sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Jumalan Poika syntyi ennen kaikkia aikoja

Uusi Jeesus elokuva 2014 on saanut paljon katsojia maailmalla

Evankelista kirjoitti

Mutta kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti tänne Poikansa. Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi 
Luukas 4:4

On paljon aikaa ennen Jumalan Pojan syntymää naisesta, ennen Kristusta (eKr).

Mutta erikoista on tässä, että syntyvä lapsi on jo Jumalan Poika! Milloin Jumala on synnyttänyt pojan?


Lisäys Nikean uskontunnustukseen
Konstantinopolin ekumeeninen kirkolliskokous, joka pidettiin vuonna 381, lisäsi tekstiä Nikean 325 uskontunnustukseen. Maailman luomisen kannalta mielenkiintoinen on kohta Jeesuksesta Kristuksesta

Nikea 325
Πιστεύομεν εἰς ἕνα κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν υἱὸν τοῦ θεοῦ, γεννηθέντα ἐκ τοῦ Πατρὸς μονογενῆ, τοὐτέστιν ἐκ τῆς οὐσίας τοῦ Πατρός, θεὸν ἐκ θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα, οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί


Konstantinopoli 381
αὶ εἰς ἕνα κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, τὸν υἱὸν τοῦ θεοῦ τὸν μονογενῆ, τὸν ἐκ τοῦ Πατρὸς γεννηθέντα πρὸ πάντων τῶν αἰώνων, φῶς ἐκ φωτός, θεὸν ἀληθινὸν ἐκ θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί·

Lisäys πρὸ πάντων τῶν αἰώνων "ennen kaikkia aiooneja" on Suomen kirkon virallisessa käännöksessä muodossa "ennen aikojen alkua"


Ratkaisu areiolaisuuden nostamaan ongelmaan
Voimme olettaa, että kirkossa oli käyty paljon kiivaita keskusteluja Areios Aleksandrialaisen opetuksista, joissa keskeisenä kohtana on "Isä on suurempi kuin minä".

Jos kerran Jeesus on syntynyt Isästä, kuten kirkko tunnustaa, on ollut aika, jolloin oli vain Isä, ei Poikaa. Isän täytyy silläkin perusteella olla suurempi kuin Poika.

Ratkaisun tähän areiolaisuuden nostamaan ongelmaan teologit toivat musertamalla ajatuksen ikuisesta ajasta. Oli välttämätöntä, että Kristus on aina ollut, vaikka Hän onkin syntynyt eikä tehty. Tunnustaessamme Konstantinopolin "ennen kaikkia aiooneja", ennen kuin mitään aikakausia (aiooneja) oli, siirrämme Pojan syntymisen pois inhimillisestä aika-käsityksestä.

Kristinuskon leviäminen musersi myös kreikkalaisen sivilisaation syklisen aikakäsityksen ja toi raamatullisen lineaarisen ajan maailmankuvan - koska alussa Jumala loi.


Ajan alku tieteessä
Hauskalla tavalla moderni tiede nostaa esiin kristillisen kirkon perustavaa uskontunnustusta muistuttavan aikakäsityksen - ennen aikojen alkua.

Perusta ei ole vaikean teologisen haasteen ratkaiseva paradoksi, vaan tieteellinen toteamus, että koska aika-avaruus jatkumo alkaa suuresta alkuräjähdyksestä, on jotain ennen ajan alkua.

"Ennen ajan alkua" on sisäisesti ristiriitainen ilmaus - eihän ole mitään "ennen" tai "jälkeen" kun ei aikaa ole eikä avaruutta!

Mutta kirkko tunnustaa uskollisesti "ennen aikojen alkua" piittaamatta modernin tieteen terminologiasta.


5 kommenttia:

 1. Muistaakseni jossakin Psalmissa todetaan myöskin että me kaikki olimme olemassa Jumalan ajatuksena "aikojen alusta".
  Jostain syystä se ajatus on huikaisevan sielunhoidellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän Psalmi on mielessäsi?

   Vahva opetus "yksipuolisesta predestinaatiosta" on Efesolaiskirjeen alussa

   Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä, joka on siunannut meitä taivaallisissa kaikella hengellisellä siunauksella Kristuksessa, niinkuin hän ennen maailman perustamista oli hänessä valinnut meidät olemaan pyhät ja nuhteettomat hänen edessään, rakkaudessa, edeltäpäin määräten meidät lapseuteen, hänen yhteyteensä Jeesuksen Kristuksen kautta, hänen oman tahtonsa mielisuosion mukaan,
   Ef I:3-5

   Poista
 2. "
  "Ennen ajan alkua" on sisäisesti ristiriitainen ilmaus - eihän ole mitään "ennen" tai "jälkeen" kun ei aikaa ole eikä avaruutta!

  Mutta kirkko tunnustaa uskollisesti "ennen aikojen alkua" piittaamatta modernin tieteen terminologiasta."

  Modernilla tieteellä on tähän liittyen monenlaisia kantoja. Yksi teoretisoiduista vaihtoehdoista on se, että tämä universumi ei ole ainoa. Eikä välttämättä myöskään ensimmäinen. Tämän universumin ajalla on alku, joka ajoittuu samaan kohtaan kuin tämän maailmankaikkeuden avaruus syntyy. Mutta fysiikan teoriat eivät automaattisesti kiistä sitä, etteikö aikaa olisi voinut olla sitä "ennenkin". Jos aikaa olisi ollut tätä ennen, se ei olisi kuitenkaan meidän maailmankaikkeudstamme käsin ilmeisesti mitenkään fysikaalisin mittauksin havainnoitavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi, olisi mukava kuulla ajatuksiasi myös ALUSSA blogissa, jossa näistä on keskustelua http://breshit1.blogspot.com/

   Poista
 3. Rupesin ennen aikojen alkua ja perustuksia alkukielestä tutkimaan, mutta tässäkin Raamattu on niin valtava, että aivan hengästyin.

  Tutkielmani voi toivottavasti olla sinulle avuksi omassa Raamatun tutkimisessasi
  http://eraamattu.blogspot.com/2014/03/maailman-perustamisesta-asti.html

  VastaaPoista