torstai 15. lokakuuta 2015

Seurakuntalainen.fi ja Pekka Reinikainen

Seurakuntalainen.fi taustajärjestöt kutsuivat lääkäri Pekka Reinikaisen blogien kirjoittajaksi, ja hän onkin ahkerasti niitä sinne laatinut uskon ja luonnontieteen asioista. Kohteena on erityisesti darwinismi, kehitysoppi, jonka arvosteluun monet teksteistä liittyvät.

Sivut antavat Reinikaisen kirjoituksille luotettavalta vaikuttavan viitekehyksen, ja muiden blogistien tavoin hän on vapaa kirjoittamaan valitsemistaan aiheista mitä tahtoo. Suomalaisen kristikansan moniin eri suuntiin kuuluvat seuraavat seurakuntalainen.fi sivuja, jotka monella tavoin pitävät meitä ajan tasalla tuoreista tapahtumista ja antavat ajattelemisen ja kiitoksen aiheita. (Kotimaa24 muuttuminen maksulliseksi on ehkä jonkinverran lisännyt myös tavallisen kirkkokansan kiinnostusta tätä sivustoa kohtaan.)

Tätä kirjoitettaessa Reinikaisen tuore blogi käsittelee tänä vuonna jaettua kemian Nobel palkintoa otsikolla "Nobel darwinismin nollaamisesta".

Hyvää. blogi antaa asiallista tietoa luonnontieteen edistymisestä ja esittelee maallikolle ymmärrettävällä tavalla monimutkaisia DNA prosesseja ja tässä tapauksessa solun ihmeellistä kykyä korjata kopiointivirheitä, jota Tomas Lindahl Paul Modrich ja Aziz Sancar ovat ansiokkaasti selvitelleet.

Ongelma: monien suomalaisten uskovien suhtautuminen luonnontieteeseen on perusteellisesti poissa raiteiltaan. Sen sijaan, että kristityt iloitsisivat Jumalan ihmeellisistä luomisteoista, joita tiedemiehet teorioillaan, kokeillaan ja tulkinnoillaan tuovat esiin, he ahdistuksenomaisesti pelkäävät totuutta ja hakeutuvat tunkkaisiin uskon bunkkereihin sulkien sen ovet ja ikkunat. Kutsu tulla ulos ihailemaan luomakunnan osoittamaa Luojan suuruutta ja viisautta ei mene perille, vaan bunkkerin paksun betonin sisältä kuuluu kestämättömän asetelman puolustukseen haalittuja uskonlauselmia ja Raamatun tekstejä.

Reinikaisen tehokas kirjoitustyyli ruokkii tätä asetelmaa, heristellen nyrkkiä pelottavalla kehitysopin hirviölle, joka uhkaa uskon perusteita. Asiatiedon keskellä ui kaikenlaisia perustelemattomia uskonlauselmia, joihin kristityt tarttuvat ja joita he ymmärtävät vaikka eivät ehkä pystyisi seuraamaan blogin sisältämää Nobel tason tutkimusta koskevaa keskustelua. Aha, näin siis selvisi vedenpaisumusta edeltävien ihmisten pitkä elinikä, hienoa! No niinhän se on, uusdarwinismi joka yhdistää luonnonvalinnan ja geenitutkimuksen on isästä perkeleestä. Raamattu on totta, kirjain kirjaimelta, halleluja!  Luja on tämä uskovien pimeä bunkkeri ja tämä seurakuntalainen.fi blogisti sen päälle lisää betonia valaa.

Ratkaisu: uskovien pelokkaaseen suhtautumiseen tieteelliseen tutkimukseen biologiasta astronomiaan, geologiasta historiaan ja Raamatun tieteellsieen analyysiin on vain yksi lääke. Se on hyvin henkilökohtainen päätös alkaa ottaa selvää juuri niistä asioista, jotka eniten pelottavat ja vaivaavat. Olipa se sitten uskontopsykologia, psykiatria, kehitysoppi, geenitutkimus, kosmologia tai mikä tahansa - totuus tekee meidät vapaiksi, kuten Jeesus itse sanoo viitaten omiin sanoihinsa.
Niille juutalaisille, jotka nyt uskoivat häneen, Jeesus sanoi: "Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita."
Johannes 8:31


6 kommenttia:

 1. Minut pelasti takaisin hengellisyyden todeksiottamiselle syvempi tutustuminen mielenterveysongelmien taustatietoihin psykologiasta,sosiologiasta,antroposofiasta jne. . Myöhenmmin jopa pinnalliset tiedot luonnontieteistä ovat johtaneet samaan suuntaan.

