lauantai 11. helmikuuta 2012

Kolme kirjoitusta vanhurskaudesta ja totuudesta

12 Talonpoikaa

    Thomas Müntzer oli jo julkisesti teloitettu toukokuun 27. 1525, ensin julmasti kiduttaen ja sitten armollisesti päänsä pois hakaten.

    Kaksitosita talonpoikaa oli pantu kylän vieressä olevalle pellolle seisomaan rivissä. Sotilasjoukko vahti heitä ja kuka yritti paeta rivistä surmattiin siihen paikkaan.

    Työ oli annettu kahdelle junkkerille, Hansille ja Martille. Kummallakin oli kaksi miestä apunaan. Edeten järjestyksessä he pakottivat kapinoineen miehen polvilleen ja junkkeri puhkaisi tikarillaan talonpojan silmät.

    Kaksi kristittyä seurasi taaempana ankaraa rangaistusta seisten itkevien kylän naisten ja lasten luona.

    Hans oli kristityille tuttu uskonpuhdistuksen seurakunnasta. Hän oli ottanut vastaan evankeliumin Jeesuksesta Kristuksesta ja uskoi nyt sydämessään, että yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden hän on vanhurskas ja Jumalalle mieluinen. Tästä hän iloiten todisti kaikille, jotka vain tahtoivat häntä kuulla.

    Martti sen sijaan tunnettiin kaupungin olutkapakoissa. Hän ei piitannut sen enempää luttereista kuin paaveista, vaan tahtoi iloita tästä ajallisesta elämästä niin kauan kuin sitä kesti.

    Niin Hans ja Martti tekivät julmaa työtään puhkoen samanlaisilla tikareilla talonpoikien silmiä.

    Kristitty sanoi ystävälleen: "vaikka esivallan määräämä työ on sama, Hans tekee hyvää ja Martti syntiä."

    Ystävänsä kysyy ihmetellen mosita tuomiota "miten niin".

    Kristitty avaa lakikirjansa ja lukee siitä jumalalliset tuomiot:

    1. Viaton Hans tekee hyvää
    "Kaikki, minkä hän vanhurskautettuna tekee, on hyvää erottelematta lainkaan hänen tekojansa."
    Luther

    2. Epäuskoinen Martti tekee syntiä
    Hyviä tekoja "...eivät ole ulkonaisen järjestyksen ylläpitämiseen kuuluvat teot, joita kääntymättömiltä epäuskoisiltakin vaaditaan ja joita he myös tekevät. Maailma kyllä kiittelee niitä ja Jumalakin palkitsee ne tässä elämässä nautittavilla lahjoillaan. Koska ne eivät kuitenkaan ole lähtöisin oikeasta uskosta, ne ovat Jumalan silmissä syntiä, synnin saastuttamia. Jumala pitää niitä syntinä, saastaisina, koska niiden tekijän luonto on turmeltunut eikä tekijä itse ole sovinnossa Jumalan kanssa."
    Luther


Opettajan tuomio
Jaakobin kirjeessä lukee "Veljeni, älkööt aivan monet teistä pyrkikö opettajiksi, sillä te tiedätte, että me saamme sitä kovemman tuomion."
Jaakob 3:1

Kristitty sanoo: Älä pelkää opettaa, sillä kirjoittaahan muistaakseni apostoli Paavali jossain kirjeessään "Niin ei siis ole mitään tuomiota niille, jotka Kristuksessa Jeesuksessa ovat"


Apostolinen uskontunnustus
"...nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita..."
Apostolinen uskontunnustus

Kristitty - ei ole Kristus Tuomari minulle vaan Vapahtaja. En minä joudu tuomittavaksi sen enempää elävien kuin kuolleidenkaan joukossa, sillä syntini maksettu on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti