse toivottomuuteen.
Lahjoita meille luja usko siihen,
ettei mikään voi erottaa meitä rakkaudestasi,
joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa.
Tätä rukoilemme hänen nimessään.
Toinen Valvomisen sunnuntain kirkkorukous tavoittaa paremmin Jeesuksen opetuslapsilleen antaman unohtumattoman opetuksen sisältöä.
Sinä tulet, Herra Kristus,
hetkenä, jota emme tiedä.
Sinä olet jo läsnä,
kun me vielä odotamme.
Sinä tulet kerran -
ja tulet joka päivä, Herra Kristus.
Tulet kohti ja yllätät meidät,
sinä köyhä, nälkäinen,
sairas ja koditon.
Anna meidän havahtua, Herra Kristus,
anna havaita,
että olet keskellämme
ja että siksi jokainen päivä
on tuomion päivä
ja armon päivä. Tule, Herra Jeesus.

Kymmenen neitsyttä
Valvomisen sunnuntaihin liittyy Jeesuksen vertaus kymmenestä neitsyestä (KR1992 karsastaa neitsyt sanaa ja kääntää "morsiusneito")
Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian.

Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat.

Mutta keskellä yötä kuului huuto: 'Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!' 7 Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat viisaille: 'Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat.' Mutta viisaat vastasivat: 'Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta.' Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli.

Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin.

Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: 'Herra, Herra, avaa meille!' Mutta hän vastasi: 'Totisesti, minä en tunne teitä.'

Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä.
Matteus 25:1-13


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti