maanantai 27. helmikuuta 2012

Elämä Jeesuksessa (2)Patu antoi melkoisen haasteen.

Pohjustin sitä palaamalla tuohon kipupisteeseen, josta haaste nousee.

Koetan tässä tietystä näkökulmasta tarkemmin selvittää, mitä elämä Jeesuksessa on.

Näkökulmani on uskontojen vertailu.

Tämä sopii minusta myös raamattupiiriin, koska se antaa näkökulmaa pyhän Raamatun opetuksen yhteiseen käsittelemiseen.

Vertailuni voi olla siellä Suomessa asuville etäistä, joten pyydän nöyrimmästi muistuttaa, että elän pienen kristittyjen vähemmistön keskuudessa ja kohtaan päivittäin arjessa uskovia ja maallistuneita juutalaisia ja muslimeja.

tämä on siis minulle jokapäiväistä elämää, ei jotain eksotiikkaa jossain kaukana idässä!
 
 

usko ei ole yksityisasia.

uskomme yhdessä.

"yksinäinen puu ei pala" syystä sanotaan.

tämän yhteisen uskomme puemme sanoiksi, yhteisenä uskontunnustuksena, yhteisenä rukouksena ja lauluna, ja yhdessä myös menemme Sanan kuuloon.

sosiaalisina eläiminä myös ryhmitymme uskomme mukaan "kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat" tyyliin.

ilmaisemme uskoamme vaatetuksellamme, taivaassa muotiväri on tiettävästi valkoinen.
   
 

etsimme elämässämme yhteyttä Jumalaan, koska sellaisiksi Hän on meidät luonut.

menemme jumalanpalvelukseen, jossa kuulemme Sanaa luettavan ja selitettävän, iloiten siitä että saamme uutta oppia ja vahvistua siinä, mihin lapsesta asti uskomme.

jumalanpalveluksessa yhdessä rukoilemme, veisaamme ja osallistumme papin ja kanttorin johdolla tapahtuviin yhteisiin uskomme sisältöä edustaviin menoihin.
    
 

arkipäivän elämässä tämän maailman murheet ja huolet, työn vaatimukset, koululäksyt ja sairaan isoisän hoitaminen täyttävät mielen, ja tietenkin auton huolto ja mitä tänään laitan perheelleni illalliseksi?

kaiken tämän keskellä huokaamme Jumalan suuntaan rukouksia ja pyyntöjä, joskus aivan huomaamattamme.

"Juttelemme" näin hengessä Jumalamme kanssa yhtä luontevasti, kuin hengittäessämme happea sisään ja typpeä ulos keuhkoistamme.

Joskus aivan erityinen hätä ja ahdistus painaa meidät Jumalan eteen ihan huutamaan Häneltä apua, pelastusta vaarasta, paranemista sairaudesta tai ratkaisua johonkin hirmuiseen tilanteeseen.

Tämä huuto nousee luonnostaan sydämestämme Jumalan puoleen, koska Hän on sellaiseksi meidät luonut että etsimme Häneltä apua.
   
 

Kun törmäilemme elämässämme, rikomme lähimmäistämme vastaan tai joudumme suureen epäuskoon tai muihin synteihin, emme pakene vaan tulemme Jumalan luo luottaen Hänen armoonsa ja anteekisantamukseensa.

Sillä Jumala on laupias ja pitkämielinen ja antaa synnit anteeksi ja voimaa elämän uudistukseen ja parannukseen.

Tutkimme Sanasta, mikä on Jumalan hyvä tahto meitä kohtaan omassa elämässämme ja myös lähimmäisiämme kohtaan.

Tahdomme elää, kuten Sana meitä opettaa, mutta näemme että meissä vaikuttaa myös vastakkainen voima, joka ohjaa ja kiusaa meitä rikkomaan Jumalan hyvää tahtoa.

Tiedämme, että koko ihmisen elämä on tällaista taistelua ja toisinaan saamme iloita voitosta syntiä ja pahaa vastaan, toisinaan suremme tappioitamme.

Jumalan edessä näin kamppailemme, koska tällainen on se maailma jonka Hän on luonut. Siinä on mahdollista ihmisen tehdä hyvää tai pahaa.

Todisteita riittää pelkästään päivän lehden avaamalla.
 
 

Uskonto ei ole yksityisasia, kuten asiaa ymmärtämättömät poliittisista syistä sanovat.

Erityisesti suurina juhlina saamme tulla yhteen, soveliaasti pukeutuneina parhaimpiin pukuihimme, kasvot puhtaiksi pestyinä, käsi kädessä astua Herran templiin.

Juhlavirsien kaikuessa, juhlan Sanan raikuessa, suuren juhlajoukon keskellä sydämemme täyttyy kiitollisuudesta ja ilosta siitä, että saamme olla Jumalan omia ja rakkaita lapsia.

Koska meitä on niin paljon ja olemme niin tärkeitä, koko maailma näkee suuret juhlamme ja tahtoo niihin osaltaan osallistua hyvin toivotuksin ja ehkä lajojakin jakaen.
 
 

Tähän päättyy tämä uskontojen vertailu.

Kuten sanoin, elän täällä Lähi-idässä päivittäin näiden kaikkien kolmen kanssa - kristittyjen, juutalaisten ja muslimien.

Edellä antamani kuvaus sopii jokaiseen näistä suurista vanhoista uskonnoista.

Miten tästä siis eroaa elämä Jeesuksessa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti