perjantai 9. lokakuuta 2015

Goog ja Magog (1) Noan ja Ruubenin pojanpojat

Magog Noan pojanpoika
1 Tämä on luettelo Nooan poikien, Seemin, Haamin ja Jafetin, jälkeläisistä. Vedenpaisumuksen jälkeen heille syntyi poikia. 
2  Jafetin pojat olivat Gomer, Magog, Madai, Javan, Tubal, Mesek ja Tiras. 
3 Gomerin pojat olivat Askenas, Rifat ja Togarma. 
4 Javanin pojat olivat Elisa ja Tarsis; myös kittiläiset ja rodanilaiset ovat hänen jälkeläisiään. 
5 Näistä erkanivat omiin maihinsa rannikoiden ja saarten kansat, kukin kansa kielensä ja heimonsa mukaan.
Gog Ruubenin pojanpoika
Gog - tutummin Goog - niminen mies luetellaan 1 Aik. 5 alussa Jaakobin pojan Ruubenin jälkeläisenä. Hän kuuluu niiden Israelin heimojen kantaisiin, jotka asuivat paimentolaisina Jordanin itäpuolella.
1 Seuraavassa ovat Ruubenin, Israelin esikoisen, jälkeläiset. Ruuben oli Israelin esikoinen, mutta koska hän häpäisi isänsä vuoteen, ei häntä enää mainittu esikoiseksi, vaan johtoasema annettiin Israelin pojan Joosefin jälkeläisille. 2 Juudasta kuitenkin tuli veljeksistä mahtavin, ja hänen jälkeläisistään nousi hallitsija, vaikka esikoisoikeus kuului Joosefille.

3 Ruubenin, Israelin esikoisen, pojat olivat Henok, Pallu, Hesron ja Karmi.

4 Joelin poika oli Semaja, tämän poika Gog, tämän Simei, 5 tämän Miika, tämän Reaja, tämän Baal 6 ja tämän Beera, jonka Assyrian kuningas Tiglatpileser vei pakkosiirtolaisuuteen. Hän oli silloin Ruubenin heimon päämies. 7 Sukuluetteloissa olivat sukuineen mainittuina hänen veljensä Jeiel, joka oli päällikkö, Sakarja 8 sekä Bela, jonka isä oli Asas, Joelin pojan Seman poika.

Ruubenin jälkeläisiä asui Aroerin seuduilla Neboon ja Baal-Meoniin saakka. 9 Idässä heitä asui sen autiomaan laidoille asti, joka alkaa Eufratvirrasta, sillä heillä oli Gileadissa runsaasti karjaa. 10 Saulin päivinä he ryhtyivät sotaan hagarilaisia vastaan, kukistivat hagarilaiset ja asettuivat heidän asuinsijoilleen kaikkialle Gileadin itäosiin.
1 Aik 5:1-10
1 Aikakirjan sukuluettelossa Gogin tausta on outo, koska hänen isäänsä Joelia ei mainita Ruubenin poikien joukossa 1 Aik. 5:3, Sen sijaan teksti hyppää 1 Aik. 5:4 suoraan Joeliin, joten alkuteksti voi olla tässä kohtaa jotenkin vaurioitunut. Mahdollinen selitys on, että koska koko jakso on kirjoitettu vanhempaan sukuluetteloon nojaten ("lähdeviittaus" 1 Aik. 5:7) ja lisää erilaisia yksityiskohtiaisia tietoja nimilistaan,.Joelin nimi on tässä kohdassa jäänyt kirjoittajalta vahingossa pois. (Varmaankin monia muitakin selityksiä on outoudelle tarjottu).


Asuinalue


Heimojen asuinalueet Joosuan aikaan
Kartta wikimedia
1 Aikakirjan mukaan Gog asui Jordanista itään olevan laajan syyrialais-arabialaisen autiomaan tasangolla. Tekstin mukaan ruubenilaisia asui myös Gileadin vuorimailla Kinneretin eteläpuolelta Kuolleen Meren pohjoisrantaan. 

Joosuan kirjan luetteloihin perustuva kartta sijoittaa heidät 500 vuotta aiemmin Moabin alueelle Kuolleen Meren itäpuolelle. Tämä oli assyrialaisten hyökkäyksen aikaan itsenäinen kuningaskunta, joten ruubenilaisten on täytynyt siirtyä muualle ennen suurvallan hyökkätystä 700-luvulla eKr.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti