torstai 20. maaliskuuta 2014

Hyvän ja pahan tiedon puu - myyttisen kielen voimaa!

Hyvän ja pahan tiedon puu, syntiinlankeaminen
Lucas Cranach 1530
kuva wikimedia

Pysähdytään hetkeksi tutkimaan Hyvän ja pahan tiedon puuta jumalallisessa tarussa, myytissä, joka on Raamatun alussa.


Jumala Suuri Puutarhuri
Ilman sen kummempia selittelyjä kertomus menee suoraan asiaan

"Herra Jumala istutti puutarhan itään, Eedeniin, ja sinne hän asetti ihmisen, jonka oli tehnyt. Herra Jumala kasvatti maasta esiin kaikenlaisia puita, jotka olivat kauniita katsella ja joiden hedelmät olivat hyviä syödä, ja paratiisin keskelle hän kasvatti elämän puun sekä hyvän- ja pahantiedon puun."

Kaikki puutarhojen ystävät huomio! Jumala istutti puutarhan.

Tähän puutarhaan Jumala asetti ihmisen, jonka oli tehnyt. Ei johonkin karuun jäiseen susia ulvovaan Lapin kolkkaan tunturien väliin, vaan ihanaan puutarhaan, jonka lämmössä pärjää vaatteittakin.

Kaikki puutarhojen ystävät huomio! Jumala kasvatti maasta esiin kaikenlaisia puita.

Sinun pihallasi kasvavaan puutarhaan Jumala kasvattaa maasta ehkä omenapuita ja punaisen tupasi vierellä olevaan peltoon Jumala kasvattaa maasta perunoitakin.

Kaikki hedelmien ystävät huomio! Jumalan kasvattamat puut olivat sekä "kauniita katsella ja joiden hedelmät olivat hyviä syödä"

Jumalan luomakunta on KAUNIS ja se on täynnä IHMISTÄ VARTEN kasvatettuja hedelmäpuita. Teidämme että ainakin viikuna siellä kasvoi.


Merkillinen asetelma
Aivan Paratiisin keskelle Jumala kasvatti kaksi erikoista puuta, joita me voimme kutsua myyttisiksi.

Ne eivät ole meille tuttuja herkullisia hedelmäpuita, omenapuita, päärynöitä, mandariineja, viikunoita, taateleita, pomeloita, parsimoneja, mitä herkkuja Sokos ja Prisma myyvätkään meille tänään Jumalan kasvattamista puutarhoista.

Toisen puun nimi on Elämän puu ja saamme kertomuksessa myöhemmin kuulla, että joka syö sen hedelmää elää ikuisesti. Melkoinen kasvi siis.

Toinen puu siellä Paratiisin keskellä on nimeltään Hyvän ja pahan tiedon puu ja tämän erikoisen puun nimi antaa paljon ajattelemisen aihetta.

Huomatkaa kaikki, että toisin kuin usein luullaan, tämän puun nimi ei ole Tiedon puu.


Adamin työsopimus
Adam se siellä nyt yksinään asustaa - huomaa tarkoin, että Eevaa ei ole vielä hänen kylkiluustaan tehty - ja saa tehtävän.

"Ja Herra Jumala otti ihmisen, ja pani Edenissä Paradisiin, viljelemään ja varjelemaan sitä."

Semmonen on Adamin tehtävät tässä tarinassa - ihanan puutarhan viljeleminen ja varjeleminen.

Puutarhuri hänestä tehtiin ja luonnonsuojelija.

Voisimme ajatella, että kun Jumala ne puut kasvatti niin kyllä Jumala niistä itse huolen pitää. Vaan kertomus sanoo, että tämä tehtävä annettiin ihmiselle.

Viljellä ja varjella.


Tärkein ikuinen elämä?
No nyt me kaikki Jumalan tarinan kuuntelijat ja lukijat voisimme pysähtyä miettimään, että onpa siellä Paratiisin keskellä ihmeellinen ja ihana Elämän puu.

Se on varmaan nyt jatkossa kertomuksen ydin, jotain sen Elämän puun kanssa varmaan tapahtuu. Onhan se tässä tarinassa jo todettu, että ihminen on kuolevainen koska tarvitsee ikuisen elämän lääkettä, haukata Elämän puun hedelmästä.

Vaan ei.

Elämän puu jää kokonaan sivuaiheeksi tässä vaiheessa, ja huomio keskittyy toiseen myyttiseen puuhun Hyvän ja pahan tiedon puuhun.

Vielä hyvin oudolla tavalla - Herra Jumala on mitä ihanimmat viikunat ja aplarit ja greipit ja päärynät ja kirsikat kasvattanut ihan vain hemmotellakseen Aadamia,. jonka on tehnyt. Ja vielä niin kauniisti kukkivat ja viheriöivät nämä Jumalan kasvattamat puut.

Mutta tämä yksi puu on kuoleman ansa. Jumala asettaa sen Paratiisin keskelle sinne Elämän puun tuntumaan ihan tarkoituksella, että Adamilla olisi mahdollisuus tuhoutua.

outo jottu tosiaan.


Kuolema kahteen kertaan
Ja Herra Jumala käski ihmistä, ja sanoi: syö vapaasti kaikkinaisista puista Paradisissa; Mutta hyvän ja pahan tiedon puusta älä syö: sillä jona päivänä sinä siitä syöt, pitää sinun kuolemalla kuoleman.

Tällä tavalla Herra Jumala kieltää yhden ainokaisen asian koko ihanassa Paratiisissa. Sen kun syöt hedelmiä, että vatsasi pullistelee ja hoitele hommaasi. Mutta yhden puun juurella on kieltotaulu ja yksinkertainen viesti "Tämän puun hedelmistä syöminen on kielletty kuoleman uhalla"

Jumalallisen tarinan syvällinen käännekohta tapahtuu tässä.

Seuraavaksi luodaan Eeva.

Kaikki miehet muistakaa! Kielto syödä Hyvän ja pahantiedon puusta annettiin miehelle, Adamille, kun hän oli vielä yksin Paratiisin puutarhassa.

mitä te aina Eevaanne syytätte? Ei häntä vielä edes ollut.

huomaa tuo Biblian ja Mannisen komitean sanatarkka käännös

"pitää kuolemalla kuoleman"

uusi käännös on ehkä parempaa suomenkieltä, mutta ei anna tuota merkillistä siältöä, joka on hepreankielessä kaksinkertaisena
מות תמות׃ mut tamut

Melkoinen ukaasi.


Puu kertomuksen yllättävä ydin
Hyvän ja pahantiedon puu on jumalallisen tarinan keskeinen aihe, ratkaisevan tärkeä.

Jumala puhuttelee luomaansa ihmistä tässä mytologian kielellä - eihän tuommoista puuta luonnossa kasva, vaikka viikunoita kasvaa - ja sanoma on paljon syvällisempi kuin jos olisi puhe omenapuusta.

Puu herättää monenlaisia ajatuksia, ja on totisesti herättänyt koko kristillisen kirkon historian ajan. Juutalaisuudessa tämä kertomus on jostain syystä vähemmän tärkeä ja painopiste on Mooseksen laissa.

Emme pysty ammentamaan tyhjiin tämän puun sanomaa, ja siitä aukeaa uudenlaisia näkökulmia kun Sanaa tutkimme rukoillen Pyhän Hengen antamaa viisautta ja hengen silmien avautumista ja hengen korvien kuulemista.

tällainen ihmeellinen lupaus nimittäin on annettu, että Pyhä Henki - Jumalan Henki, Jeesuksen Henki - itse johtaa meitä kaikkeen totuuteen.


Tietää hyvä ja paha?
Mitä tarkoittaa "tietää hyvä ja paha".

Paratiisikertomus ei siitä paljon kerro - Eeva tuota käärmeen kanssa pohtii ja saa siinä kuulla, että kielletyn hedelmän syömisestä ei seuraa suinkaan kuolema vaan Jumalan kaltainen tieto hyvästä ja pahasta.

Kertomus kertoo puusta myös, että kun Adam ja Eeva sitten rikkoivat sen yhden ainoan Jumalan tahdon ilmaisun, kiellon, he huomasivat olevansa alasti.

Tästä uudesta tilasta, häpeästä ja nolosta alastomuudesta, puskiin piiloutumisesta, Herra Jumala sitten alkaa kysellä, että mitäs on tullut tehtyä, onko tullut syötyä siitä kielletystä hedelmästä.


Kavala ja viisas käärme
Niin käärme sanoi vaimolle: "Ette suinkaan kuole;
Gen 3:5 vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te siitä syötte, aukenevat teidän silmänne, ja te tulette niinkuin Jumala tietämään hyvän ja pahan"

Jumalallisen myytin alustukseni lopuksi otan vielä esiin käärmeen sanat tarkasteltaviksemme

nyt näet mennään niin syvälle ihmisen sydämeen, että se on aivan käsittämätöntä koko ihmisyyden kuvausta ja koko kristillisyyden perustaa.

"Jumala tietää" - näin viisaasti (hepreassa kavala ja viisas ovat samaa juurta) käärme puhuttelee Eevaa.

Jotenkin näitä sivuajatuksia "katsos, kerron salaisuuden - Herra Jumala on silleen vähän kunninakipeä ja ehkä ylpeäkin tiedoistaan, ja tässä on nyt semmonen kohta jossa sinä ja ukkosi voitte nousta Hänen tasolleen. Ei Herra Jumala sellaista tahdo, vaan haluaa pitää ylemmyysasemansa teihin nähden."

ja mitäs käärmeen mukaan Jumala tietää
"tulette niinkuin Jumala tietämään hyvän ja pahan"

Hurja isku pahaa aavistamattomalle Eevalle - kappas, tuosta kun haukkaa niin tulemme niinkuin Jumala tietämään...

niinkuin Jumala


Kielletystä hedelmästä haukkaamaan!
Ja vaimo näki, että siitä puusta oli hyvä syödä ja että se oli ihana katsella ja suloinen puu antamaan ymmärrystä; ja hän otti sen hedelmästä ja söi ja antoi myös miehellensä, joka oli hänen kanssansa, ja hänkin söi.


1 kommentti:

  1. Siittähän ihmisten vaikeudet alkoi, kun söivät kielletystä hedelmä puusta ja näin tuli kuolema ja heikkous ja sairaudet ja viha maan vaivaksi josta me tänäänkin valitamme ,kuitenkin meillä on ihana Jeesus joka toi meille takaisin Jumalan armon ja uuden alun taas hänen verensä tähden ja Pyhä Henki vuotaa ja täyttää ja auttaa ja luo uutta meissä armo kanssa ,kiitos ja siunausta,keijo södertälje

    VastaaPoista