perjantai 23. marraskuuta 2012

Evoluution pimeä energia

Olen pannut merkille, että joidenkin kehitysbiologian edustajien asenteissa vaikuttaa tietynlainen dogmaattisuus Charles Darwinin alkuperäisen julkaisun suhteen. Samaan tapaan kuin Das Kapital on "pyhä" joillekin kommunisteille, The Origin of Species on "pyhä" joillekin evolutionisteille.

Evotionismi ja luonnonvalinta
Tämän ismin mukaan Darwin antoi avaimen eläimen salaisuuden ymmärtämiseen - huikean tärkeä teoria luonnonvalinnasta (natural selection) ja tätä teoreettista perusmallia, selityksen struktuuria, sovelletaan sitten uskollisesti kaikkiin elämän kehitystä koskeviin perustaviin kysymyksiin.

Miksi kasvit ovat vihreitä eivätkä mustia? No, koetetaan rekonstruoida ensimmäisten klorofyllien esiintymisen ympäristö (environment) ja löytää sieltä sitten taistelu olemassaolosta, joka johti vihreään. Varmaankin Utahin suolajärven vaalenpunaiset auringonvaloa yhteyttävät olivat ensin hallitsevia, ja klorofylli-eliöt joutuivat tyytymään vihreään! Näin on sovellettu Darwinin esittämää mekanistista kehityksen kaaviota taas kerran, ja toiset tutkijat nyökkäävät päätään - makes sense. Tuttua ja turvallista ja ah niin tieteellistä.

Toiset elämän kehityksen tutkijat sanovat  lievemmin, että kyseessä ei ole evolutionistien dogmatismi, vaan luonnonvalinnalle ei yksinkertaisesti kaikkina näinä Darwinin innoittaman intensiivisen tutkimuksen vuosina ei ole löytynyt mitään vaihtoehtoa.

Näin varmaan onkin. Mutta se, ettei luonnonvalinnan rinnalle ole löytynyt muita tieteellisiä selityksiä elämän kehitystä ajavasta voimasta ei sinänsä sano, etteikö muita selityksiä olisi. Niitä vain ei ole vielä tutkimuksessa opittu tuntemaan.

Avarruuden pimeä energia
Astrofysiikassa ei ole Charles Darwinin tapaista kunnioitettua tieteen profeettaa, joka niin totaalisesti hallitsee tutkimusalaa.

Voi olla, että astrofysiikan aiheiden valtavuus on myös sellainen, että se antaa tutkijalle terveellistä nöyryyttä.

(Evolutionismissa kun joskus haiskahtaa epätieteellinen "me jo tiedämme" - ilmapiiri, joka pyrkii vain soveltamaan samaa kaaviota aina uusiin haasteisiin. Kun työkalupakissa on vain vasara, kaikki näyttää naulalta.)

Astrofyysikot ovat todenneet, että galaksit näyttävät etääntyvän yhä kiihtyvällä nopeudella vastoin Sir Isaac Newtonin ymmärtämää painovoimaa, ehdottomana pidettyä luonnonlakia, johon suurinpiirtein kaikki tähtitieteessäkin nojaa. On kuin poika hyppäisi ponnahduslaudalta sukeltaakseen uima-altaan puhtaaseen veteen, mutta alkaakin lentää yhä kiihtyvällä vauhdilla ylös kohti kesäpilviä.

Nöyrästi ja totuudellisesti astrofyysikot ja kosmologit sanovat "nyt havaitsemme jotain, jota emme ymmärrä". He kutsuvat tätä nimellä "pimeä energia" (dark energy) siksi, että se on tiedon harmaata aluetta. Nyt on jo arvelut, että pimeä aine ja energia (dark matter, dark energy) käsittääkin suurimman osan maailmankaikkeutta ja ihmiskunnan tuntema "valoisa" aine ja energia muodostaa ehkä vain noin 4% kaikkeudesta!


Evoluution pimeä energia
Kehitysbiologit voisivat ottaa tästä oppia ja osoittaa hieman nöyryyttä elämän ihmeiden äärellä, jotka ovat vielä paljon monimutkaisempia kuin tähtitieteen arvoitukset.

Elämä maapallolla on alkanut ja kehittynyt ja edelleen kehittyy. Jotain toki tiedämme ja eräs tärkeä elementti elämän kehityksessä on luonnonvalinta (natural selection).  Mutta emme tieteen tasolla vielä tiedä lainkaan riittävästi, miksi ja miten niin tapahtuu. Havaintojen lisääntyessä tilanne käy yhä monimutkaisemmaksi, keskinäiset riippuvuudet syvemmiksi ja ympäristöolosuhteiden rekonstruointi yhä vaativammaksi. (biodiversity, biocomplexity, bio ...)

Elämä näyttää käyvän vastoin luonnonlakeja, rikkoen räikeästi fysiikan entropian perustavan säännön siinä missä kiihtyvällä nopeudella lentävät galaksit rikkovat painovoiman horjumattomat lait.

Emmekö nyt voisi nöyrästi ja totuudellisesti sanoa, että elämän kehitys, evoluutio, on havainnoissa todettu luonnonilmiö, jolle ei ole löydetty vielä tieteellistä selitystä. Evoluution pimeä energia?

Entä ID?
Joku voi sormea varottavasti heiluttaa, että tällainen epämääräinen "evoluution pimeä energia" -ajattelu on vain muunnelma älykkään suunnittelun teemasta (Intelligent Design ID). ID pyrkii osoittamaan, että luonnossa esiintyvä mielekkyys ei voi olla sokean sattuman tulos, vaan osoittaa älykästä suunnittelua. (Voiko tämän selvemmin termin älykäs suunnittelu selittää?)

"Evoluution pimeä energia" on jotain aivan muuta kuin ID ajattelu, koska siinä kiinnitetään huomio elämän historiaan eikä johonkin ihmisen ajatukseen siitä, miten Jumala älykkäästi toimii. Kaikin tieteen keinoin käynnissä oleva elämän tutkimus, niin kehitysbiologia kuin astrobiologia kuin elämän kemian ja fysiikan tutkimus, kohdistuvat todelliseen elämään sellaisena kuin se luonnossa havaitaan.

"Pimeä" on otettu mukaan termiin vain alleviivaamaan sitä tosiasiaa, että aikamme tieteellinen tutkimus on nostanut esiin enemmän kysymyksiä elämästä, sen alusta, kehityksestä ja tulevaisuudesta, kuin mihin se pystyy vastaamaan.

Elämä on enemmän.

Sen tunnustaminen on terveellistä tutkijan ja opiskelijan nöyryyttä, joka palkitsee itsensä uteliaisuutena, kyselynä, "en vielä tiedä" opetuslapseutena valtaisan Luonnon Kirjan äärellä. Epävarmuutena ja kyselynä, joka parhaiten vie tieteellistä tutkimusta eteenpäin.


3 kommenttia:

  1. Nöyryys on aina tieteen teossa hyvästä. Me emme vielläkään tiedä evoluutiosta tarpeeksi. Myös vanhemmista sukupuuttoaalloista on vaikea saada lisää tietoa.

    VastaaPoista
  2. "Elämä näyttää käyvän vastoin luonnonlakeja, rikkoen räikeästi fysiikan entropian perustavan säännön.."
    Hmm... tuosta en ymmärrä olevan näyttöjä?
    Mitä tarkoitat?

    VastaaPoista
  3. Eero Junkkaala tekee minusta hienosti eron evoluutioteorian ja evolutionismin välillä. Hän kirjoittaa, että evoluutioteoria on biologiaa ja evolutionismi filosofiaa. Hänen mielestä evoluutioteorian ja evolutionismin sekoittaminen aiheuttaa paljon turhaa sekaannusta näistä asioista keskustellessa, jonka hän tuo esiin kirjassaan Alussa loi Jumala. Siinä on käsitelty luomisuskon suhdetta tieteelliseen maailmankuvaan. Mats Björklund kirjassaan Evoluutiobiologia tuo esiin sen, että naturalistinen virhepäätelmä on luonnollisten populaatioiden ominaisuuksien heijastaminen koskemaan omaa lajiamme. Evolutionismin tällä hetkellä kuuluisin edustaja on Richard Dawkins, jonka näkemyksiä on kritisoinut Alister McGrath kirjassaan Dawkinsin jumala. Sosiaalidarwinismia on käsitellyt Tapio Puolimatka kirjoissaan Usko, tiede ja evoluutio sekä Tiedekeskustelun avoimuuskoe, joissa hän ottanut myönteisen kannan älykkään suunnitelman ideaan. Eero Junkkaala taas suhtautuu kriittisesti kreationismiin, johon hän liittää myös älykkään suunnitelman idean. Hänen mielestä nuoren maan kreationismin taustalta löytyy seitsemännen päivän adventismia, jonka edustajia on vedenpaisumusgeologian perustajiin kuuluva George McCready Price kirjallaan The Fundamentals of Geology.

    VastaaPoista