torstai 3. lokakuuta 2013

Marihuanan lääkekäyttö Suomessa

Nestemäistä Cannabis indica -uutetta sisältävä lääkepullo vuodelta 1906.
kuva wikimedia

Indianan osavaltion tuomari tuomitsi miehen julmasti kidutettavaksi öin ja päivin lopuksi elämäänsä.

Mies oli nimittäin viljellyt omaan käyttöönsä marihuanaa ja saanut sillä taudin aiheuttamat hirveät tuskansa vähenemään.

Tuomari totesi teon lainvastaiseksi, mutta myönsi, ettei mies ollut laittomasti viljellyt marihuanaa taloudellista hyötyä saadakseen, vaan omaan käyttöönsä. Hänet tuomittiin siksi vain sakkoihin ja kasvit hävitettäviksi. Takaisin kiduttavan kivun keskelle!

Katso Indianan tilanteeesta tänään esimerkiksi tämä mpp.org linkki.

Tämän ja muiden tapausten tähden USA:ssa on Indianassa ja useammassa muussa osavaltiossa käynnissä kannabiksen lääkekäyttöä koskevan lainsäädännön uudistaminen.


Suomessa kannabiksen lääkekäyttö on ollut sallittua vuodesta 2008 alkaen - lainsäätäjät päättivät asiasta samoihin aikoihin kuin täällä Israelissa marihuanan lääkekäyttö tuli luvalliseksi lääkärien tiukan valvonnan alla.

Rovaniemeläinen mies esitti samaan tapaan hampun kasvattamisensa syyksi kipujensa lievittämisen, mutta toisin kuin Indianan tapauksessa, oikeus ei hänen selitystään uskonut. (linkki) Indianassa uskoivat, ja silti määräsivät takaisin 24x7 kidutukseen.

MTV3 ohelmassa lääkäri Esti Laaksonen ja hänen potilaansa kertoivat, että lääkekannabis ei ole sama kuin huumeena käytetty marihuana, vaan siitä on otettu terveydellisesti hyödylliset aineet lääkkeeksi. Potilaat kertovat, että lääkekannabis voi olla vähemmän koukuttavaa kuin perinteiset kipulääkkeet.

Suomalaisessa wikipediassa on asiallinen selvitys, jonka johdannon kopioin tähän.


WIKIPEDIA
Lääkekannabis on lääkinnällisissä tarkoituksissa käytettyä, hampusta saatavaa kannabista, jota käytetään Suomessa MS-taudin lihasjäykkyyteen, elleivät muuta hoidot tehoa. Kanadassa sillä voidaan hoitaa hermo- ja syöpäkipua.

Kannabiksen käyttö lääkkeenä on vanha ilmiö: sitä on käytetty lääkkeenä Kiinassa yli 2 700 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Alankomaat hyväksyi kannabiksen käytön reseptilääkkeenä ensimmäisenä maailmassa 1. syyskuuta 2003 syöpäkivun, HIV:n ja MS-taudin jäykkyyden hoitoon. Suomessa sen käyttö on ollut lääkärin määräämänä sallittua pienelle potilasryhmälle vuodesta 2008 alkaen.

Nykyään varsinkin Yhdysvallat, Britannia, Alankomaat ja Australia tekevät lääkekannabistutkimusta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa lääkekannabis on ollut vuonna 2010 myös sallittu 13 eri osavaltiossa.

Kannabista käytetään monien eri sairauksien hoidossa.

Kannabiksen vaikutus perustuu siinä oleviin kannabinoideihin, joita on löydetty kasvista ainakin 85 kappaletta sekä terpeeneihin, joita on löydetty kasvista yli 200 kappaletta.

Lääkekäytön kannalta kasvin kannabinoideista merkittävimpiä on kannabidioli (CBD), jonka on osoitettu eläinkokeissa lievittävän levottomuutta. Eläinkokeiden perusteella kannabidioli vaikuttaa myös tulehduksia hillitsevästi, sillä se heikentää immuunivastetta. Kannabidiolista johdettujen yhdisteiden on myös havaittu laboratoriokokeissa hillitsevän ihmisen syöpäsolujen jakautumista.

Suomessa myyntiluvan on saanut Sativex (en:Nabiximols) valmiste, joka sisältää kahta kasviperäisiä kannabinoidia, tetrahydrokannabinolia (THC) ja CBD:ia. Yhdessä suihkauksessa Sativexia on 2.7mg THC:ia ja 2.5 mg CBD:ia eli suhde on lähes 1:1. Erityisluvalla voi saada valmisteita, jotka sisältävät kuivattua kannabiskasvin kukintoa. Näistä Bedrocan sisältää 19% THC:ia ja alle 1% CBD:ia. Näitä käytetään höyrystimellä hengittämällä tai kuumavesiuutteena. Lisäksi on olemassa suun kautta otettavia kapseleita, jotka eivät ole kasviperäisiä, vaan sisältävät jotain yksittäistä synteettistä kannabinoidia.

Lue koko artikkeli wikipediastaEi kommentteja:

Lähetä kommentti