  Kaikki eivät jaksa sellaista tietä vaeltaa ja luulevat tosiaankin että jos jokin asia on ristiriidassa Raamatun sanan kanssa niin koko rakennelma voi sortua. En enään väittele enkä yritä enään ylipuhua ketään tällaisista. Olen hyvilläni jos joku osaa Mikon tavoin "valistua" ja näkee kuinka kaikki todistaa yhdestä ja samasta.

  Itse olen kyllä oppinut jotakin noiden "oikeast"i uskovien lapsenmielisyydestä ja toivoisin että minullakin olisi sellaista viattomuutta.

  VastaaPoista
 2. Minut pelasti takaisin hengellisyyden todeksiottamiselle syvempi tutustuminen mielenterveysongelmien taustatietoihin psykologiasta,sosiologiasta,antroposofiasta jne. . Myöhenmmin jopa pinnalliset tiedot luonnontieteistä ovat johtaneet samaan suuntaan.

  Kaikki eivät jaksa sellaista tietä vaeltaa ja luulevat tosiaankin että jos jokin asia on ristiriidassa Raamatun sanan kanssa niin koko rakennelma voi sortua. En enään väittele enkä yritä enään ylipuhua ketään tällaisista. Olen hyvilläni jos joku osaa Mikon tavoin "valistua" ja näkee kuinka kaikki todistaa yhdestä ja samasta.

  Itse olen kyllä oppinut jotakin noiden "oikeast"i uskovien lapsenmielisyydestä ja toivoisin että minullakin olisi sellaista viattomuutta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Markku viisaista kommenteistasi. Olet aivan oikeassa, että totuuden tie voi olla monelle liian raskas kuljettava. Helpompi on kulkea juokon kanssa iloisesti laulaen ja väistää tummat uhkaavat metsiköt. Tämä kertoo minusta myös luottamuksen puutteesta Herraamme kohtaan, sillä onhan kirjoitettu, että Hän pitää yllä meille lahjoitetun uskon.

  Mutta Herra on uskollinen, ja hän on vahvistava teitä ja varjeleva teidät pahasta.
  2 Tess 3:3

  VastaaPoista
 4. Tuo lapsenmielisyys, josta Markku puhui, on kyllä merkillinen juttu. Jeesushan pitää sitä Raamatussa tärkeänä. Ja todella näyttää siltä, että Herra siunaa ja käyttää lapsenmielisiä. Joskus itsestäkin tuntuu, että kun mietiskelee 'järjen' kannalta asioita, tulee kuin kylmyyttä sisimpään. Tämä ei kuitenkaan aina tunnu pitävän paikaansa. Johtuuko se sitten siitä, että yrittää tajuta liian suuria juttuja, kuten Jumalan luomistyötä. Joskus se voinee johtua siitä, että tiedepohdiskelut tuovat esiin vaiketa teologisia kysymyksiä. Vai onko kyse siitä, että pitäisi säilyttää oikea asenne? Minäkin joskus kaipailen aitoa lapsenmielisyyttä. Onko se enää mahdollista, kun ei voi monessakaan kohden uskoa kirjaimelliseen raamatuntulkintaan? Vastaan itse: uskon tai ainakin toivon että on se silti mahdollista. Ei se tarkoita viisivuotiaan ajatusten omaksumista kuitenkaan. Nöyryys on varmaan täerkeää tässä ja sen tiedostaminen, että oma pää ei riitä oikeiden näkökulmien tuottamiseen - Jumala voi niitä antaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivumennen sanoen, en oikein pidä Pekka Reinikaista kuitenkaan esimerkkinä lapsenmielisyydestä - hän järkeilee tuolla 'kreationistisen tieteen' tyylillä sata lasissa

   Poista
  2. Eikö olekin Jumalan Sana myös tässä kohden niin syvällinen ja moniulotteinen! Toisaalta evankeliumeissa ovat Jeesuksen ihanat sanat lapsista ja Taivasten Valtakunnan kansalaisista: kuinka puhtaasti ja viattomasti lapsi uskoo, mitä isä tai äiti sanoo! Toisaalta meille on annettu apostoli Paavalin kautta opetusta uskossa kasvamisesta, lapsenkenkien jättämisestä ja aikuistuvasta uskosta.

   Poista