torstai 16. heinäkuuta 2015

Mietteitä Budapestista: Stalingrad

Unkarilaisia sotilaita Stalingradin luona talvella 1942.
Pakkasta oli toisinaan -40 C
kuva copyright Worldwartwozone.forum
Maaliskuun 1. 1940 Unkarin kuningaskunta järjesti joukkojaan muodostaen kolme armeijakuntaa. Kukin armeijakunta käsitti kolme divisioonaa, joissa oli kolme jalkaväen rykmenttiä ja tykistörykmentti. Lisäksi niihin kuului ratsuväen prikaati, kaksi moottoroitua jalkaväen prikaatia, ilmatorjuntapatteri, viestikomppania ja ratsuväen tiedustelukomppania.

Unkarin kansan tragedioiden pitkään histoiraan kuuluu näistä erityisesti Toinen armeijakunta (Második Magyar Hadsereg), jonka akseli-vallat lähettivät mukaan Stalingradin piiritykseen.

Akenraali-luutnantti Gusztáv Jány 1920-luvulla
kuva Wikimedia
Toisen armeijakunnan komentajaksi määrättiin kenraali-luutnantti Gusztáv Jány (1883-1947), joka oli tehtävässä vuoteen 1943 asti. Hän johti Unkarin armeijaa Stalingradin piirityksessä ja tuomittiin maan miehityksen jälkeen sotarikollisena. Hänet teloitettiin ampumalla Budapestissä 26. 11. 1947. Jányn maine puhdistettiin virallisesti vasta vuonna 1993 neljä vuotta sen jälkeen, kun Unkari oli vapautunut sisäisesti romahtaneen Neuvostoliiton otteesta.

Vuoden empimisen jälkeen Unkari julisti Saksan toivomuksen mukaisesti Neuvostoliitolle sodan kesäkuun 27. 1941. Tämä tapahtui seuraavana päivänä sen jälkeen, kun tuntemattomat koneet olivat pommittaneet Kassan kaupunkia aiheuttaen joitain kuolonuhreja ja vähäisiä aineellisia vahinkoja. (Nykyisin Slovakian alueella).  Pommikoneita ei ole tähän päivään mennessä tunnistettu, mutta ilmahyökkäys antoi Unkarille muodollisen syyn - tai tekosyyn - liittyä taisteluiihin Neuvostoliittoa vastaan. Tämä vallanpitäjien tekemä virhe oli koko Unkarin kansan kohtalon kannalta suunnaton.

Stalingradia kohti.Saksalaisia  Donin varsilla kesällä 1942
"Bundesarchiv Bild 101I-218-0510-22, Russland-Süd, Panzersoldat"
by Bundesarchiv, Bild 101I-218-0510-22 / Thiede / CC-BY-SA.
Licensed under CC BY-SA 3.0 de via Wikimedia Commons
Toisen armeijan miesvahvuus nostettiin 209.000 sotilaaseen. Mukaan lisättiin 50.000 juutalaista pakkotyöläistä maassa 1939 laaditun järjestelmän puitteissa.  Jalkaväkeä ennätettiin kouluttaa vain kaksi kuukautta ennen marssikäskyä, joten sen taistelumoraali ja taidot olivat heikot.

Armeija lähetettiin huhtikuun 11. 1942 Saksan eteläisen armeijaryhmän B (Heeresgruppe Süd) mukaan, ja se osallistui strategiseen kesähyökkäykseen, "siniseen operaatioon" (Fall Blau tai operaatio Braunschweig). Armeijaryhmä B eteni Volgaa seuraten kohti strategisesti ratkaisevan tärkeää Stalingradia.


Stalingrad
Joukkojen sijainti Stalingradin piirityksen aikana 1942
Unkarin Toinen armeija kartan vasemmassa ylälaidassa
kartta www.ibiblio.org
Stalingradin luona Unkarin toinen armeija sai tehtäväkseen suojata Italian 8:n armeijan pohjoista siipeä Don-joen varrella olevasta Liskistä (alias Novaya Pokrovka, sitten Svoboda) Rossosh kaupunkiin. Mussolinin  vuonna 1942 perustama Armata Italiana in Russia oli vahvuudeltaan 235.000 miestä. 

Stalingradin puolustaja kenraali Vasili Tšuikov
Neuvostoliiton marsalkka
kuva Wikimedia
Panssarijoukkojen kenraali Friedrich Paulus (1890-1957) komentama Saksan Kuudes armeija saapui Stalingradin luo elokuun 23. 1942. Tuhat Luftwaffen konetta pommitti samana päivänä kaupungin rauniokasaksi, jota puolusti kenraali Vasili Tšuikovin (1900-1982) komentama sotilaallisesti heikko Neuvostoliiton 62. armeija. Ansioistaan Stalingradin ratkaisutaisteluissa Tšuikovista tehtiin kahdesti Neuvostoliiton sankari ja hänet ylennettiin sodan jälkeen Neuvostoliiton marsalkaksi.

Taistelu oli äärimmäisen veristä ja raakaa saksalaisten ja venäläisten kamppaillessa raunioiden keskellä jokaisesta metristä. Ylivoimaiset saksalaiset eivät onnistuneet murtamaan Stalingradin puolustusta, vaikka venäläiset ajettiin aivan Volgan rannoille muutamaan maihinnousukohtaan. Kamppailu elokuusta marraskuuhun 1942 merkitsi Stalingradin loukkuun jääneelle siviiliväestölle järkyttävää murhaavaa aikaa.


Pinsettiliike
Neuvostoliiton korkein sotilasjohto, Stavka, käynnisti marraskuun 19. 1942 massiivisen kahden rintaman hyökkäyksen, joka jätti Saksan kuudennen armeijan väliinsä. Operaatio Uranus oli klassinen pinsettiliike. Osa joukoista hyökkäsi pohjoisessa Don-joesta länteen ja toinen osa Stalingradista etelään Unkarin Toisen armeijan ja Romanian Kolmannen ja Neljännen armeijan hallussapitämien alueiden kautta. Neuvostojoukot kohtasivat toisensa Kalach-na-Donussa sulkien 23. marraskuuta vain viiden päivän taistelujen jälkeen sulkien Saksan Kuudennen armeijan saarroksiin. 

Unkarin Toisen armeijan jäännökset joutuivat tammikuun 13. 1943 Neuvsotoliiton Operaatio Pieni Uranus hyökkäyksen jyräämäksi ja loppu tuli Don-joen varrella Liskissä (Svoboda).  Armeija lakkasi olemasta toimiva sotilaallinen yksikkö ja sen jäännökset liitettiin Budapestin 1944 valtauksen jälkeen Unkarin Kolmanteen armeijaan.


Unkarin tragedia

Ainoa säilynyt Toisen maailmansodan aikainen unkarilainen Turan tankki. Kubinkan museo
"Turan tank kub2" by Saiga20K - Own work.
Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Huonosti koulutetuilla ja heikosti varustetuilla Unkarin Toisen armeijan joukoilla ei ollut mitään mahdollisuuksia Stalinin urkujen soidessa. Unkarilaisten Turan oli voimaton Neuvostoliiton T-34 tankkeja vastaan symbolisoiden näin huonosti aseistettujen joukkojen tilannetta. Saksalaiset eivät myöskään antaneet unkarilaisille tehokkaampia tankkeja tai merkittävää panssarintorjuntakalustoa.

Matkaan sotareissulle lähti vuonna 1942 yli 200.000 unkarilaista miestä ja 50.000 juutalaista pakkotyöläistä. Takaisin kotimaahan palasi vuotta myöhemmin vain 40.000 miestä ja 28.000 pakkotyöläistä. Kahdentoista kuukauden kuluessa yli 100.000 oli kaatunut taistelukentillä tai paleltunut nälkäisenä jäiseen hankeen, 35.000 haavoittunutta tarvitsi hoitoa ja kuntoutusta ja 60.000 unkarilaista joutui sotavankeuteen Stalinin Neuvostoliittoon. A.T. Komjathy on kirjoittanut, ettei yksikään kansakunta ole menettänyt yhtä paljon miehiä niin lyhyessä ajassa kuin Unkari 1942-43,  ( A Thousand Years of the Hungarian Art of War. Toronto 1982),

Venäjän rintaman kannalta Saksa ei juurikaan hyötynyt Unkarin heikosti koulutetusta ja huonosti varustetusta miesjoukosta, josta tuli Stalingradin luona lähinnä tykinruokaa. Kun sota sitten ulottui Unkariin 1944, kaikki nuo kaatuneet, haavoittuneet ja vangitut miehet olivat poissa puolustamasta kotimaataan.

Unkarin juutalaisia naisai ja lapsia saapuu Auschwitziin
"Bundesarchiv Bild 183-N0827-318, KZ Auschwitz, Ankunft ungarischer Juden"
by Bundesarchiv, Bild 183-N0827-318 / CC-BY-SA.
Licensed under CC BY-SA 3.0 de via Wikimedia Commons

Stalingrad 1942-43 on vähemmän tunnettu osa Unkarin juutalaisten murheellista kohtaloa Toisen maailmansodan aikana. Yli puolet 50.000 pakkotyöläisestä menehtyi siellä. Varsinainen vaino, jossa Unkarin kukoistava juutalaisuus tuhottiin, alkoi vuonna Unkarin fasistien toimesta vuonna 1944.

2 kommenttia:

  1. Kannattaisi sen verran nähdä vaivaa, että kirjoittaa nimet oikein.
    Maailmassa on muitakin kieliä kuin amerikka, ihan kulttuurikieliä.
    Vie kirjoittajalta uskottavuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Tarkistin kaikki nimet, miten ne esiintyvät suomenkielisissä lähteissä, Kaikki muut näyttävät olevan okay, mutta korjasin Stalingradin kuuluisan venäläisen kenraalin nimen muotoon Vasili Tšuikov.

      Poista