torstai 31. lokakuuta 2013

Kansanedustaja Tarja Filatov ja Eeva Haydnin oratoriossa Luominen

kuva filatov net
Kotimaa24 uutisoi Ajankohtaisen Kakkosen sanottua:
"Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) kertoi Ajankohtaisen Kakkosen Islam-illassa tiistaina vaatineensa efesolaiskirjeeseen perustuvan epistolan poistamista ortodoksisesta vihkikaavasta. Filatovin mukaan hänet vihkinyt ortodoksipappi oli suostunut naisen alamaisuudesta puhuvan epistolan poistamiseen, koska se olisi papin mukaan ollut pienempi synti kuin naimisiinmeno maistraatissa."
lue koko uutinen  Simo Alastalo 30.10.2013 11:57 Kotimaa24


Efesolaiskirjeen teksti
Kyseinen pyhän Raamatun teksti kuuluu KR 1938 suomennoksen mukaan
22. Vaimot, olkaa omille miehillenne alamaiset niinkuin Herralle;
23. sillä mies on vaimon pää, niinkuin myös Kristus on seurakunnan pää, hän, ruumiin vapahtaja.
24. Mutta niinkuin seurakunta on Kristukselle alamainen, niin olkoot vaimotkin miehillensä kaikessa alamaiset.
25. Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä,
26. että hän sen pyhittäisi, puhdistaen sen, vedellä pesten, sanan kautta,
27. saadakseen asetetuksi eteensä kirkastettuna seurakunnan, jossa ei olisi tahraa eikä ryppyä eikä mitään muuta sellaista, vaan joka olisi pyhä ja nuhteeton.
28. Samalla tavoin tulee myös miesten rakastaa vaimojansa niinkuin omia ruumiitaan; joka rakastaa vaimoansa, hän rakastaa itseänsä.
29. Sillä eihän kukaan koskaan ole vihannut omaa lihaansa, vaan hän ravitsee ja vaalii sitä, niinkuin Kristuskin seurakuntaa,
30. sillä me olemme hänen ruumiinsa jäseniä.
31. "Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi."
32. Tämä salaisuus on suuri; minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa.
33. Mutta myös teistä kukin kohdaltaan rakastakoon vaimoaan niinkuin itseänsä; mutta vaimo kunnioittakoon miestänsä.
Ef 5:22-33

Tarja Filatov (s. 1963) on näin julkisesti ottanut kirkkonsa vihkikaavan todella vakavasti ja pyytänyt, että tämän naisen alamaisuutta koskevan tekstin sijasta luettaisiin jokin muu Raamatun teksti. Näin ilmeisesti myös tehtiin koko vihkitilaisuuden peruuntumisen uhatessa.

Tapahtuman näyttävä julkistaminen sai minut varsin hyvälle tuulelle, miten syvällisesti totta Raamattu onkaan!


Haydnin oratorio Luominen
Josef Haydn vuonna 1792
muotokuva Thomas Hardy
kuva wikimedia
Itävaltalainen Josef Haydn (1732-1801) on länsimaisen klassisen musiikin juhlittuja säveltäjämestareita. Eräs hänen valtavan laajan tuotantonsa huipuista on oratorio Luominen (1798).

Solistien, kuoron ja orkesterin taitavalla käytöllä Haydn maalaa väkevän kuvan alun kaaoksesta aina Aadamin ja Eevan luomiseen ja koko muusikkojen joukon kohottamaan suureen Jumalan loppuylistykseen, Aamen, Aamen, Aamen.

Haydn varmasti tiesi, mitä on musiikin harmonia. Oratoriossa on itse asiassa kohta, jossa tenori laulaa sanan "harmonia" - kerrotaan, että Haydn työskenteli tuon yhden lyhyen jakson kanssa useita päiviä.

Kaiken musiikin tasapainon ja harmonian keskellä on sitä räikeämpi erityisen epämiellyttävä kohta Eevan laulussa. Se on niin ikävä, että se usein jätetään oratorion esityksestä kokonaan pois (mikä on vahinko, tämäkin kohta on musiikin mestarin taitava saavutus siinä missä sana harmonia!).

Aadam ja Eeva laulavat yhdessä mitä ihanimpia ja sopusointuisimpia duettoja ja sooloja. Mutta siinä kohdassa aariaansa, missä Eeva laulaa miehestään, joka häntä hallitsee (herrschen), säveltäjä pisti nuotit todella pahaan dissonanssiin.


Alamaisuus rangaistus synnistä
Aadam ja Eeva
Jan Gossaert Mabuse (1510)
kuva wikipaintings

Ehkä Eevan sydämen epäsointuun on vaikuttanut Haydnin tunnettu huumorintaju tai sitten hänen halunsa yllättää kuulijansa. Epämääräinen alun kaaos-jakso päättyy esimerkiksi sellaiseen musiikin räjähdykseen, että ensi-illassa jonkun rouvan hattu säikähdyksestä aivan putosi Haydnin suureksi riemuksi.

Ehkä tähän riitasointuun on vaikuttanut Haydnin oma perhe-elämän, kerrotaan että vainmonsa on ollut varsin hallitseva henkilö.

Teologisesti oratorio Luominen on tässä Eevan aarian kohdassa täsmälleen oikeassa - kertoohan Raamattu Eedenin puutarhasta, että naisen alistettu asema ei ole hyvä asia, vaan syntiinlankeemuksen seuraus, rangaistus Jumalan pyhän tahdon rikkomisesta.
Ja vaimolle hän sanoi: "Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinun pitää synnyttämän lapsia; mutta mieheesi on sinun halusi oleva, ja hän on sinua vallitseva".
Genesis 3:16
Vähemmästäkin moderni nainen nousee kapinaan Jumalan sanaa vastaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti