lauantai 1. marraskuuta 2014

Pyhäinpäivänä enkeli Gabrielin kuva

Enkeli Gabriel ilmestyy Neitsyt Marialle
Pyhän Priscillan katakombit, Rooma. 3. vuosisadalta
Kuva John Sanidopoulos
Pyhän Priscillan katakombeissa oleva fresko on vanhin tunnettu kristityn laatima kuva enkelistä. Aiheena on enkeliruhtinas Gabrielin ilmestyminen Neitsyt Marialle
Kun Elisabet oli kuudennella kuukaudellaan, Jumala lähetti enkeli Gabrielin Nasaretin kaupunkiin Galileaan neitsyen luo, jonka nimi oli Maria.
Luukas 1:26 - 27.
Maria on kuvattu arvokkaana hahmona istumassa tuolilla. Hän on pukeutunut valkoiseen tunikaan ja pallium viittaan. Neitsyen pää on paljaana ilman huivia ja freskosta saa aavistuksen hiusten kampauksestakin.

Enkeliruhtinas Gabriel seisoo Marian edessä oikea käsi ja etusormi ojennettuna roomalaisen puhujan tyypilliseen asentoon (orator). Gabrielin yllä on pitkä valkoinen avarahihainen tunika. Hänet on kuvattu seisomassa paljain jaloin.

Ellei katsoja tietäisi freskon aihetta hän tuskin osaisi arvata, että puhuja on Herran enkeli eikä kuolevainen ihminen.Varhaiskirstilliset kuvat enkeleistä harvinaista
Varhaisen kirkon taiteessa ja kirjallisuudessa enkeleitä kuvataan harvoin. Nasaretin tapahtumat antoivat luontevan mahdollisuuden tähän, koska enkeli Gabriel on Luukkaan kertomuksessa niin keskeinen. Vanhimmat kristittyjen laatimat enkelien kuvat tunnetaan Marian ilmestystä kuvaavista freskoista Pyhän Priscillan ja Pyhien Marcellinuksen ja Pietarin katakombeista Rooman seudulta ja ne ajoitetaan kolmannelle vuosisadalle AD.

Kuvan Marian ilmestys fresko on yksinkertaisuudestaan huolimatta teologisesti ja taidehistoriallisesti merkittävä muisto marttyyrien kirkon ajalta.

Enkeliaihe yleistyy sata vuotta myöhemmin keisari Konstantinus Suuren ajoista eteenpäin. Veristen vainojen vaihduttua kristittyjen suvaitsemiseksi lisäsi tietenkin jälkipolville säilyneiden taideteosten määrää. 400-luvulta eteenpäin yleistynyt "Voittaja enkeli" pohjautuu kreikkalais-roomalaisen Nike jumalattaren kuviin ja patsaisiin. Häneltä Kristuksen kirkon enkelit saivat meillekin tutun tunnusmerkkinsä: kauniit linnun siivet.


Tee virtuaalinen vierailu Pyhän Priscillan katakombeihin

Pyhän Priscillan katakombien restauraation valmistumisen kunniaksi Vatikaani antoi Googlelle luvan koota erityiskameralla otetuista valokuvista virtuaalinen vierailu. Tässä eräs linkki.

Virtuaalinen 360° vierailu löytyy myös Google Maps ja Google Earth ohjelmista hakusanoilla Catacombe di Priscilla.

Suosittelen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti