torstai 20. kesäkuuta 2013

Kullan kiroamat ja JeesusMiehet työskentelevät viikonpäivät laittomilla kullanhuuhtomoillaan Amazonin varrella. Dieselmoottori pumppaa paineella vettä, jota paloletkuilla suunnataan saveen. Vesi irrottaa maata joka irtoaa ja valuu sademetsän kaadetuista puista tehtyyn rakennelmaan, jossa on laatikoiden pohjilla mattoja. Siellä miehet kaatavat pienistä muovipulloista korkilla elohopeaa matoille ja paljain käsin hierovat tätä mutaa mattoihin. Vesi huuhtoo maan pois ja se jatkaa matkaansa puroina Amazonin sivuhaaroihin, joiden varrella huuhtomo on. Kultahiekka tarttuu elohopean avulla mattoihin, joista ne teelusikoilla kaavitaan kuppeihin. Mattoon jääneet kultahiput noukitaan huolellisesti talteen.


Image Cursed for Gold TF2

Sivistyksessä käynti viikottain
Image Cursed for Gold TF2
Sieltä sitten viikon parin aherruksen jälkeen miehet kävelevät polkuja myöten tai tulevat kanooteillaan kuin villin lännen kaupunkeihin, joita on noussut sinne tänne. Nyt on aika täydentää varastoja, ostaa diesel-öljyä pumppuihin, elohopeaa, muonaa ja tarvikkeita ja vaihtaa kultaa välittäjien luona rahaksi. Jos kultaa on löytynyt enempi, rahaa lähetetään kotiin vaimolle ja lapsille perheen elatukseksi Brasiliassa, josta useimmat miehet ovat kultamaille tulleet.

Lentokoneet laskeutuvat epävirallisille "kentille" tuoden ja vieden tavaroita suuriin kaupunkeihin.

On aika rentoutua baareissa, etsiä naisseuraa, tanssia ja juoda ja nauttia elämästä, kunnes on aika taas palata rankan työn pariin viidakkoon. Jengien väliset riidat muuttuvat helposti verisiksi, .38 pistoolit laukeavat ja ruumiita syntyy. Miehiä haudataan läheisiin metsiin, joissa ruumis mätänee viidakon kosteudessa muutamassa päivässä.


Naisia ammateissaan 
Kultaa työkseen huuhtovien miesten seuraksi on pikkukaupunkeihin hakeutunut naisia. Heidän joukossaan on brasilialaisia nuoria perheen äitejä, yksinäisiä surinamilaisia, paikallisia Ranskan Guianan tyttäriä. Vanhemmat tekevät työtä keittäjinä majapaikoissa tai työryhmien keskuksissa, toiset kauppaavat tarvikkeita ja kolmannet hoitavat apteekkia tai postia.

Mutta melkoinen joukko on prostituoituina. Valuutta on kultahiekkaa ja suosittu tyttö saattaa saada mieheltä neljä tai viisi grammaa kultaa. Yksi heistä kertoi, ettei kannata yhden miehen parissa olla, vaikka hänestä kuinka pitää, koska silloin ei ansaitse. Iltaisin tavataan tanssipaikoilla, baareissa ja ajanmittaan asiakaskunta käy tutuksi.

Koti-ikävä vaivaa, silmissä on jotenkin surullinen katse, aviomies ja lapset siellä kaukana odottavat ja saavatkin silloin tällöin rahaa kultamailta. Ei kovin paljoa ja olisi monen naisen mieli vuoden parin päästä jo lähteä takaisin, jos vaan matkarahat jostain saisi.

Villin lännen elämää tämän päivän Amazonin viidakoissa.

Hengenvaarallista, elohopeamyrkytystä kaloista, joita syödään jatkuvasti. Amerintiaanien vastasyntyneet epämuodostuneita, kullanhuuhtojat sairastuvat outoihin tauteihin. Jokaista 50 kultakiloa vastaan, joka viidakosta tuodaan, sinne viedään 21 kiloa elohopeaa. Ja puut kaatuvat tieltä.


Evankeliumin valoa ihmiskunnan yöhön
Kuinka riemullista olikaan nähdä viidakon kaupungeissa evankelistoja saarnaamassa evankeliumia näissä rankan työn, veritekojen, huoruuden ja tappavien myrkkyjen pesissä.

Kultakaupungin naisia parikymmentä huoneessa, kullakin avoin Raamattu kädessä lukemassa yhteen ääneen Jeesuksen sanoja Matteuksen evankeliumin 6, luvusta
"Não acumulem para vocês tesouros na terra, onde a traça e a ferrugem destroem, e onde os ladrões arrombam e furtam. Mas acumulem para vocês tesouros nos céus, onde a traça e a ferrugem não destroem, e onde os ladrões não arrombam nem furtam. Pois onde estiver o seu tesouro, aí também estará o seu coração.

“Os olhos são a candeia do corpo. Se os seus olhos forem bons, todo o seu corpo será cheio de luz. Mas se os seus olhos forem maus, todo o seu corpo será cheio de trevas. Portanto, se a luz que está dentro de você são trevas, que tremendas trevas são!"
“Ninguém pode servir a dois senhores; pois odiará um e amará o outro, ou se dedicará a um e desprezará o outro. Vocês não podem servir a Deus e ao Dinheiro

"Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle, missä koi ja ruoste raiskaa ja missä varkaat murtautuvat sisään ja varastavat.

Vaan kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen, missä ei koi eikä ruoste raiskaa ja missä eivät varkaat murtaudu sisään eivätkä varasta.

Sillä missä sinun aarteesi on, siellä on myös sinun sydämesi.

Silmä on ruumiin lamppu. Jos siis silmäsi on terve, niin koko sinun ruumiisi on valaistu. Mutta jos silmäsi on viallinen, niin koko ruumiisi on pimeä. Jos siis se valo, joka sinussa on, on pimeyttä, kuinka suuri onkaan pimeys!

Ei kukaan voi palvella kahta herraa; sillä hän on joko tätä vihaava ja toista rakastava, taikka tähän liittyvä ja toista halveksiva. Ette voi palvella Jumalaa ja mammonaa. "
Jeesus Mat 6:19-24

Me pumpulissa kasvaneet kristityt
Näitä katsellessa - kultaa, verta, viinaa, naisia - ihmisiä viidakon lakien keskellä, jonne poliisit tuskin uskaltavat mennä -

mieleeni tuli samalla tämän palstan lottovoittajat - Suomessa syntyminen on lottovoitto - suojatussa pumpulissa kasvaneet ja eläneet suomalaiset kristityt, joiden päivät kuluvat sen pohtimiseen, onko oikein uudestisyntynyt ja mitä Jumala mahtaa tästä tekemisestäni ajatella.

vaan on siellä todellista kristilistä elämää, valtakunnan työtä jossa Saatanalta ryöstetään uhrinsa, jossa väsyneen ja elämään uupuneen naisen silmiin syntyy uudenlainen puhdas kirkas katse ja tapahtuu muutos - Jeesus tulee Herraksi.

vaan ei se tapahdu itsestään, sinne on lähtenyt viidakon vaaralliseen humuun Jumalan lapsia, uskollisesti he painuvat sademetsän polkujen ja jokien äärille kertomaan siitä, että Jeesus on kuollut meidän syntiemme edestä, että meillä olisi elämä ja autuus.

Saamme olla osallisina valtakunnan työstä, jos emme lähtijöinä niin lähettäjinä.

Vaan eipä taida essuilla kiinnostusta olla Ranskan Guianan synninpesiin ja siellä olevien raskasta työtä elääkseen raatavien kullan parissa pyörivien ihmisten evankeliointiin - helluntailaisilla kyllä.

Paljon kiinnostavampaa on pohtia, onko naapuri oikealla tiellä ja todeta, että vikapaikkaan hänkin on menossa - toisin kuin minä.

eikö niin!

----
Tekstini taustana on näkemäni poikkeuksellisen hieno ja useita palkintoja voittanut Olivier Weberin dokumentaari Cursed for Gold (TF2 2008)

2 kommenttia:

 1. Mahdollisuuksia synnin tekemiseenkö nämä kullanhuuhtojat varsinaisesti ovat lähteneet etsimään? Etsimään aarteita, mammonaa, loistoa? Tekeväthän he tietysti syntiä. Niitä samoja syntejä kuin muuallakin maailmassa kaikki ihmiset tekevät. Synnin orjia kun olemme sitten paratiisin aikoihin. Mutta osalla Ranskan Guianan asukkaista ei ehkä ole muuta mahdollisuutta jokapäiväiväisen leivän hankkimiseen. Toisin kuin meillä jotka heidän raatamaansa kultaa tahdomme ympärillemme keräillä. Essut eivät ehkä mene sinne saarnaamaan, mutta kultien päälle ripustelemista pidetään pahana. Eikö se saarna oikeastaan paremmin meille kuulukin jotta välttyisimme tulemasta osallisiksi tappavien myrkkyjen päästöihin ja näiden ihmisten onnettomuuteen? Viidakon ihmisten synnit ovat meidän syntejämme.
  Lieneekö muuten miesten nimet kirjoitettu jo (kulta)hiekkaan koskapa on tarvetta noteerata vain se, että "naisen silmiin syttyy uusi puhdas viaton katse ..."? Miltäs kuulostaisi: "miehen silmiin syttyy uusi puhdas viaton katse..."?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitukseni on paljolti reaktiota Weberin vaikuttavaan dokumentaariin, jossa oli tuo mahtava pieni kohtaus jumalanpalveluksesta, jossa naiset lukivat seisaaltaan Raamattua pastorin johdolla.

   Olet oikeassa, puolitoistatuntia pitkässä ihmistä kunnioittavassa dokumentaarissa oli kyllä myös toinen kohta, jossa kaksi miestä kertoi elämän muutoksesta kaupungissa pastorin iloitessa sekalaisen seurakunnan kanssa, miten murhat ovat vähentyneet jne.

   Weber näkee kyllä, miten tämä on elinkeinona monelle ainoa vaihtoehto, brasiliastakin tuleville, ja hänen arvostelunsa kohdistuu nimenomaan elohopean hillittömään käyttöön ja sademetsien kaatamiseen kullanhuuhdonnan alueelta.

   Amerintiaanit ovat kansanmurhan (ethnocide) alla ja heidän luonnolliset metsästys (riista kadonnut) ja kalastus (myrkytetyt vedet) elinkeinonsa tuhoutuvat.

   Helluntailaiset ovat aktiivisia myös etelä-Amerikan evankelioimisessa ja paljon siellä tapahtuu, uutisia seurataan ja vierailijoita on Suomea myöten kertomassa uutisia Kristuksen valtakunnan rajamailta.

   Kuinka paljon esikoiset menettävätkään, kun teologisista syistä ovat syrjäyttäneet Kristuksen lähetyskäskyn. Tämä on surun aihe ja kertoo, miksi heidän rukoushuoneensa ovat suuren osan vuodesta tyhjillään kunnes taas vanhurskaat, jotka eivät parannusta tarvitse, sinne kokoontuvat itseään hoitamaan.

   Poista