keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Taivaassa ei synnytä - sinne synnytään

Israelin Jumala luo ihmisen mieheksi ja naiseksi, jotka yhdessä ovat Jumalan kuva. Ihmiselle annetaan käsky, jonka me - monista muista Jumalan käskyistä poiketen - olemme tunnollisesti ja tehokkaasti täyttäneet!
Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu."
1 Ms 1:27-28
Tänään ihmisiä on yli seitsemän miljardia ja lisää ihmislapsia syntyy joka hetki. Koko muu elollinen luomakunta vapissee edessämme, kun saamme tehdä heille aivan mitä tahdomme.

Saddukealaiset eivät Jeesuksen aikana uskoneet ylösnousemukseen. Oppi on myöhäinen juutalaisuudessa ja pyhissä Kirjoituksissa eivätkä perinteiset saddukeukset saaneet sitä mahtumaan järkeensä. Aiheesta tuli keskustelua Nasaretin rabbin kanssa, joka vastasi näin Luukkaan evankeliumin mukaan.
Jeesuksen luo tuli sitten muutamia saddukeuksia, niitä, jotka kieltävät ylösnousemuksen. He esittivät hänelle kysymyksen: "Opettaja, Mooses on säätänyt näin: 'Jos miehen veli kuolee ja tältä jää vaimo mutta ei lasta, miehen tulee ottaa veljensä vaimo ja hankkia jälkeläinen veljelleen.' Oli seitsemän veljestä. Vanhin heistä otti vaimon ja kuoli lapsettomana. Silloin toinen otti hänet, sitten kolmas, ja vuorollaan kaikki seitsemän. Kaikki he kuolivat jättämättä jälkeensä lapsia. Lopuksi nainenkin kuoli. Kenen vaimo tämä nainen on oleva ylösnousemuksessa? Hänhän on ollut kaikkien seitsemän vaimona."

Jeesus vastasi heille: "Tässä maailmassa otetaan vaimo ja mennään vaimoksi. Mutta tulevassa maailmassa ne, jotka on katsottu ylösnousemuksen arvoisiksi, eivät enää mene naimisiin. He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia.
Luukas 20:27-36
KR 1992 tässä taas hieman silottelee suomenkieltä pudottaen tärkeän nyanssin - KR 1938 "tässä maailmanajassa" vastaa minusta tarkemmin kreikan αιών aion sanaa.


Taivaassa ei synnytetä lapsia
Opimme Herran Jeesuksen vastauksesta saddukeuksille, että tulevassa maailmanajassa ei mennä avioliittoon eli siellä ei synnytetä lapsia (Jeesuksen ajan paha ja avionrikkoja sukupolvi sentään yhdisti vielä nämä kaksi asiaa).

Taivaassa olevien ihmisten väkiluku ei kasva siellä luonnollisen syntymän kautta, vaan väestön määrä perustuu laskettuun kiintiöön arvollisiksi katsottuja kansalaisia. Tämä kiintiö on asetettu jo ennen maailman perustamista
Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä! Hän on siunannut meitä kaikella Hengen siunauksella, taivaallisilla aarteilla Kristuksessa. Jo ennen maailman luomista hän on valinnut meidät Kristuksessa olemaan edessään pyhiä ja nuhteettomia Kristuksesta osallisina. Rakkaudessaan hän näki hyväksi jo edeltä määrätä meidät yhteyteensä, omiksi lapsikseen, Jeesuksen Kristuksen tähden. Ylistetty olkoon hänen armonsa kirkkaus, kun hän antoi meille rakkaan Poikansa!
Ef 1:3-6

Taivaaseen synnytään
Taivaaseen valittu joukko on Jumalasta syntynyttä väkeä. Missä he sitten ovat syntyneet, jos eivät taivaaasa?

Taivaan kansalaisuuden saavat ovat syntyneet täällä tässä maailmanajassa, tässä maailmassa, tässä ajassa - Taivasten valtakunnassa.

Kuuluisin ja tutuin kohta tästä pyhän Raamatun opetuksesta on Jeesuksen yöllinen keskustelu arvostetun fariseuksiin kuuluvan Nikodemoksen kanssa. Johanneksen evankeliumi kertoo
Fariseusten joukossa oli Nikodemos-niminen mies, juutalaisten neuvoston jäsen. Hän tuli yöllä Jeesuksen luo ja sanoi: "Rabbi, me tiedämme, että sinä olet Jumalan lähettämä opettaja. Ei kukaan pysty tekemään sellaisia tunnustekoja kuin sinä, ellei Jumala ole hänen kanssaan." Jeesus vastasi hänelle: "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny uudesti, ylhäältä, hän ei pääse näkemään Jumalan valtakuntaa."  Nikodemos kysyi: "Miten joku voisi vanhana syntyä? Miten joku voisi mennä takaisin äitinsä kohtuun ja syntyä toisen kerran?"

Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä. Älä kummeksu sitä, että sanoin sinulle: 'Teidän täytyy syntyä uudesti.' Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita."
Joh 3:1-8

Born again Christians
Uudestisyntyneet kristityt ovat usein olemukseltaan ja käytökseltään niin pottumaista väkeä, että tavallinen kirkkokansa on alkanut välttää koko käsitettä.

Kastekaavassahan kirkko opettaa, että kasteessa synnytään Jumalan valtakuntaan ja tullaan Jumalan lapseksi. Eikös tämä sitten muka riitä, että ihan vaan armosta olemme pelastettuja, emme tekojemme tähden, emme edes uskon ratkaisumme tähden?

No ei tarvitse kauan tavallista suomalaista kirkkokansaa seurata, kun tajuaa että eivät nämä kaikki taida Jumalan lapsia olla. Vesi on kyllä, josta Jeesus Nikodemokselle puhuu, mutta missä Henki?

Kun Risto Blom osoitti esikoislestadiolaiselle kansalle, että heidän saarnaajillaan ei ole yhtenäistä opetusta siitä, miten tullaan Jumalan lapseksi, hän sai kenkää koko liikkeestä. Totuudenpuhujaa ei siedetty.

Muodostettiinpa yksityiskohdista millaisia oppeja tahansa, perustava totuus säilyy - taivaaseen synnytään. Sinne ei ole mitään muuta tietä!

Marttyyrikirkon kaunis tapa puhua uskonsa tähden surmattujen "syntymäpäivästä" liittyy tähän, mutta ei ole aivan sama asia. He ovat jo syntyneet Taivasten valtakunnassa ja nyt Jumalan lapsi pääsee kotiin kuoleman kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti