torstai 9. huhtikuuta 2015

Teistinen evolutionismi

koska minut monella taholla luetaan teistisen evolutionismin kannattajaksi - jota en ole - koetan tässä selventää käsitteitä.

Kyse on yhteisestä kielellisestä sopimuksesta, mitä termillä tarkoitetaan. Suomalaisessa wikipediassa on useita säikeitä, joista ensimmäinen on mielestäni aivan liian yleistävä - sehän käsittää kaikki Luojaan uskovat vivahteista ja väreistä riippumatta.


Suomalainen wikipedia kirjoittaa
Teistinen evolutionismi eli evolutionistinen luomisoppi on näkemys, jonka mukaan evoluutioteoria ja Jumalan olemassaolo ovat molemmat tosia, eivätkä ole ristiriidassa keskenään.

Toinen teistisen evoluution haaroista pitää jumalaa evoluution ohjaajana. Tätä haaraa kannattavat nykyään monet kristityt, ja se on yleinen keino yrittää sovittaa yhteen luomiskertomuksen pitäminen totena ja usko evoluutioon.

Kristillisen teistisen evolutionismin mukaan luomiskertomuksen kuusi luomispäivää olivat todellisuudessa hyvin pitkiä ajanjaksoja. Ortodoksinen ja Roomalais-katolinen kirkko sekä enemmistö protestanttisista ja juutalaisista yhteisöistä kannattaa tätä näkemystä.

Toisen haaran, deistisen evolutionismin mukaan jumala on käynnistänyt evoluution, mutta ei ohjaa sitä.

Esimerkiksi Francis Collins on edistänyt teististä evolutionismia, jota hän nimittää termillä "BioLogos".

Lähteet
Scott, Eugenie C.: The Creation-Evolution Continuum
wikipedia
[wikipedian toimitus huomauttaa suomenkielisestä artikkelista "Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä"]

Wikipedia - eli E.C. Scott - kirjoittaa

"Toinen teistisen evoluution haaroista pitää jumalaa evoluution ohjaajana"  Sanoudun tästä näkemyksestä irti.

"Toisen haaran, deistisen evolutionismin mukaan jumala on käynnistänyt evoluution, mutta ei ohjaa sitä." Sanoudun tästä näkemyksestä irti.

Wikipedian artikkelin ensimmäinen määritelmä on samaa kuin minua tai sinua kutsuttaisiin kreationistiksi, sillä uskomme, että Jumala on luonut taivaan ja maan. Termi kreationismi on silloin kovin laajasti käsitetty, ja sulkee sisäänsä juutalaiset, kristityt ja muslimit, jotka kaikki uskovat näin.

Olisiko teistisen evolutionismin vastakohta sitten ateistinen evolutionismi.  Silloin taas joutuisin käsitteellisesti teistien leiriin.

Monet käyttävät termiä naturalistinen evolutionismi latinan sanasta natura, luonto. Jos sitä ei samaisteta ateistiseen näkemykseen, olen tarkkana ja kuuntelen mielelläni, mitä tiede löytää Jumalan ihmeellisistä luomisteoista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti