perjantai 21. maaliskuuta 2014

Hyvän ja pahan tiedon puu - kuuliaisuus

kuva The Doré Gallery

Aivan Edenin puutarhan keskelle Herra Jumala kasvatti Hyvän ja pahan tiedon puun. Adamilla oli puutarhassa täysi vapaus syödä kaikkia muita hedelmiä. Vain yksi kielto oli voimassa, yksi ainoa Jumalan tahdon ilmaiseva kielto. Kielletyn hedelmän asian Adam oli kuullut suoraan Herralta Jumalalta selvin sanoin, ja hän oli kertonut sen tarkasti siipalleenkin. Kaikkia Paratiisin hedelmiä saa syödä paitsi yhden puun antia.

Herra Jumala teki puutarhaan eksistentiaalisen asetelman, joka on sekä hämmentävä että suorastaan kauhistava. Adamin kuuliaisuutta Jumalan tahdolle koetellaan kielletyn hedelmän ihanuudella ja Kiusaajan mahdollisuudelle koettaa horjauttaa mies tottelemattomuuteen. Käärme valitsi tiekseen heikon linkin, Adamille seuraksi ja avuksi annetun Eevan, ja sen kavala paha tarkoitus toteutuu Adamin puraistessa kielletystä hedelmästä.


Leikkihuone ja myrkkylasi

kuva Health Castle
Nähdäksemme paratiisikertomuksen rajuuden selvemmin kerron pienen vertauskuvallisen tarinan isästä ja tämän kahdesta lapsesta, ainokaisistaan.

Isä valitsee mikavan huoneen kodista ja varustaa sen kaikenlaisella lelulla ja tavaralla poikansa ja tyttärensä iloksi ja ajankuluksi. Kauniisti sisutetussa huoneessa on autoa ja nukkea, legoa ja onpa polkuautokin, nukkekoti ja leikkinurkkia mitä hauskimpia.

Isä asettaa sitten näkyvälle paikalle ikkunan luona olevalle pöydälle kaksi lasillista tuoksuvaa ja maistuvaa limsaa, joka poreilee auringonvalossa houkuttelevasti. Pienestä pussista hän ripottelee juomiin kellertävää jauhetta, joka on tappavaa myrkkyä.

Saatuaan kaiken valmiiksi isä tuo lapsosensa huoneeseen ja ihastuneina nämä rientävät unelmalelujen luo.
Hymyillen isä seuraa hyppimstä trampoliinilla ja pallomeressä uimista. Vakavasti hän varoittaa "Lapseni, leikkikää täällä, kunnes palaan. Näettehän nuo ikkunan luona olevat lasit, joissa on ihmejuomaa. Älkää niistä juoko, sillä niissä on tappavaa myrkkyä ja kuolette."

Isä jättää lapsensa huoneeseen, sulkee oven ja jää sen taakse seuraamaan, mtä tapahtuu..Tottelevatko?

Kertomukseni yrittää tuoda esiin pyhän Raamatun alussa olevan tarinan kärjen. Isää kiinnostaa lastensa suhteen kuuliaisuus hänen tahdolleen enemmän, kuin heidän terveytensä ja elämänsä.


Kiusaus nyt
Eeva ja käärme keskustelevat
kuva Healing Tao @Adam
Ymmärrämme, että myyttinen paratiisikertomus puhuvine käärmeineen ja ihmeellisine puineen ei ole vain mennyttä historiaa, mitä kaukainen esi-isämme ja - äitimme ovat joskus tehneet. Kertomus koskee jokaista Jumalan luomaa ihmistä tänään kaikkialla maailmassa. Kuuliaisuus Jumalan tahdolle vai tottelemattomuus.

Nyt herää tuhannen taalan kysymys: eikö se, että Adam ja Eeva lankesivat rikkomaan Herran Jumalan tahdon ole pohjimmiltaan Jumalan oma syy? Mitäs meni kasvattamaan Hyvän ja pahan tiedon puun Paratiisiin, mitäs meni antamaan Käärmeelle vapauden viekotella viattomia ihmislapsia?

Adam ei aivan näillä sanoilla Jumalaa syytä, vaan epäsuorasti... "nainen, jonka sinä minulle annoit, minut viekotteli."  Eikö ole tuttu ajatus tämän päivän arjesta! Liian lyhyt hame, avoin kaula-aukko, enhän minä mutta kun se siveettömästi syntiin houkutteleva nainen sai minut...

Herra Jumala antaa luomalleen ihmselle vapauden rikkoa tahtonsa. Muuten emme olisi jumalasuhteessa eläviä ihmisiä, vaan ohjelmoituja robotteja, roolinsa täyttäviä muurahaisia suuressa keossa.

Moni ei tätä kertomusta ymmärrä, vaan pilkkaa ja sanoo, että on Jumalan syytä, että toisiamme ryöstämme, kidutamme ja surmaamme. Luojan työssä on tekovika, olisi ollut huolellisempi.


Hyvä kylvömaa

Ripening wheat and barley crops - geograph.org.uk - 888795
Kypsyvää vehnää ja ohraa
Andrew Hill geography.org
kuva wikimedia

Suomi24 esikoislestadiolaisten forumilla on mukana ihmisiä, jotka ovat

1. Hengellisesti niin paisuneita, ettei heidän tarvitse Raamattua opiskella ja tutkia. He tietävät siitä jo kaiken tarpeellisen, nimittäin omat lempiajatuksensa.

2. "Nöyriä, vaatimattomia Jumalan lapsia", kunhan ei kukaan vain väitä olevansa parempi tai muuten ruveta saarnaajatautiin, nostamaan päätään, opettamaan toisille Jumalan Sanaa. Sellaisille osoitetaan nopeasti porukalla paikkansa oikeasti nöyrien joukossa!

3. Ajattelevia ihmisiä, jotka loukkaantuvat Raamatun myyttiseen kertomukseen, eivät saa sitä sopimaan ihmislajin ja uskonnon historiaan ja pilkkaavat sitä "oliko Aadamilla napa" tyyliin.

4. Ajattelevia ihmisiä, jotka loukkaantuvat kristittyjen esittämiin Raamatun tulkintoihin, pitävät niitä aivan hölmöinä, pilkkaavat, eivätkä itse vaivaudu Kirjoituksia tutkimaan, miten asia on.

5. Sydämen hyvää maata ja multaa, johon Jumalan Sanan siemen juurtuu ja jossa se kantaa hyvää satoa, mikä 100x mikä 1000x kuten Herra Jumala on tarkoittanut armossaan ja pyhyydessään. Oikealla tavalla murtuneita ja Marian tavoin hyvän osan valinneita Beran juutalaisten tapaisia jaloja sieluja.

Esikoislestadiolaisen herätyksen uudistuksen toivo on niissä tämän kristillsyyden ihmisissä, joiden sydämissä Jumalan Sana runsaasti asuu. Kristus meissä, kirkkauden toivo.

He eivät ole opilla toisia lyömässä, vaan tutkivat Kirjoituksista onko asia niin ja hutkivat vasta sitten!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti