perjantai 7. kesäkuuta 2013

Petri Kivenheimo - kreationismin henkinen koti

Seurakuntalainen.fi sivuilla kiinnitin huomiota Petri Kivenheimon kommenttiin Eero Junkkaalan blogiin. Junkkaala kommentoi Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikkon aloitetta, että kreationismia tulisi opettaa kouluissa vaihtoehtoisena teoriana (aloitteesta katso esim. Vantaan Sanomat 7.6. 2013)

Kivenheimo kirjoitti haastavasti aiempaan keskuteluun viitaten
Olemmeko nyt siis päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että kreationismin henkinen koti todellakin on Raamatulle uskollisessa aidosti luterilaisessa teologiassa ja että sitä voidaan ja tulee opettaa samassa yhteydessä tämän kanssa?

Hieman toisesta suunnasta samaa asiaa lähestyen: jos kuvitellaan sellainen spekulatiivinen skenaario, että joku tätä keskustelua nyt seuraava joskus myöhemmin joutuisi toteamaan Sinun vieläkin pyrkineen käyttämään kreationismintorjuntayrityksissäsi "amerikkalaisfundamentalismikorttia", niin voisiko hän tämän nyt käytävän keskustelun perusteella tässä kuvitellussa tulevassa tilanteessa mielestäsi oikeutetusti todeta tämmöisen retorisen siirron olleen taholtasi vain jonkinlainen taktinen hämäysyritys eikä mikään vilpittömässä mielessä annettu lausunto?
Petri Kivenheimo Seurakuntalainen.fi keskustelussa 31.5. 2013
Lähdin entisen KGB:n tuttuun tapaan etsimään verkosta linkkejä, jotka auttaisivat muodostamaan käsitystä Kivenheimon taustasta ja näin ymmärtämään paremmin lainauksessa esitettyä ajatusta.

Huomasin, että Petri Kivenheimo on tehnyt todella suuren työn suomentamalla Edward W. A. Köhlerin (1875-1951) kirjan Katekismusselitys (Suomen Luther-Säätiö 332 sivua, 2004).

Concordia.fi on julkaissut hänen äänitettyjä luentojaan, jotka kertovat vahvasta kiinnostuksesta Lutheriin ja Raamattuun

  • Paholaisen perustamaa Paavin valtaa vastaan (28.11. 2000)
  • Raamattu. Pyhän Raamatun inspiraatio ja ominaisuudet (24.1. 2001)
  • Teologian harjoittaminen ja historialliskriittinen raamatuntutkimusmetodi (9.5. 2001)


Kivenheimo puolusti vuonna 2009 julkisuudessa Tapio Puolimatkan ajatuksia
Kuopion yliopiston sosiaalitutkimuksen menetelmien professori Pertti Töttö kritisoi HS:n tiistain 10.2.2009 Tiede & luonto -sivun Aivoituksia-palstalla Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professorin Tapio Puolimatkan Usko, tiede ja evoluutio -teosta ja piti osoituksena Puolimatkan asiantuntemattomuudesta mm. ajatusta, ettei silmä ole voinut kehittyä vaiheittain. Tämä kuten muutkin prof. Tötön syytökset jäivät tarkasti kohdentamatta, mutta pelkkä aihepiirin esiin ottaminenkin antaa aihetta jatkokeskusteluun.
Valoa aivoihin!
Ja nyt esillä olevassa 2013 kommentissa Petri tahtoo osoittaa Junkkaalan olevan väärässä ja että Amerikan fundamentalismin sijasta "kreationismin henkinen koti todellakin on Raamatulle uskollisessa aidosti luterilaisessa teologiassa".

Terminologinen asia
Kreationismi määritellään joskus "näkemys, että maailma on luotu". Silloin olemme todellakin Raamatun maailmassa juutalaisten, kristittyjen ja muslimien kanssa ja kaikki Isään Jumalaan uskovat ovat kreationisteja.

Sanalla on kuitenkin nykyään aivan tietty sisältöä, creationism esim. Young Earth Creationism. Olen itse osaltani tutkinut tämän -ismin juuria Yhdysvalloissa ja Australiassa ja kytkenyt sen tässä blogissa mielestäni vankoin perustein adventismiin ja sitä kautta toisaalta Jehovan todistajiin, toistaalta baptisteihin ja Bible Belt maailmaan ja sieltä sitten Suomeen.

Ilmeisesti Petri Kiviniemi ei ole tutustunut aikamme kreationismin aatehistoriaan ja sekottaa sen yleiseen luomisuskoon.

13 kommenttia:

  1. Mainitset sitaatin liittyneen "aiempaan keskuteluun". Ei tullut sitten mieleen lukea kyseisiä puheenvuoroja ennen tämän kommentin rustausta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petri Kiviniemi on kirjoittanut paljon aiheesta ja katsoin kyllä löytämieni kirjoitusten päälinjoja.

      Jos olen väärin hänen näkemyksiään ymmärtänyt, mielelläni välittömästi korjaan rustaamaani kommenttia.

      Usko luomiseen ja kreationismiin ei ole mielestäni sama asia, vaikka jossain niin esitetäänkin. Ymmärrän "kreationismilla" nimenomaan www.luominen.fi Suomessa edustamaa linjaa, Creation Ministries ja Answers in Genesis.

      Poista
    2. Hyvä on, ehkä tuon edellisen saattoi ymmärtää väärinkin.

      Siis tarkennus:

      Tuossa blogitekstissä juuri ennen ensimmäisen sisennetyn kappaleen alkua on edellä siteeraamani "aiempaan keskuteluun viitaten" -maininta, ja ymmärsin sen viittaavan juuri tuon saman sivun (josta siis se siteerattu ja sisennetty tekstikin oli peräisin) siihen mennessä käytettyihin muihin keskustelupuheenvuoroihin. Tarkoitus oli siis kysyä, ettetkö ollut ennen tämän blogitekstisi laadintaa vaivautunut tutustumaan näihin nimenomaisiin puheenvuoroihin.

      Poista
    3. Toki, mutta kyllä katson käsittäneeni oikein tämän asetelman, etkä sinäkään sano, että väärin esittäisin.
      Toiseksi tahdon korostaa, että näiden kirjoitusteni tavoite on iloiset, vapaat Jumalan suuruutta ylistävät kristityt, joiden ei tarvitse pelätä mitään eikä ketään. Kuinka hienoa olisikaan, jos Kimmo Pälikkö tekisi parannuksen, ja maalaisi mitä ensimmäiset näkevät silmät msapallolla näkivät!

      Poista
    4. Sanon kyllä, että esität asetelman väärin; virheitä on valinnanvaraksi asti.

      Väitän, että jos olit todella lukenut ja ymmärtänyt kyseisen sivun keskustelun, et ole voinut tosissasi luulla analysoineesi tilanteen yllä oikein. Tämä väite perustuu mm. siihen, että kyseisessä keskustelussa oli eksplisiittisesti viitattu lähteisiin, joista et kirjoituksessasi mainitse halaistua sanaa.

      Poista
    5. seurakuntalainen.fi keskustelu on edelleen linjoilla. Siellä puhutaan laajasti monista eri asioista liittyen Raamattuun ja luomisuskoon ja Eero Junkkaala saa etupäässä arvostelua arvostelustaan.

      Petri Kiviniemen puheenvuoro kiinnostaa minua sentähden, että siinä nimenomaan torjutaan ajatus kreationismin "amerikkalaisfundamentalistisesta" taustasta ja vedetään linja kreationismista tunnustukselliseen luterilaisuuteen..

      Näemme silloin, miten erinomaisen keskeisestä ja terveen uskon kannalta olennaisesta väitteestä on kyse.

      Tarkoitukseni on laatia yksityiskohtaisempi kreationismin historiikki, johon kokoan tässä blogissa tekemäni havainnot ja löydöt Creation Ministries ja AIG taustasta Yhdysvalloissa ensin adventismissa ja sitten baptismissa.

      Ehkä se auttaisi Petri Kiviniemen tavoin ajattelevia hahmottamaan tilannetta uudelleen.

      Poista
    6. Etkö siis ko. keskustelua lukiessasi todellakaan pannut merkille, että kyseinen puheenvuoro ei ollut kirjoittajansa ensimmäinen (eikä edes toinen...) ja että aiemmissa puheenvuoroissa oli viitattu varhaisiin lähteisiin, joiden juuria luulisin varsin vaikeaksi johtaa adventismista, (ana)baptismista, Yhdysvalloista tai ylipäänsä Uudelta mantereelta? Etkö liioin ole tullut selvittäneeksi tuossa edellä nimeämäsi Kimmo Pälikön seurakunnan oppitunnustusta?

      Poista
    7. Avasin aiheesta yleisemmän palstan

      http://mikkol-miettii.blogspot.co.il/2013/06/nuoren-maan-kreationismi-yec.html

      maailman ikä on yleisesti laskettu Raamatun perusteella myös tieteellisissä piireissä aina 1800-luvun alun tieteellisen aikakauden nousuun asti. Mitään muuta keinoa ei ollut kuin sukuluettelot, jotka ulottuvat kauas ennen tunnettua antiikin Kreikan historiaa.

      Näitä varhaisempia näkemyksiä ei mitenkään voi pitää modernin Nuoren maan kreationismin edustajina, joka ottaa kantaa oman aikamme tieteelliseen tutkimukseen.

      Kimmo Päliköllä on omat julkaisunsa verkossa ja olen niiden perusteella kehottanut häntä tekemään parannusta, samoin lääkäri Pekka Reinikaista.

      Poista
    8. Tässä nähdäkseni tuleekin hyvin esiin uskontosi perusidea: "tiede" on sen mukaan jumalan uusin ilmoitus (tai uusimman jumalan ilmoitus, ihan miten vain), ja ellei tätä tunnusta, on harhaoppinen, jonka olisi tehtävä parannus.

      "Piispa" John Shelby Sponghan muuten kävi takavuosina Suomessa julistamassa "Kirkkopäivillä" ihan samaa ideaa. Tuolloin eräät suomalaiset "herätyskristillisyyden" nokkamiehet esittivät julkisen kannanoton Spongia vastaan, enkä olisi suuresti yllättynyt, vaikka Eero Junkkaalakin olisi ollut heidän joukossaan; nyt hän sitten tuolla tähän blogitekstiin aiheen antaneella sivulla näköjään suosittelee kaikille näitä "analyysejäsi". Tällaisessa hengellisessä syöksykierteessä siis parhaillaan elämme.

      Poista
    9. Minusta ammut lonkalta pelkosi tähden.

      Kyseessä eivät ole asenteet vaan yksinkertaisesti TOTUUS

      - Kimmo Pälikkö on maalannut (hän on etevä taiteilija) kuvan, jossa ihmiset ovat dinosaurusten kanssa samassa maisemassa.

      - Pekka Reinikainen on julkaissut kirjan dinosauruksista.

      - Kivenheimo kirjoittaa, ettei kreationismin tausta ole Yhdysvaltain fundamentalistisessa kristillisyydessä.

      Näistä on tehtävä parannus. Totuus vapauttaa ja karkottaa pelon.

      Poista
    10. Ne, jotka uskovat ja opettavat, että "tiede" ilmoittaa TOTUUDEN, edustavat eri uskontoa kuin ne, jotka tunnustavat Pyhästä Raamatusta Herran Jeesuksen Kristuksen omaan todistukseen yhtyen: "Sinun sanasi on totuus."

      Poista
  2. Eihän KGB toiminnalleen tunnetusti juuri lupia kysele, mutta yhtä kaikki: Hartnett-kuvan osalta siis osoittautui, etteivät julkaisulupa-asiat olleetkaan kunnossa (http://mikkol-miettii.blogspot.fi/2013/06/john-hartnett-kahden-maailman-julkaisuja.html, kaksi avauskommenttia); miten lienee tältä osin tämän sivun kuvituksen laita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poistan Petrin kuvan, jota arvelin tässä käytettävän normaalisti lähteeseen viitaten. kiitos vinkistä.

      Poista