keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Vihreys ensin

Toivon, että he rakkauden yhteen liittäminä saisivat rohkeutta ja saavuttaisivat rikkaimman ja syvimmän tiedon: tulisivat tuntemaan Jumalan salaisuuden, Kristuksen, jossa kaikki viisauden ja tiedon aarteet ovat kätkettyinä.
Kol 2:2-3
Minua on askarruttanut ensimmäisen luomiskertomuksen kuvaus, että ruoho ja muu maan vihreys luotiin ennen aurinkoa.

Kolmas päivä
Jumala sanoi: "Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka maan päällä kantavat hedelmissään kukin lajinsa mukaista siementä." Ja niin tapahtui.  Maa versoi vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka kantoivat hedelmissään kukin oman lajinsa mukaista siementä. Jumala näki, että niin oli hyvä.  Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni kolmas päivä.
1 Ms 1:11-13

Neljäs päivä
Jumala sanoi: "Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia.  Ne loistakoot taivaankannesta ja antakoot valoa maan päälle." Ja niin tapahtui.  Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman hallitsemaan päivää ja pienemmän hallitsemaan yötä, sekä tähdet.  Hän asetti ne taivaankanteen loistamaan maan päälle,  hallitsemaan päivää ja yötä ja erottamaan valon pimeydestä. Jumala näki, että niin oli hyvä.  Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni neljäs päivä. 
1 Ms 1:14-19

Yhteyttäminen
Vihreys on nykyajan luonnontieteen saavuttaman ymmärryksen mukaan olennainen osa elämää maapallolla. Aurinko lähettää fotoneissa energiaansa ja kasveissa oleva vihreä klorofylli käyttää sitä hyväkseen "yhteyttäen" hiilidioksidista happea ja hiiltä. (Todellisuudessa kuvio on hieman monimutkaisempi). Eläimet ja ihmiset taas hengittävät sisään keuhkoihinsa happea ja kaikenlaisten kemiallisten tapahtumien jälkeen hengittävät ulos hiilidioksidia. Verenkiertojärjestelmä on vahvasti kuvassa, niin tiede sanoo, levittäen happea "punaisena" kaikkialle kehoon ja tuoden sieltä "sinistä" myrkyllistä hiilidioksidia uloshengitettäväksi.


Vaihtoehtoisia ratkaisumalleja
1. Uskovana voin pitäytyä lujassa luottamuksessa kaikessa virheettömään ja täydelliseen Raamattuun Chicagon 1978 julistuksen mukaan. Silloin sulkeudun bunkkeriini, sanon että näin se tapahtui ja jonain päivänä luonnontiede sen oivaltaa, ja Jumalan Sana on totta. Pahimmassa tapauksessa ryhdyn sorkkimaan luonnontieteen tuloksia  amerikkalaisen kreationismin tyyliin osoittaakseni, että kaikki luontoa koskeva kirjoits Raamatussa on niin ja aamen, katso, tiedekin sen osoittaa!

Silloin tiedän jo Raamatusta, miten asiat ovat, enkä niin tarvitse uutta tietoa tästä. Uskon kyllä, että vihreät kasvit yhteyttävät auringonvalon avulla ja tuottavat meille niin välttämätöntä happea, mutta se ei jotenkin raksaa mitenkään luomiskertomuksen kanssa yhteen.

2. Uskovana tai epäuskoisena voin nykyajan tiedon valossa laittaa vanhan Raamatun kauniisti hyllylle ja keskittyä opiskelemaan koululäksyä klorofyllistä. Kuuntelen piispojen ja vanhinten neuvoa, että Raamattu ei ole luonnontieteen oppikirja ja kristittynä omaksun sieltä yleisen ajatuksen että Jumala on kaiken luonut ja hyvin on tehnyt. Mutta nyt asiaan!


3. Raamattua lukevana voin kulkea tieteen maailmassa avoimin silmin ja opetuslapsen avoimin korvin ihmetellen ja kysellen. Opin, että todellakin Raamatun ensimmäinen luomiskertomus on mahdotonta ymmärtää oikein, ellei pidetä mielessä mikä on maakeskeinen eli geosentrinen maailmankuva.

Muinaisen Lähi-idän kulttuureihin ja tietoon vertailuja tehdessäni näen, että tämä kertomus poikkeaa täydellisesti vanhoista luomismyyteistä, joissa nykyajan pakanallisen tieteelliseksi väitetyn maailmankuvan tapaan asiat vain itsekseen syntyvät, ensin jumalat ja sitten heidän kauttaan muu todellisuus.

Raamatusta opin muutakin ja koetan pohtia, mitä kirjoittaja ajatteli nähdessään maan tuottavan vihreää, ruohoa ja siemeniä kantavia hedelmäpuita. Hän ei alkanut palvoa "elämän voimaa" Gea jumalatarta vaan kertoo, että maa tuottaa vihreää Jumalan käskystä. Hän ei ymmärrä eikä tiedä auringon ja vihreyden suhteesta mitään eikä siitä sanaakaan sano. Ottikin 3000 vuotta ennenkuin luonnon kirjasta siitä jotain ihmiset alkoivat ymmärtää!

Mutta koetan myös paneutua tieteen sanomaan. Ja täällä odottikin jymy-yllätys! Mikä on varhaisin tunnettu elämänmuoto tällä planeetalla? No, Länsi-Australian rannikon ikivanhasta noin 3 miljardia vuotta vanhasta basaltista on löydetty erityisissä olosuhteissa säilyneinä tähän asti vanhimmat tunnetut merkit elämästä maapallolla. Nämä ovat basaltin uumenissa säilyneitä bakteereja (cyanobacteria), jotka ovat siitä ihmeellisiä, että ne yhteyttävät happea! En ole alan asiantuntija, katso esimerkiksi luonnontieteen alasta kertovan Nature uutista asiasta  21.8. 2011 New candidates for oldest fossils.

Nykyajan tiede katsoo, että maapallon elämälle niin välttämätön ilmakehä on varhaisten bakteerien auringon voimalla "vihreästi" tuottamaa.

Näin olen oppinut tuntemaan Raamattua hieman paremmin, koettanut syventyä sen sanomaan sellaisena kuin se on. Raamattu on haastanut minua opiskelemaan myös luonnontieteitä, joista löysin mielestäni todella häkellyttävän "vihreyden" aivan sieltä alusta.

En suinkaan väitä, että Raamattu olisi jotenkin tiedettä ohjannut tai että hapen ja vihreyden yhteyden Raamatun kirjoittajat muka olisivat jotenkin aavistaneet - eihän koko kaasusta ole tiedetty mitään kuin parisataa vuotta vaikka ilmaa on haukottu toki pysyäksemme hengissä.

Vaan väitän, että näin Raamatun kanssa käsi kädessä kulkien saamme etsiä niitä tiedon ja viisauden aarteita, joita Kolossalaiskirjeen mukaan on Kristukseen kätketty (kaikki). Etsimme kaikenlaisin menetelmin, joita vain käytössämme on, sen sen sijaan että Raamatun kanssa laiskasti tai arkaillen paikallamme istuen jo kaikki aarteet omaisimme.

----
Raamattu ei ole mukava pehmeä peti, jossa koisimme vaan fakiirin piikkimatto, joka pistelee ja herättelee meitä virkeästi ahkeroimaan Jumalan maailmassa, iloiten oppimaan ja odottamaan, mitä uutta tiede tänään omilla menetelmillään Jumalan luomakunnasta löytää.

Siinä muokkautuu käsityksemme Raamatusta, Jumalan Sanasta, Jumalasta ja luomakunnasta ja ihmisestä, niinkuin on tarkoitus, että opetuslapsi oppii uutta. Eihän hän muuten olisi oppilas, disciple.

Ja mikä Opettaja meillä onkaan, Totuuden Henki! joka johdattaa meidät kaikkeen totuuteen (ei niin, että meillä jo kaikki totuus ja tarpeellinen tieto olisi hanskassa)

---
Kriittinen huomautus 1
Micrometre-sized crystals of iron sulphide — pyrite, or fool's gold — were found in and around the fossils' cell walls. This pattern of pyrite deposition also occurs in modern bacteria that power their metabolism by reducing sulphur-containing particles called sulphates to sulphides, although it is not conclusive evidence that the fossil cells also produced energy in this way. The possibility of linking a microfossil to its metabolism is the most exciting aspect of the work, says Javaux. "This could be a new way to identify microfossils," she says
Nature


... no mikkoseni, ovatkos nämä fossiilit sittenkään auringon voimalla happea yhteyttäviä vai meneekö tässä puurot ja vellit sinulta sekaisin? Huoh. Täytyy jatkaa opintoja.


Kriittinen huomautus 2
tarkoittaako Kolossalaiskirjeen sana todella "kätkettynä" eli piilotettuna vai onko se vain suomentajan tapa vanhahtavalla tavalla sanoa "on Hänessä"? 

niin... opiskelu senkun vaan jatkuu ja virheitä ja erheitä tulee tehtyä, joista on tehtävä parannus. Mitenkähän tuo on? Tarkistetaan... (huoh... tämäkin vielä...)

ἐν ᾧ εἰσι πάντες οἱ θησαυροὶ τῆς σοφίας καὶ γνώσεως ἀπόκρυφοι.
Kol 2:3

en ho eisi pantes hoi thesauroi tes sofias kai gnoseos apokryfoi

kyllä se vaan on "kätketty" ... joten porukalla aarteita etsimään Kristuksesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti